TİC Holding Header
  • USD 32.562
  • EUR 35.026
  • Altın 2419.952
  • BIST 100 9716.56
  • Genel

Günün öne çıkan haberleri

Gün içinde Türkiye ve dünya gündeminde öne çıkan haberler.
Günün öne çıkan haberleri
Dünya Keşmir Farkındalık Forumu Genel Sekreteri'nden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür
Dünya Keşmir Farkındalık Forumu Genel Sekreteri Fai, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Keşmir'deki durumu gündeme getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinin bölgedeki milyonlarca umutsuz insana umut ve ilham verdiğini söyledi.Dünya Keşmir Farkındalık Forumu Genel Sekreteri Dr. Ghulam Nabi Fai, yaptığı yazılı açıklamada, Keşmir halkının davasına desteğini bir kez daha yinelediği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmanın Keşmir halkınca olumlu karşılandığını aktaran Fai, "(Erdoğan'ın) Birleşmiş Milletler 75 Genel Kurul toplantısında sarf ettiği sözler, bölgedeki milyonlarca ümitsiz insana ümit ve ilham vermiştir. BM Genel Kurulundaki ifadeleri, Keşmir halkının hislerinin gerçek yansımasıdır." dedi.

Arap Konseyi: Mısır'daki 20 Eylül hareketiyle dayanışma içindeyiz
Orta Doğu'daki "Arap Baharı" devrimlerini korumak amacıyla kurulan Arap Konseyi, Mısır'da mevcut yönetime karşı ortaya konulan 20 Eylül halk hareketi vizyonuyla tam bir dayanışma içerisinde olduğunu duyurdu. Merkezi Tunus'ta bulunan ve başkanlığını eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki'nin yaptığı Arap Konseyi'nden yayımlanan yazılı açıklamada, "Mısır'da özgürlük, sosyal adalet ve onurlu yaşam talebiyle diktatör (Cumhurbaşkanı Abdulfettah) Sisi'ye karşı yeniden cesurca ayaklanan ve meydan okuyan halk hareketi ile tam bir dayanışma içinde olunduğu" ifade edildi.

Libya ordusu: Sukne'de Rus paralı askerleri taşıyan helikopter düştü
Libya ordusu, Sukne bölgesinde bu sabah düşen helikopterde bulunan Rus güvenlik şirketi Wagner grubuna bağlı 4 paralı askerin öldüğünü duyurdu. Libya ordusu, Sukne bölgesinde Rus güvenlik şirketi Wagner'e bağlı paralı askerleri taşıyan bir helikopterin düştüğünü duyurdu. Sirte ve Cufra Ortak Operasyon Dairesi Sözcüsü General Abdulhadi Dırah, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Cufra Askeri Hava Üssü yakınlarındaki Sukne'de yerel saatle 08.00 (TSİ 09.00) sıralarında düşen helikopterin Rus güvenlik şirketi Wagner'e bağlı paralı askerleri taşıdığını belirtti. Dırah, helikopter kazasında, 4 Rus Wagner paralı askerinin öldüğünü belirtti. Dırah, sabah saatlerinde kazaya ilişkin yaptığı ilk açıklamada, Sukne'de yerel saatle 08.00 (TSİ 09.00) sıralarında Wagner'e bağlı paralı askerleri taşıyan bir helikopterin düştüğünü ve helikopterde bulunan mühimmatın patladığını kaydetmişti.

Katar Emiri, İsrail'in uzlaşmaz tutumu karşısında uluslararası toplumun sessizliğini eleştirdi
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, İsrail'in Filistinliler aleyhindeki uzlaşmaz ve inatçı tutumu karşısında uluslararası toplumun acizliğini kınadı. Katar Emiri Şeyh Temim, bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle online katılımla düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurulu'na, video konferans aracılığıyla hitap etti. Şeyh Temim, konuşmasında "Filistin davasının haklılığı konusunda uluslararası bir fikir birliği bulunuyor. Bu fikir birliğine rağmen uluslararası toplum, İsrail'in uzlaşmaz ve inatçı tavrı, Filistin ve Arap topraklarındaki devam eden işgal, Gazze Şeridi'ne boğucu ablukanın dayatılması ve yerleşim birimleri politikasının sürekli genişlemesi karşısında aciz kalıyor ve mücadele için etkin herhangi bir adım atmıyor. Bunlar, uluslarası meşru kararların ve uluslararası toplumun mutabık kaldığı iki devletli çözümün açık şekilde ihlalidir." ifadelerini kullandı.

