TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.148
  • Altın 2294.309
  • BIST 100 8880.09
  • Koronavirüs

İstanbul'da koronavirüsten ölenler için iki mezarlık belirlendi

İBB, koronavirüsten yaşamını yitirenler için Kilyos ve Beykoz'u defin alanı olarak belirledi. Beykoz'da yaşayanlar duruma tepkili.
İstanbul'da koronavirüsten ölenler için iki mezarlık belirlendi
İBB, koronavirüsten ölenler için Diyanet İşleri Başkanlığı ve Bilim Kurulu'nun tavsiyesiyle mezarlık alanı olarak iki yer belirledi.

Bu alanlar Avrupa Yakası'nda Kilyos, Anadolu Yakası'nda ise Beykoz.

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenler buralara gömülmeye başlandı. Beykoz'daki Baklaca Mezarlığı'na da definler yapıldı. Ancak Çavuşbaşı Baklacı mahallesi sakinleri mezarlığın yerleşim yerlerine yakın olduğunu belirterek önlem alınmasını istedi.

Mahallede oturan ve bölgede yerleşim yerleriyle okullar olduğunu ifade Abdurrahman Öz, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Anadolu Yakası için defin yeri olarak Çavuşbaşı belirlenmiş. Çevreye baktığınızda burası bir yerleşim alanı. Ben burada yaşayan bir vatandaşım. Burada okullar var. Bu okullarda çocuklar eğitim görüyor. Burası bir cadde. Caddenin hemen altı mezarlık. Bu sakıncalıysa bu kadar yerleşim alanı içine defin niçin yapılıyor? Niye rahatsızız? Bir tehlike olmasa bu insanların da aile mezarlıkları vardır. Demek ki bir sakınca ve problem var" dedi.

Baklacı mahallesi sakinlerinin mezarlığın önünde toplanması üzerine bölgeye gelen çevik kuvvet ekipleri vatandaşları mezarlığın önünden uzaklaştırdı. Çevik kuvvet ekipleri Baklacı Mezarlığı girişinde beklemeye başladı. Öte yandan mezarlığın arka tarafında ormanlık bölgede bir iş makinesinin çalıştığı görüldü.

Bu iki mezarlıkta ayrılan bölümlere defin yapılıyor. Bilim Kurulu kararı gereği ya tek kullanımlık tabutlar kullanılacak ya da tabutla toprağa verilecek. Boğazlıyan'ın yazdığına göre eğer aile mezarlığı tabutla define uygunsa aile mezarlığına da defin olabiliyor.

Salgın tamamen geçtikten sonra definlerin başka bir mezarlığa taşınması mümkün olabilir görüşü hakim.

Definde kireç benzeri herhangi bir izolasyon kullanılmıyor. Fakat definler sadece görevliler tarafından yapılıyor, aileden, yakınlardan kimse bulunmuyor.

MUHTARLAR TEPKİLİ
Koronavirüs nedeniyle ölenlerin Beykoz Çavuşbaşı Baklacı Mahallesinde dozerler tarafından mezar kazılarak gömülmesi ise bölgede tepkiye neden oldu. Beykoz Haber ve Özgün Haber'de yer alan haberlere göre mahalle muhtarları mezarların olduğu bölgede açıklama yaparak, "Bugün 15 cenaze gömüldü, bölge halkı isyanda, defin işlemi için gelenler maske ve eldivenlerini atmışlar, resmi makamlara şikayetlerimizi ilettik ama onları inandırmakta zorlanıyoruz, burada 100 dönümlük alanı korona mezarlığı olarak tespit etmişler" diye konuştular.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de mezarlık alanlarıyla ilgili olarak açıklama yaptı.

İBB'nin konuyla ilgili olarak paylaştığı duyuruda şu ifadelere yer verildi;
"İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), koronavirüs ile mücadele kapsamında aldığı önlemlere bir yenisini daha ekledi. Virüs nedeniyle ölümlerin artması üzerine İBB, Avrupa’da Kilyos, Anadolu Yakası’nda ise Yukarı Baklacı mezarlıklarını defin yeri olarak belirlendi. Böylece bir pandemi halini alan hastalığın bulaşıcılığının önüne geçilmesi ve halk sağlığı açısından risklerin en alt düzeye indirgenmesi amaçlandı.

YUKARI BAKLACI MEZARLIĞI TEK BİR AĞAÇ KESİLMEDEN DÜZENLENDİ
Kilyos Mezarlığı’nda definler, rutin olarak sürdürülmekle beraber Yukarı Baklacı Mezarlığı’nda bir dizi düzenlemeye gidilmek zorunda kalındı. Orman Bakanlı tarafından İBB’ye 2016 yılında tahsis edilen arazi, define uygun bir yapıya sahip değildi. Bunun üzerine ilk kez iki yıl önce zemin çalışmaları yapıldı. Mezarlığın kullanımının artmasına bağlı olarak son dönemde yeniden arazide zemin temizliği ve tesviye işlemleri yapılması yoluna gidildi. Ancak sık bitki örtüsüne sahip bu arazide, hiçbir ağaç kesimi yapılmadı. Ağaçların korunması konusunda titiz davranıldı.

EKİPLER TAM DONANIMLI
Diğer yandan İBB, defin işlemlerinde personel sağlığının korunması için de gerekli önlemleri aldı. Alınan yeni bir kararla, İstanbul’da meydana gelen her ölüm vakası, koronavirüsten gerçekleşmiş gibi varsayılıyor ve defin işlemleri sırasında önlemler en üst düzeyde alınıyor. Mezarlıklar Müdürlüğü’ne bağlı tüm personel, sahada iş sağlığı ve güvenliğinin gerektirdiği tam donanımla çalışmalarını sürdürüyor.

YILLIK 250 DÖNÜM YENİ MEZARLIK ALANI
Öte yandan kayıtlı nüfusu 16 milyonu bulan ve yılda 70 bin definin gerçekleştiği İstanbul’da, her yıl 250 dönüm yeni mezarlık alanı kullanıma sokulmak zorunda. Nüfusun her geçen yıl çoğalmasından dolayı araziye duyulan gereksinim de artıyor. Kentte, mezarlık olarak kullanılabilecek arazilerin kıtlığı yüzünden, bu gereksimin kamu arsa ve arazilerinin tahsisi yoluyla gideriliyor."
Yorum Yazın