TİC Holding Header
  • USD 32.383
  • EUR 35.146
  • Altın 2323.394
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Türkiye ile Arnavutluk arasında '500 konut inşası' protokolü imzalandı

Türkiye ile Arnavutluk arasında geçen yıl 26 Kasım’da meydana gelen depremin ardından 'Afet sonrası konut yapım alanında iş birliği yapılmasına dair protokol' imzalandı.
Türkiye ile Arnavutluk arasında '500 konut inşası' protokolü imzalandı
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın depremin ardından 500 konut inşası için talimatları çerçevesinde bir dizi temaslarda bulunmak üzere başken Tiran’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Bakan Kurum ile Arnavutluk Yeniden İnşa Devlet Bakanı Arben Ahmetaj arasında "Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Arnavutluk Yeniden İnşa Devlet Bakanlığı arasında afet sonrası konut yapım alanında iş birliği yapılmasına dair protokol" imzalandı.

Protokol imzalanma töreninde Arnavutluk Başbakanı Rama, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Arnavutluk Kültür Bakanı Elva Margariti, Arnavutluk Yeniden İnşa Bakanı Arben Ahmetaj, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük ve diğer yetkililer katıldı.

İmza öncesinde Bakan Kurum ve Başbakan Rama açıklamalarda bulundu.

Kurum, 26 Kasım 2019'da Arnavutluk’un yaşadığı deprem sebebiyle Arnavutluk halkına başsağlığı dileklerini ileterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selam, sevgi ve geçmiş olsun dileklerini de getirdiğini aktardı.

Deprem yaşanır yaşanmaz Arnavutluk’taki kardeşlerine yardım eli uzatmak amacıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları çerçevesinde AFAD, Kızılay, UMKE ve Bakanlığa ait birimlerin büyükelçilik koordinasyonunda sahada olmaya gayret gösterdiklerini hatırlatan Kurum, bu anlamda dost ve kardeş ülke Arnavutluk’un ihtiyaçlarına el uzatmaya gayret gösterdiklerini belirtti.

Kurum, 6 bine yakın binanın bağımsız bölümünde oluşan hasarı tespit ettiklerini anlatarak, Kızılay’ın çadır ve aş ihtiyacı olan Arnavutluk halkına el uzatmaya gayret gösterdiklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kardeş ülke Arnavutluk için 500 kalıcı konutla ilgili talimatını hatırlatan Kurum, şunları kaydetti:
"Bu talimat gereği hızlı şekilde çalışmaları yürütüyoruz. İnşallah ocak ayı sonuna kadar yer teslimini ilgili bakanlarımız bizlere yapacaklar. Sayın Başbakanımızın da ifade ettiği gibi bir master plan çerçevesinde Arnavutluk’un yeni yerleşim alanı olacak, burada altyapısıyla, sosyal donatısıyla yapılan binaların mimari tarzıyla Arnavutluk’a uygun, Arnavutluk kültürünü yansıtacak önemli bir projeyi etaplar halinde gerçekleştireceğiz. Biz de burada 500 konuttan oluşan ilk etabını gerçekleştirmiş olacağız."

Kurum, altyapı, kentsel dönüşüm, atık su arıtma tesisi gibi Arnavutluk’un ihtiyacı olan teknik anlamda destekleri vermek için ekip ve ilgili birimlerin muhataplarıyla koordineli halde bu süreçleri yürüteceklerini söyledi.

Protokolün hayırlı olmasını dileyen Kurum, "Bizim bugün yapmış olduğumuz ve bundan sonraki yapacaklarımız kardeşlik hukukunun gereği olan işlerdir. Türk halkı her zaman Arnavutluk halkının yanında olmuştur, bundan sonraki süreçte de yanında olmaya devam edecektir." dedi.

Rama: "Projenin ikinci aşamasındayız"

Rama da "500 yeni konut Türkiye’den gelen dostlarımız tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarıyla yapılacak. 500 yeni konut söz konusu. Bunlar için Laç bölgesini seçtik." diye konuştu.

Bu proje ile kentsel anlamda köklü bir değişiklik yapılacağını kaydeden Rama, evlerini kaybeden insanların daha iyi evlere yerleşmesini sağlamayı düşündüklerini aktardı.

Rama, Bakan Kurum ile geniş bir plan görüştüklerini, TOKİ’nin 500 konutu yapacağını diğer yandan da Arnavutluk Gelişim Fonu'nun da tüm altyapıyı üstleneceğini söyledi.