Adil ve arzu edilen barışın ancak İsrail'in Arap Barış Girişimi'nin dayandığı, Araplar tarafından kabul edilen uluslararası meşruiyet referansları ve kararlarına tam bağlılıkla gerçekleştirilebileceğini belirten Şeyh Temim, uluslararası topluma; yasal sorumluluklarını yerine getirmeleri, İsrail'i Gazze Şeridi'ndeki ablukayı kaldırmaya zorlamaları, güce değil uluslararası kararlara dayanan güvenilir müzakereler yoluyla barış sürecini yeniden yoluna koymaları çağrısında bulundu.

Ruhani: ABD İran ile ekonomik savaşa girdi
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin dolar, bankacılık ve çok uluslu şirketlerin imkanlarını kullanarak Tahran ile ekonomik savaşa girdiğini söyledi. Başkent Tahran'daki Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin İran'a yönelik yeni yaptırımlarını eleştirdi. ABD'nin İran'ın tüm ekonomik kanallarını kapatmayı hedeflediğini söyleyen Ruhani, "Bize yönelik ekonomik ambargolar 1980'den bu yana var ancak ekonomik savaş 2018'de başladı. Mevzubahis olan yaptırım değil ekonomik savaştır. Ekonomik savaştayız. ABD, dolar, bankacılık faaliyetleri ve ağları ile finans ve çok uluslu şirketlerin imkanlarını kullanarak İran ile ekonomik savaşa girdi." ifadelerini kullandı. Ruhani, ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) silah ambargosunu yenilemede başarısız olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "ABD iki sene önce nükleer anlaşmayı yok ettiğini söyledi ancak anlaşma ona karşı koydu ve BMGK'da onları rezil etti. ABD, 13 ülkenin kendisine karşı duracağını düşünemedi. Bu, İran'ın başarısı ve zaferidir. İran, 40 sene önce olduğu gibi bugün de BM'de büyük bir hukuki, siyasi ve diplomatik zafer kazanmıştır."

Sudan Hükümeti: BAE'deki heyetimiz İsraille normalleşmeyi görüşmeye yetkili değil
Sudan, BAE hükümet heyetinin orada bulunan ABD heyetiyle İsrail ile normalleşmeyi görüşmeye yetkili olmadığını açıkladı. Yerel basında çıkan haberlere göre, Sudan Geçici Hükümeti Sözcüsü Faysal Muhammed Salih, düzenlediği basın toplantısında, "Egemenlik Konseyi başkanına (Orgeneral Abdulfettah el-Burhan) eşlik eden hükümet heyetinin İsrail ile normalleşmeyi görüşmek için yetkisi bulunmuyor." ifadesini kullandı.

AB Konseyi Başkanı Michel karantinaya alındı, AB liderler zirvesi ertelendi
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel’in temas halinde olduğu güvenlik ekibinden birinin koronavirüs testinin pozitif çıkması üzerine kendisini karantinaya aldı. Söz konusu gelişme üzerine Perşembe ve Cuma günleri yapılacak olan AB liderler zirvesi de bir hafta ertelendi. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel'in geçtiğimiz günlerde temas halinde olduğu güvenlik ekibinden bir üyesinin yeni tip koronavirüs (Covid-19) testinin pozitif çıktığı duyuruldu. Michel'in Belçika'da yürürlükte olan kurallara göre kendisini karantinaya almak zorunda olduğu duyuruldu. Düzenli olarak test yaptırdığı belirtilen Michel'in dün sonuçlanan son testinin de negatif çıktığı belirtildi.

Bulgaristan'daki siyasi kriz sürüyor
Hükümet karşıtı protestoların 76. gününde Sofya’nın merkezinde binlerce gösterici, Başbakan Borisov hükümetini istifaya çağırdı. Bulgaristan'da 9 Temmuz'da başlayan hükümet karşıtı protestoların 76. gününde başkent Sofya’nın merkezinde toplanan binlerce gösterici, Başbakan Boyko Borisov hükümetini istifaya çağırdı. Bulgaristan’ın ulusal bağımsızlığı ilanının 112. yıl dönümünün kutlandığı 22 Eylül'ün resmi bayram olması nedeniyle yeni medya üzerinden organize edilen gösteriye katılım yoğun oldu. Konuşmacılar, “mafya ile iş birliği yaptıkları gerekçesiyle” Borisov hükümetinin yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı İvan Geşev ve Parlamento Başkanı Tzveta Karayançeva’nın istifalarını talep etti.

