TİC Holding Header
  • USD 32.395
  • EUR 35.082
  • Altın 2325.08
  • BIST 100 9129.19
  • Kültür-Sanat

Genç Sanatçı Nesli Türk ile "Ritüel"

Genç sanatçı Nesli Türk'ün "Ritüel" isimli kişisel sergisi Galeri / Miz'de 1 Kasım 2022 tarihinde sanatseverlerle buluştu.
Genç Sanatçı Nesli Türk ile "Ritüel"
Beden ve etkileri üzerine çalışmalarıyla tanınan Nesli Türk, son sergisi "Ritüel"de doğanın, buyruğun, şiddetin ve mitlerin izini sürüyor. Formları zorlayan boya sürüşüyle dikkati çeken sanatçının ilk imgesel durağı Euripides'in Bakkhalar adlı tragedyası oluyor. Bu tragedyadan ortaya çıkan eserler doğa ve insan arasındaki bitmeyen "tekrar"a odaklanıyor.

Tragedya, Dionysos'un tanrılığını tanımayan Thebai Kralı Pentheus'un annesi Agave tarafından panter sanılıp parçalanması ve pişmanlığı üzerinedir. Nesli Türk, büyük tuvallerin gücünü de kullanıp kendinden yeni bir Agave doğurarak Willendorf Venüsü ve Kybele'yi yeniden çağırıyor.

Nesli Türk'ün "Ritüel" resimlerinde bütün ikilikleri yıkma deneyimi kendini formsuzluğa vardıran formlarında da görünür. Hem desen çizimlerinde hem de yağlı boya eserlerinde sınırları geçirgen ve amorf hallerin görünürlüğü Bakkhalar tragedyasıyla veya Dionysos düşüncesiylede uyumludur. Özellikle hem kara kalemle yapılmış hem renklendirilmiş Ritüel I ve Ritüel II ayrıca karışık teknik Pieta After Michelangelo ve İsimsiz-Poliptik eserlerinde imgelerin kendi ekonomileri açısından çizgi, gölge ve rengin kullanımı başlı başına bir plastik öğreti sunuyor.

Beden ve etkileri konusundaki çalışmalarıyla tanınan Nesli Türk, yeni sergisi "Ritüel" 29 Kasım'a kadar Galeri/ Miz'de görülebilinir.



Sanatçı Hakkında
1983 yılında İzmir'de doğdu. Lisans, yüksek lisans ve sanatta yeterlilik öğrenimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Resim Bölümü'nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimi sırasında Almanya Burg Giebichenstein Sanat ve Tasarım Üniversitesi'nde bir dönem eğitim gördü. 2011 yılında Akademililer Sanat Merkezi'nde "Bedenin Hafızası" isimli ilk kişisel sergisini açtı. 2017 yılında "Resim Sanatında Ekspresif Bedenin Melankoli Kavramı ile İlişkilendirilmesi" isimli eser metni çalışması ile Dr. unvanını aldı. 2015 yılında Karşı Sanat Çalışmaları'nda "Kara Duyu" isimli ikinci, 2019 yılında Galeri Merkür'de "Corpus Magnum" isimli üçüncü kişisel sergisini açtı. Yurtiçinde ve yurtdışında pek çok karma sergi, fuar ve workshopa katıldı. Sanatçı halen İstanbul Topkapı Üniversitesi, Resim Bölümü'nde ders vermekte ve çalışmalarını ağırlıklı olarak beden üzerine sürdürmektedir.


Kaynak: Mikado Dijital İletişim Ajansı - Günsu Saraçoğlu
Yorum Yazın