Bunun dışında Laç Belediyesi bölgesinde sellerle ilgili de kalıcı bir çalışma yapılacağını aktaran Rama, gelişmiş bir program olduğunu, iki tarafın da çalışmaları bölüşerek birlikte örnek oluşturacaklarını kaydetti.

Bakan Kurum Arnavutluk’ta 500 konutun yapılacağı proje sahasını ziyaret etti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile Kurbin bölgesinde Laç kasabasında inşa edilecek 500 konutun proje sahasını inceledi.

Kurum ve Rama’ya ziyaretinde Arnavutluk Yeniden İnşa Bakanı Arben Ahmetaj, Arnavutluk Kültür Bakanı Elva Margariti, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük ile diğer yetkililer eşlik etti.

Heyet, Kurbin Belediye Başkanı Majlinda Cara’yı belediye binasında ziyaret ederek, burada deprem hasarı, belediyenin durumu ve diğer konularda bilgilendirildi.

Belediye binasındaki görüşmenin ardından Bakan Kurum ile Başbakan Rama ve beraberindeki heyet 500 konutun inşa edilecek proje sahasını inceledi.

Temaslarının ardından Bakan Kurum, AA ve TRT’ye ortak açıklamalarda bulundu.

Dünden itibaren Arnavutluk’ta gerçekleştirdiği temaslarına değinen Kurum, bugün de Başbakan Rama ile depremde zarar görmüş alanların incelemesi ve buraya yapılması gereken konutlara ilişkin görüş alışverişinde bulunarak projeleri değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi.

Kurum, Arnavutluk’ta geçen yıl 26 Kasım’da meydana gelen depremin ardından Türk halkı olarak dost ve kardeş ülke Arnavutluk’a AFAD, Kızılay, UMKE ve bakanlığın ilgili birimleriyle her türlü çalışmaları başlattıklarını kaydetti.

Arnavutluk halkına dostluk, kardeşlik hukuku çerçevesinde gereken her türlü yardımı yapmaya gayret gösterdiklerini vurgulayan Kurum, "Cumhurbaşkanımızın talimatları gereği bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Arnavutluk halkı için yapılması gereken her türlü yardımı yapacağımızı bir kez daha ifade etmek isterim." dedi.

Depremden zarar gören alanda yıkıntıların kaldırıldığı bölgeye 500 kalıcı konut yapacaklarını dile getiren Kurum, "Zemin artı 3’ü, 4’ü geçmeyecek, bölgenin mimarisini yansıtacak ve buradaki halkın ihtiyaçlarını giderecek çalışmayı inşallah ocak sonu itibariyle sahada başlayıp, en geç 6 ay içerisinde de tamamlamayı düşünüyoruz ve bu çerçevede de çalışmaları yapacağız." diye konuştu.

Başbakan ve Belediye başkanının bölgenin altyapısına ve kentsel dönüşüme ilişkin kendilerinden teknik anlamda destek istediklerini kaydeden Kurum, bu doğrultuda altyapı, atık su, yağmur suyu anlamında teknik olarak her türlü desteği vereceklerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yönde talimatları olduğunu kendilerine ifade ettiklerini aktardı.

Ekiplerin hızlı şekilde çalışmaya başlayacaklarını kaydeden Kurum, en geç 6-7 ay içinde bölgeye yakışır konutları inşa etmiş olacaklarını söyledi.

Türkiye’de her yıl 100 bin sosyal konut hakkındaki değerlendirmesinin sorulması üzerine Kurum, başvuruların 16 Ocak’ta sona ereceğini söyledi.

Şu an itibariyle başvuruların 800 bini aşmış olduğunu belirten Kurum, şunları kaydetti:
"100 bin sosyal konut yapacağız. Amacımız her yıl yeni 100 bin sosyal konut yapmak. 894 liradan başlayan ve 240 aya varan vadelerle vatandaşımızı ev sahibi yapmak istiyoruz. Diğer taraftan da kentsel dönüşüm ile ilgili çok uygun maliyette vatandaşlarımızın sağlam, güvenli konutlarda oturmasını istiyoruz. İşte aslında depremle mücadele anlamında da bu adım çok önemli. Bu yıl 100 bin konutla başladık, inşallah her yıl en az 100 bin sosyal konut yapma hedefiyle yolumuza yürüyoruz."
Yorum Yazın