Fransız mahkemesinden mültecilere gıda dağıtımı yasağına onay
Fransız mahkemesi sivil toplum kuruluşlarının Calais kentindeki mültecilere gıda dağıtımı yasağına yönelik itirazını reddetti. Bölgede faaliyet gösteren 13 sivil toplum kuruluşu ve dernek, bölgenin merkezi Lille’deki idari mahkemeye yaptıkları başvuruda, eylül ayının sonuna kadar kent merkezindeki 20 sokak, rıhtım ve meydanda devletin yetkilendirmediği herhangi bir dağıtımı yasaklayan kararın, onurlu yaşam, dayanışma ve başkalarına yardım etme haklarına aykırı olduğunu savundu. Mahkeme, Pas-de-Calais il yönetiminin geçen hafta çıkardığı "Calais kent merkezindeki mültecilere gıda ve içecek dağıtımını yasaklayan" kararını geri çekmesi talebini kabul etmedi.

ABD Savunma Bakanı Esper İsrailli mevkidaşı Gantz ile görüştü
Pentagon'dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, "ABD Savunma Bakanı Mark Esper, İsrail'in askeri üstünlüğüne destek vermeye devam ettiğini vurguladı." ifadesi dikkat çekti. İki bakanın, Orta Doğu'daki güvenlik durumunu ve iki ülkenin iş birliğini ele aldıkları belirtilen açıklamada, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn arasındaki normalleşme anlaşmasının bölge güvenliği açısından tarihi bir fırsat olarak değerlendirildiği kaydedildi.

Trump'ın Afganistan Özel Temsilcisi: Barış anlaşmasına dair aksaklıklar olabilir
Temsilciler Meclisi Ulusal Güvenlik Gözetim ve Reform Alt Komitesi tarafından düzenlenen "ABD'nin Afganistan Stratejisi" başlıklı oturumuna katılan Halilzad, yöneltilen soruları cevapladı. Zalmay Halilzad, Afganistan'daki gelişmelere değinerek, ülkedeki yüksek şiddet seviyesinin hala devam ettiğini, ancak bu seviyenin azaltılabileceğine inandığını ifade etti.ABD Başkanı Donald Trump'ın Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Afganistan'da devam eden barış görüşmelerine rağmen ülkedeki şiddetin devam ettiğini ve taraflar arasında fikir ayrılıklarının istenilen seviyeye ulaşmadığına dikkati çekti.

Putin, BM'de silahların kontrolü anlaşmalarının güçlendirilmesini önerdi
Rusya Devlet Başkanı Putin, kimyasal, biyolojik ve toksik silahlar dahil silahların kontrolü alanındaki anlaşmaların güçlendirilmesini teklif etti. Putin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu yıl online olarak yapılan Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kuruluna video mesaj ile hitap etti. Rusya'nın bölge meselelerinin çözümü konusunda her türlü çabayı göstereceğini dile getiren Putin, "Tüm tartışmalara, fikir ayrılıklarına, bazen yanlış anlaşılmalara ve hatta bazı meslektaşların güvensizliğine rağmen, özellikle silah kontrolü alanındaki anlaşmaların güçlendirilmesi konusunda yapıcı ve birleştirici inisiyatifleri ıslarla teklif etmeye devam edeceğiz. Bu, kimyasal, biyolojik ve toksik silahların yasaklanması için de geçerlidir." dedi.

Güney Afrika'dan BM'de 'Siyahların hayatı değerlidir' hareketine destek
Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, ''2020 yılı, 'Siyahların hayatı önemlidir' hareketi şemsiyesi altında ırkçılığın sınırlarını geri püskürten muazzam bir dalga olarak hatırlanacak.'' dedi. Bu yıl yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle sanal ortamda düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurul Görüşmeleri'ne video mesaj gönderen Ramaphosa, zirvenin ilk gününde ''Siyahların hayatı önemlidir'' hareketinden bahseden ilk lider oldu. Kurumsal ırkçılığın acısını çok iyi bilen bir ülke olarak Güney Afrika'nın ırkçılığa karşı hızlı adım atılması taleplerini desteklediğini belirten Ramaphosa, ''2020 yılı, 'Siyahların hayatı değerlidir' hareketi şemsiyesi altında ırkçılığın sınırlarını geri püskürten muazzam bir dalga olarak hatırlanacak.'' diye konuştu.

Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta, Güney Sudan'da barış sürecindeki ilerlemeyi övdü
Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Güney Sudan'da barış sürecindeki ilerleme ve çabalardan dolayı Güney Sudanlı mevkidaşı Salva Kiir Mayardit ve Güney Sudan halkını tebrik etti.Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, ülkelerinde ve komşu Sudan'da barış ve istikrar arayışında kaydedilen ilerlemeden dolayı Güney Sudan Cumhurbaşkanı Mayardit ve Güney Sudan halkını kutladı. Cumhurbaşkanı Kenyatta, barış sürecinde gelinen noktanın çatışmanın taraflarınca yapılan fedakarlıkların bir sonucu olduğunu söyledi.
Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri