TİC Holding Header
  • USD 32.563
  • EUR 35.138
  • Altın 2320.624
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Tarım ve Orman Bakanlığından 'Nişasta Bazlı Şeker kotalarının yükseltildiğine' dair haberlere ilişkin açıklama

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 5 Haziran’da yayımlanan Şeker Kotalarının Düzenlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik gerekçe gösterilerek daha önce yüzde 2,5 olarak uygulanan nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotalarının yüzde 5’e yükseltildiğine dair haberlerin gerçeği yansıtılmadığı bildirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığından 'Nişasta Bazlı Şeker kotalarının yükseltildiğine' dair haberlere ilişkin açıklama
İHA - Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, 5 Haziran’da yayımlanan Şeker Kotalarının Düzenlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik gerekçe gösterilerek daha önce yüzde 2,5 olarak uygulanan nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotalarının yüzde 5’e yükseltildiğine dair haberlere ilişkin açıklama yapıldı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
“Bazı basın-yayın organlarında 5 Haziran’da yayımlanan Şeker Kotalarının Düzenlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik gerekçe gösterilerek daha önce yüzde 2,5 olarak uygulanan nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotalarının yüzde 5’e yükseltildiğine dair gerçeği yansıtmayan haberlere yer verildiği görülmüştür.

Nişasta Bazlı Şeker kotalarının ne kadar olacağı 4634 sayılı Şeker Kanunu ile düzenlenmiştir. Ayrıca, Cumhurbaşkanı kararıyla NBŞ kotaları yüzde 50 artırılabilmekte ve azaltılabilmektedir. NBŞ kotaları, 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile ülke toplam kotasının yüzde 2,5’i olarak belirlenerek yüzde 50 azaltılmıştır. Ayrıca tahsis edilen kotaların en az yüzde 50’sinin glukoz olarak kullanılması hükme bağlanmıştır.

5 Haziran’da yayımlanan yönetmelik ile bu kotalara ilişkin yeni bir düzenleme getirilmemiştir. Netice itibarıyla basın yayın organlarında iddia edildiği gibi NBŞ kotasının yüzde 5’e çıkarılması söz konusu değildir. NBŞ kotalarındaki yüzde 2,5’lik kota uygulaması devam etmektedir.”
Yorum Yazın