TİC Holding Header
  • USD 32.368
  • EUR 35.088
  • Altın 2324.082
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Vali Münir Karaloğlu: BBC'yi bile rahatsız etmişiz

Vali Münir Karaloğlu TRT Kurdi'de katıldığı hafta sonu programında Diyarbakır'ın gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Vali Münir Karaloğlu: BBC'yi bile rahatsız etmişiz
Programın başında Kürtçe kısa bir konuşma yapan Vali Karaloğlu, "Ser Seran, Ser Çavan Hûn Bi Xêr Hatin. (Başım gözüm üstüne hayır içinde geldiniz)" ifadelerini kullandı.

Karaloğlu, Surların restorasyonu ve kamulaştırma çalışmaları, tarımsal üretim, yatırımlar, turizm çalışmaları, kültürel faaliyetlerle istihdam çalışmaları hakkındaki tüm sorulara içtenlikle cevap verdi.

Türkiye'nin 7 bölgesinde çalıştığını ve Diyarbakır'da Vali olarak atanmasından dolayı hamd ettiğini vurgulayan Karaloğlu, "Diyarbakır'da görev yapmak herkese kısmet olmaz. Kendimi o kadar şanslı görüyorum." ifadelerini kullandı.

Yeni bir Sur, yeni bir hayat
Görev yaptığı süre içerisinde kentin problemlerini çözmek için ellerinden geleni yapacaklarını dile getiren Karaloğlu, Diyarbakırlı vatandaşlarla gönül köprüsü kuracaklarını belirtti.

Diyarbakır’ın terör ve terör destekçileri nedeniyle son 40 yılını kaybettiğini, terörün12 bin yıllık kadim şehre hem maddi hem manevi zarar verdiğini aktaran Karaloğlu, bardağı taşıran son damlanın Sur'da yaşanan çukur olayları olduğunu sözlerine ekledi.

Karaloğlu, teröristlerin şehirdeki tarihi değerlerin tahrip edildiğinin altını çizerek, şöyle konuştu: "Allah'a hamdolsun son beş yıldır bu şehirde çok hummalı bir çalışma var. Artık çalışmaların sonuna geldik. İnşallah, bu sene Ramazan ayıyla beraber Sur'da olaylar nedeniyle kapanan, kısmen halkın kullanımına kapalı olan bölgeyi açmak istiyoruz. Yeni konutlar, tarihi mekanların yeniden restorasyonu, sokaklar, caddeler yeniden ortaya çıkacak ama insanlar tekrar kullanmaya başladıklarında görecekler ki gerçekten verilen tahribatın büyüklüğünü görecekler, yapılan işlerin de muhteşemliğini görecekler. Yeni bir Sur, yeni bir hayat… İnşallah bu şehir, bu ve benzeri travmaları bir daha yaşamasın."

Vatandaş Surların ihyasını istiyor
Diyarbakır'da göreve başlamadan önce sosyal medya üzerinden vatandaştan taleplerini sorduğunda Surların restorasyonunun ön plana çıktığını dikkati çeken Karaloğlu, sürecin başlangıcında maddi ve manevi olarak zor bir işe girişmeyi göze aldıklarının altını çizdi.

Surların etrafının gecekondularla kaplı olduğunu ve tarihi surları eski ihtişamına kavuşturmak için bir kamulaştırma ihtiyacının doğduğunu ifade eden Karaloğlu, vatandaşların kamulaştırma yönünden kendilerinden daha istekli olduğunu sözlerine ekledi.

Diyarbakırlılar bozgunculara fırsat vermedi
Karaloğlu, "(Sur etrafında evi olan vatandaşlarla ilgili olarak) Oradaki yaşam koşulları gerçekten çok zor. insanlar zaruretten oralara gelmiş, ev yapmışlar. İnsanlarla hiçbir problem yaşamadan birinci bölge, ikinci bölge, üçüncü bölgeyi bitirdik. Bağımsız 200 evi yıktık. Orada ve vatandaşla helalleştik. Vatandaşa yaklaşık 10 milyon lira kamulaştırma bedeli ödedik ve surların etrafını açtık." dedi.

Vatandaşların kafasını karıştırmak, yapılan hizmetleri gölgelemek amacıyla bozguncu bir kesim tarafından sürekli bir provakasyon yapıldığını vurgulayan Karaloğlu, bozgunculara fırsat vermeyen Diyarbakırlı vatandaşlara teşekkür etti.

Karaloğlu sözlerini şöyle tamamladı: "Muazzam bir iş ve bunu herkes gördü. Kentte çok ciddi bir memnuniyet oluşturdu. Sonra ben bir hata yaptım. Üçüncü bölgenin yıkımında şöyle bir laf ettim. 'Diyarbakır halkına teşekkür ediyorum. Hiçbir sorun yaşatmadılar. Türkiye'nin her yerinde kamulaştırma ev yıkma gibi durumlarda sıkıntılar yaşanırken Diyarbakır’da böyle bir şey yaşamadık. Diyarbakır halkına teşekkür ediyorum.' Sen misin bunu söyleyen. Hemen bu kente 40 yılını kaybettiren, o bozguncu takımı o bölgeye yığıldılar. BBC buradan haber yaptı. Olumsuz haber yaptı. 'Halk burada mağdur ediliyor diye…' Biz İngiltere'yi, BBC'yi rahatsız etmişiz."
Yorum Yazın