TİC Holding Header
  • USD 32.326
  • EUR 35.119
  • Altın 2300.412
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Günün öne çıkan haberleri

Gün içinde Türkiye ve dünya gündeminde öne çıkan haberler.
Günün öne çıkan haberleri
MSB: Türk ve Rus askeri heyetleri İdlib'deki gelişmelerin ele alınacağı bir toplantı yapacak
Milli Savunma Bakanlığı, Türk ve Rus askeri heyetlerinin bugün Milli Savunma Bakanlığında İdlib'deki gelişmelerle sahadaki son durumun ele alınacağı bir toplantı yapacağını bildirdi.

Yunanistan'a kaçmak isteyen 9 FETÖ şüphelisi yakalandı
İzmir'in Seferihisar ilçesinde, Yunanistan'a kaçmak üzere olduğu tespit edilen Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olduğu iddiasıyla aranan 4 şahıs ve FETÖ üyeliğinden yargılanması devam eden 5 şahıs ekipler tarafından yakalandı.

Libya Devlet Konseyi Başkanı Mişri: Anayasa referandumu ve seçimlerle geçiş dönemini sonlandırmak istiyoruz
Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, 'Adil ve şeffaf bir şekilde Anayasa referandumu ile başkanlık ve parlamento seçimlerini yaparak bu geçiş (hükümeti) dönemini sona erdirme yönündeki kesin istediğimizi vurguluyoruz.' dedi.

Normalleşme karşıtı 200 bini aşkın kişi Filistin Bildirisi'ni imzaladı
Birleşik Arap Emirlikleri Normalleşmeyle Mücadele Birliği, İsrail'le normalleşme karşıtı 200 bini aşkın kişinin "Filistin Bildirisi"ne imza attığını duyurdu.

BMGK, Libya'da silah ambargosuna uyulmasını ve paralı askerlerin çekilmesini talep eden kararı kabul etti
BMGK, Libya'ya uygulanan silah ambargosuna uyulmasını ve ülkedeki yabancı paralı askerlerin çekilmesini talep eden kararı kabul etti.

Yemen'deki sivil toplum kuruluşlarından uluslararası camiaya çağrı
Yemen'de 31 sivil toplum kuruluşu, uluslararası camiaya, ülkede devam eden savaşın durması için çatışan taraflara baskı uygulama çağrısında bulundu.

Tunus'ta İsrail ile normalleşme anlaşmaları protesto edildi
Tunus'ta onlarca kişi, Birleşik Arap Emirlikleri ile Bahreyn'in İsrail'le ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalamasını protesto etti.

Japonya başbakanlığına Suga Yoşihide seçildi
Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Parti lideri Suga Yoşihide, Temsilciler Meclisinde düzenlenen olağanüstü oturumda ülkenin başbakanı seçildi.

Dışişleri: 7'nci İstanbul Arabuluculuk Konferansı yarın çevrim içi düzenlenecek
Dışişleri Bakanlığı'nca, 7'nci İstanbul Arabuluculuk Konferansı'nın 'Yeni Normalde Barış için Arabuluculuk' temasıyla yarın ilk kez çevrim içi olarak düzenleneceği açıklandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin girişimci ve insani dış politikanın ana unsurlarından biri olan anlaşmazlıkların barışçı yollardan çözümü konusunda 'Barış için Arabuluculuk' girişimi çerçevesinde öncü bir rol üstlendiği bildirildi. Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) bünyesinde Arabuluculuk Dostlar Grupları'nın eş-başkanlığının da Türkiye tarafından yürütüldüğü belirtilerek, şunları kaydedildi:

"Keza, arabuluculuk konusunda farkındalık yaratma ve kapasite inşası çalışmalarına katkıda bulunma hedeflerimiz doğrultusunda İstanbul Arabuluculuk Konferansları düzenlenmektedir. Koronavirüs salgınının çatışma dinamikleri üzerindeki etkileri, dünyada bu çatışmaların barışçı çözümü ve arabuluculuk konusundaki farkındalığın artırılmasına olan ihtiyacı artırmıştır. Türkiye’nin de bu konudaki çabalarını salgın koşullarında dahi sürdürmesini gerektirmiştir. Bu çerçevede, 7. İstanbul Arabuluculuk Konferansı 'Yeni Normalde Barış için Arabuluculuk' temasıyla 17 Eylül 2020 tarihinde 13.15-18.45 saatleri arasında ilk kez çevrim içi olarak düzenlenecektir. Sayın Bakanımızın ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in açılışını yapacakları konferans, önde gelen arabulucuları, BM, AGİT, Afrika Birliği ve IGAD (Hükümetlerararası Kalkınma Otoritesi) gibi uluslararası örgütlerden üst düzey yetkilileri ve bu alanda tanınmış diğer uzmanları dijital ortamda biraraya getirecektir. Konferansta salgının çatışma dinamikleri üzerindeki etkilerinin yanı sıra çatışma bölgelerindeki son gelişmeler ve dijitalleşmeyle barış inşası arasındaki bağlantı üzerinde yoğunlaşılacaktır. Konferansın bu yıl yenilikçi bir şekilde gerçekleştirilmesi Sayın Bakanımızın geçtiğimiz yıl kamuoyuna açıkladığı 'Dijital Diplomasi' girişimimizle de uyumludur."

MSB: “NATO eğitim uçuşu kapsamında 4 adet F-16 uçağı ile NEXUS ACE görevi icra edildi”
Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, “NATO eğitim uçuşu kapsamında 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığı ve 5’inci Ana Jet Üs Komutanlığı tarafından 4 adet F-16 uçağı ile NEXUS ACE görevi icra edilmiştir. Uçuşa katılan unsurların Komuta Kontrol unsuru olarak NATO AWACS uçağı görev yapmıştır” denildi.

Başkan Erdoğan, Conte ile bölgesel sorunları görüştü
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye-İtalya ilişkileri ve bölgesel meselelerin ele alındığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Borisov ile telefonda görüştü
Erdoğan-Borisov görüşmesinde, ikili ilişkileri geliştirmeye yönelik adımlar ele alındı ve bölgesel meseleler değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün Ermeni ve Bolşevik işgalinden kurtuluşunun 102'nci yıl dönümünü kutlayarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'e ve Azerbaycan halkına tebriklerini iletti.

102 yıl önce Anadolu'dan kardeş Azerbaycan'ın yardımına koşan Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu'nun Azerbaycan Milli Ordusu ile omuz omuza vererek tarihi bir zafere imza attığını belirten Erdoğan, bu şanlı mücadelenin bütün şehitlerini ve kahramanlarını rahmet ve hürmetle andı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Azerbaycan'ın, Bakü'nün kurtuluşunda görüldüğü gibi, mevcudiyetlerine ve hayati menfaatlerine yönelik tehditler ve saldırılar karşısında ortaya koyduğu birlik, beraberlik ve dayanışmanın tüm dünyaya hem bir örnek hem de bir mesaj olduğunu vurguladı.

Dün olduğu gibi bugün de "İki devlet, tek millet" şiarıyla bütün alanlarda Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini derinleştirme ve iş birliğini güçlendirme kararlılığını yineleyen Erdoğan, Türkiye'nin her zaman güçlü bir destekle Azerbaycan'ın yanında olacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü'nün kurtuluş yıl dönümünde Türkiye'nin Azerbaycan ile aynı coşku ve gururu yaşadığına işaret ederek kardeş Azerbaycan halkına selamlarını iletti.

Erdoğan'dan Japonya'nın yeni Başbakanı Yoşihide'ye tebrik
İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakanlık ve Liberal Demokrat Parti Genel Başkanlığına seçilen Suga Yoşihide'yi tebrik ederek yeni görevinin hayırlı olmasını diledi.

Türkiye ile Japonya arasındaki tarihi dostluk bağlarının temellerinin 130 yıl önce, bugün 16 Eylül 1890'da Kushimoto'da "Ertuğrul Fırkateyni Hadisesi" ile atıldığını anımsatan Erdoğan, "Zatıalilerinin bu önemli göreve, böyle anlamlı bir tarihte seçilmiş olması dostluk tarihimiz açısından fevkalade güzel bir tevafuk olmuştur. Bu köklü dostluğumuzu, 2013 yılında kurduğumuz stratejik ortaklık anlayışı temelinde, zatıalilerinin liderliğinde ve değerli katkılarıyla daha da ileri seviyelere taşımayı temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın