TİC Holding Header
  • USD 32.428
  • EUR 35.064
  • Altın 2326.442
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Suriyeli muhalifler Anayasa Komitesi toplantılarının dördüncü turundan memnun

Suriye Anayasa Komitesinin muhalif üyesi hukukçu Kurdi, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde devam eden Komite toplantılarının dördüncü turunda "daha az olumsuzlukla" karşılaştıklarını belirtti.
AA -

Beşşar Esed rejimi, sivil toplum kuruluşları ve Suriye muhalefeti temsilcilerinin her birinden 15'er kişiden oluşan anayasanın yazımından sorumlu "küçük grup" üyeleri 30 Kasım'da yeniden toplandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in başkanlık ettiği dördüncü tur toplantıları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri nedeniyle basına kapalı gerçekleştiriliyor.

"Ulusal kurumlar ve ilkelerin" ana gündem maddesini oluşturduğu bu turda, üyeler farklı başlıklarda da söz hakkı alıyor.

Anayasa Komitesinin Humuslu hukukçu üyesi Tarık el-Kurdi, dördüncü tur görüşmelerini AA muhabirine değerlendirdi.

Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) olarak bilinen Suriye Müzakere Komitesi üyesi de olan Kurdi, muhalifler olarak Komitede göz önünde bulundurdukları önemli hususlardan birinin Suriye halkının yaşadığı sıkıntılar olduğunu söyledi.

Kurdi, "Bu nedenle görüşmelere olumlu bakış açısı ve milli bir ruhla yaklaşıyoruz. Bu görüşmelerde Suriye halkının sıkıntılarını dindirmeyi, siyasi çözümü, siyasi geçişi sağlamayı ve BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararının uygulanmasını amaçlıyoruz." dedi.

"Suçluların cezalandırılması için anayasal zemin hazırlıyoruz"

"Bu turdaki görüşmeler, öncekilere göre daha az olumsuzlukla karşılaştığımız bir tur oldu." diyen Kurdi, toplantılarda milli kimlik, ekonomik, toplumsal ve siyasi ilkeler üzerinde durduklarını aktardı.

Kurdi, Anayasa Komitesi üyeleri görevlerinin Suriye'nin geleceğini belirleyecek yeni anayasanın yazımını sağlamak olduğunu vurgulayarak, toplantılarda tutuklular ve mülteci krizi gibi insani konuları da masaya yatırdıklarını belirtti.

Tutuklular ve kayıp şahısların kendileri için öncelikli konulardan birisi olduğunun altını çizen Kurdi, şöyle konuştu:

"Çünkü çekilen acının boyutunu biliyoruz. Bizim de ailelerimiz var, kayıp olan yakınlarımız var. Esed rejiminin hapislerinde insanlarımız var. Rejimle iş birliği yapan milislerin gizli hapishanelerinde insanlarımız var. Bu nedenle, tutuklular ve kayıp şahıslar için anayasal güvenceler oluşturmaya da gayret ediyoruz. Geçiş dönemi yargılamaları da bizim için önemli konu başlıklarından birisi. Sorumluların sorgulanması ve cezalandırılması için de anayasal zemin hazırlamaya gayret ediyoruz."

"Bu yıl tüm dünya için istisnai bir yıl oldu"

Kurdi, geçmişte Cenevre'de başarısızlıkla sonuçlanan sayısız siyasi görüşmenin, Anayasa Komisyonu sürecinden ayırılması gerektiğine işaret etti.

Komite çalışmalarının üzerinden bir yıl geçtiğini, salgın nedeniyle toplantıların uzun süre sekteye uğradığını anımsatan Kurdi, "Bu yıl tüm dünya için istisnai bir yıl oldu ama biz halkımızın istekleri doğrultusunda en iyi sonuçları almak için çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Kurdi, ocak ayında yapılacak Suriye Anayasa Komitesinin beşinci turunda gündemin "anayasanın temel ilkeleri" olacağını anımsatarak, "Bu tur, Suriye için yeni bir anayasa hazırlama ve BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararının uygulanması konusunda tarafların ciddiyetinin sınandığı bir tur olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yarın sona erecek

Toplantılarda muhaliflerin eş başkanlığını eski Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Hadi el Bahra, rejimin eş başkanlığını ise önceki anayasayı hazırlayan komitede de yer alan hukukçu Ahmed Kuzbari yürütüyor.

Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının dördüncü turu cuma sona erecek.