TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.148
  • Altın 2294.309
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

İhtiyaç sahiplerine yardım eli

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilik çalışmaları kapsamında 2021 ihtiyaç sahibi vatandaşları ve engellileri yalnız bırakmadı.
İhtiyaç sahiplerine yardım eli
Mehmet Aslan - Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaçlarını karşılayamayan ve hayatlarını sürdürmekte zorlanan dar gelirli, engelli, yaşlı, doğal afet mağduru, kimsesiz kişi ve ailelere yönelik çalışmalarını 2021’de artırarak sürdürdü.

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, 2021 yılında ihtiyaç sahibi ailelere ve pandemi nedeniyle işyeri faaliyeti durdurulan esnafa 15 bin 200 gıda kolisi desteği sundu.

Vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaları için “Sosyal Kart” uygulamasına başlatan Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı,17 ilçede ikamet eden ihtiyaç sahibi 12 bin 110 ailenin hesaplarına 9 milyon 409 bin 50 lira para yatırdı.

Öğrenci ailelerine eğitim desteği
Büyükşehir Belediyesi, üniversiteyi kazanan Diyarbakırlı gençlerin eğitim hayatına katkı sunmak amacıyla “Yeni Üniversitelilere Destek Projesi”ni hayata geçirdi.

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığınca yürütülen projede devlet, özel veya vakıf üniversitesi fark etmeksizin ilk defa üniversiteye yerleşen ve kayıt yaptıran Diyarbakırlı gençlere bir defaya mahsus 750 lira katkı sağlandı.

Proje kapsamında 10 bin 602 öğrencinin hesaplarına 750 lira olmak üzere toplamda 7 milyon 951 bin 500 lira para yatırıldı.

Giysi Bankası 790 kişinin ihtiyacını karşıladı
Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesindeki Giysi Bankası’yla binlerce dezavantajlı aileye ulaşarak ihtiyaçlarını karşılamayı sürdürüyor. Ekipler, 2021 yılında ulaştığı 790 ihtiyaç sahibinin 2 bin 835 parça kıyafet ihtiyacını karşıladı.

476 bin kişiye sıcak çorba ve limonata ikramı
Kentin 9 noktasına kurulan "İkram Çeşmesi" ile 2021 yılında 476 bin kişiye sıcak çorba ve limonata ikramı ederken dini günlerde Eğil Peygamber Kabirlerinde 56 bin, Hz. Süleyman Camiinde ise 58 bin kişiye çorba ve limonata ikramı yapıldı.

Engeller kaldırılıyor
2021 yılında engelli bireylere yönelik Halk Eğitim Merkezi destekli E KPSS, işaret dili, ses eğitimi, bağlama, el sanatları, Braille Alfabesi okuma yazma, otizm, müzik ve ritim, bilgisayar veservis elemanı kursları ile İŞKUR destekli kasiyerlik, sepet örücülüğü, servis elemanlığı, takı tasarım, tığ örücülüğü ve deri işleme kursları verildi.

Engelli bireylerin mesleki eğitim ve hobi amaçlı kurslar almalarının yanında sosyal ve toplumsal hayata katılımlarını artırmak ve toplumsal farkındalık yaratmak amacı ile önemli gün ve haftalara özgü programlar düzenleyen Engelli Ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü, konser, atölye, piknik, gezi, yemek programları gibi aktivite hizmetleri de sundu.

Sümer Park Engelli Destek Merkezinde ve Aktif Yaşam Merkezinde bir yılda 3 bin kişiye danışmanlık ve yönlendirme, 5 bin kişiye servis ve 750 kişiye kurs hizmeti verildi.

Görme engelli bireylerin yazılı materyallere erişebilirliğini sağlamak amacı ile gönüllü bireyler tarafından kitap okumaları yapılarak görme engellilerin kullanması için dijital ortama kaydedildi.

“Mola Evleri” tamamlandı
Vali Münir Karaloğlu’nun göreve başlamasıyla kentin eksikliklerinin giderilmesi için verdiği talimatla Büyükşehir Belediyesi, zihinsel engelli bireylere yönelik ‘Gündüzlü Bakım Merkezi Mola Evi’ kurdu.

Engelli bireylerin yaşam kalitesini artıracak ve engelli bakımında ailelerin yaşadığı sorunların çözümünde yardımcı olacak merkezde; revir, uyku odası, çağrı merkezi, engelli araç hizmeti, psikososyal servis, eğitim odaları, hobi sınıfları, spor salonu, müzik sınıfı, mutfak ve yemekhane bulunuyor.

Yaşlılar yalnız bırakılmadı
Tek başına yaşayan, ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yaşlılar yalnız bırakılmadı. Bir yıl boyunca 1020 yaşlının ihtiyaçları karşılanırken, 632 evin temizliği yapıldı.

İhtiyaç sahiplerine 66 hasta yatağı ve 18 tekerlekli sandalye verilirken 2 bin 300 kişiye kişisel bakım seti, 2 bin 500 kişiye temizlik kolisi dağıtıldı.41 yaşlı vatandaşın kıyafet ihtiyacını giderildi.

Misafirhanede 2021’de 62 bin 193 hasta ve yakınını ağırlandı
Büyükşehir Belediyesi Hasta ve Hasta Yakınları Misafirhanesi, 136 oda 391 yatak kapasitesi ile Türkiye’deki mevcut örnekleri arasında en çok kontenjanlı misafirhane olma özelliği taşıyor.

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren çevre il ve ilçelerden tedavi için kente gelen ve kalacak yeri olmayanların ücretsiz kalabildiğiHasta ve Hasta Yakınları Misafirhanesi,2021 yılında 62 bin 193 hasta ve yakınını konuk etti.

Otel konforunda hizmet verilen misafirhanede kalan hasta ve yakınları için revir, mescit, sosyal servis, ücretsiz kahvaltı ve çay hizmeti veriliyor.

Minikler hem eğleniyor hem öğreniyor
Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren 4 kreşten 4 - 6 yaş arası 500 öğrenci faydalandı.

Eğitmenlerin yakın ilgisi ile eğitim gören minikler, kentin tarihini, kültürünü öğrenecek etkinlikler ve sosyal aktivitelere de katıldı.

Çocuk Şube Müdürlüğü, kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel oyunların unutulmaması için “1. Geleneksel Çocuk Etkinliği” düzenledi. Etkinlikte minikler, eğitmenleri eşliğinde geleneksel oyunları oynayarak doyasıya eğlendi.

Çocuk Şube Müdürlüğü, yıl boyunca minikleri, bilim, sanat, gezi gibi etkinliklerle buluşturarak farklı deneyimler kazanmalarını sağladı.
Yorum Yazın