TİC Holding Header
  • USD 32.318
  • EUR 35.121
  • Altın 2292.771
  • BIST 100 8880.09
  • Kültür-Sanat

Şehitler Abidesi’nde bulunan rölyef restore edilecek

Çanakkale Şehitler Abidesi’nde yer alan 45 metre uzunluğunda, 3.5 metre yüksekliğinde olan “Vatan ve Milli Mücadele Anıt Rölyefi” restore edilecek.
Şehitler Abidesi’nde bulunan rölyef restore edilecek
Çanakkale Gelibolu Tarihi Yarımada’da Şehitler Abidesi’nde tören alanında bulunan 2004 yılında yapılan Vatan ve Milli Mücadele Anıt Rölyefi’nde, iklim koşulları nedeniyle oluşan bozulmaların giderilmesi ve bazı tarihsel yanlışların düzeltilmesi amacıyla restorasyon çalışması başlayacak. Çalışmaların 18 Mart 2023 tarihine kadar bitirilerek 18 Mart törenlerine hazır hale getirilmesi planlanıyor. Rölyefte yer alan Mustafa Kemal Atatürk heykeli ise bronz malzemelerden tekrar yapılacak.
Rölyefin aslına sadık kalarak yeniden yenileceğini belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Vatan rölyefi uzun zaman kullanıldığı için çok fazla yıpranmıştı. Biz de Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu önemli rölyefi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ünde heykelinin bulunduğu rölyefi yenileme kararını aldık. Çok yakın zamanda bu yenileme ve restorasyon sürecimize başlıyoruz. 18 Mart 2023 tarihinde, Cumhuriyetimizin 100’üncü Yılındaki 18 Mart törenlerine kadar restorasyon sürecini bitirmiş olmayı ümit ediyorum. Bu rölyef gerçekten dünyanın en büyük rölyeflerinden bir tanesi. 45 metre uzunluğunda ve 3,5metre yüksekliğinde bir rölyef. Biz bu rölyefi daha uzun dayanabilecek, sağlam bir malzemeyle aynı şekilde, aslına sadık kalarak yeniden yenileyeceğiz, restore edeceğiz” dedi.

“18 MART TÖRENLERİNE HAZIR HALE GELMİŞ OLACAK
Başkan Kaşdemir, sözlerinin devamında ise, “Burada daha önemli bir konuda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de heykelini bronzdan yapacağız. Bir daha burada çok uzun yıllar yenilemeye ihtiyaç duyulmayacak. Şehitler Abidesi’ndeki tören alanındaki o rölyef aslına uygun olarak ve aynı şekilde, sağlam olarak yeniden yapılacak. 18 Mart 2023 tarihinde yetiştirilerek, 18 Mart törenlerine hazır hale gelmiş olacak. Gerçekten Tarihi Alan da, başkanlığımızca bütün önemli yapıları elden geçiriyoruz, aslına, dokusuna sadık kalarak, tekrar yeniliyoruz. İnşallah burada Tarihi Alanda ki bütün bize emanet olan yapıları, anıtları tabyaları, kaleleri rehabilite ederek, aslına ve dokusuna dokunmadan, orijinalliğini bozmadan yenileyip, ziyarete uygun hale getireceğiz” ifadelerine yer verdi.
(Enishan Keskin/İHA)