TİC Holding Header
  • USD 32.375
  • EUR 34.958
  • Altın 2324.222
  • BIST 100 9129.19
  • Ekonomi

Uzmanlar faiz artışı kararı için ne dedi?

Naci Ağbal’ın başkanlığında toplanan Merkez Bankası piyasaların heyecanla beklediği faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası faizleri 475 baz puan artırarak yüzde 15'e yükseltti.
Uzmanlar faiz artışı kararı için ne dedi?
Naci Ağbal’ın başkanlığında toplanan Merkez Bankası piyasaların heyecanla beklediği faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası faizleri 475 baz puan artırarak yüzde 15'e yükseltti.

Uzmanlar, faiz artırımı için neler söyledi? İşte o görüşler...

Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu - Piri Reis Üni. Rektör Yrd.

”Olumlu bir gelişme. Gerçekten piyasa beklentisi buna yakın oluşmuştu. MB uzun süredir piyasaların arkasından gidiyordu. Bu adım net şekilde tekrar haftalık repo ile finansmanın yapılacağı seviyeye getirildi. Öngörülebilir bir noktaya geldi. Zaten fiili faizi de bir miktar geçerek piyasanın da önüne geçti. Beklentinin karşılanması istikrar için ön koşuldu. MB muhtemelen bundan sonra zaten kurlardaki artışın da son dönemdeki geçici olduğu vurgusu kurlarda bir baskı olmayacağı yönünde okuyorum. MB’nin kafasında biraz burada durup enflasyonu kontrol altına alındıktan sonra düşüşe geçmek.”


Prof. Dr. Sefer Şener - İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi

”Piyasa beklentisi 475 baz puandı. Açıkçası ben bu kadar yüksek oranlı artış yapacağını da düşünmemiştim. Ben daha çok taban kısmında kalanlardanım oran olarak. 200 - 250 baz puanlık bir tahminde bulunmuştuk. Fakat şunu söyleyelim, bunun ilk etkilerini biz bir haftalık süre içerisinde özellikle kurlar üzerinde net olarak göreceğiz. Şu anda kurlar üzerinde bir gerileme var. Bu tabi borsayı pozitif etkileyecek. Ama şunu da unutmamak lazım, yapılan tüm anketler zaten ortalama bazda 400-475 faiz artışını beklediğini gösteriyordu. Biliyorsunuz en son 14,56'ları görmüştük ağırlıklı ortalamada.”


Prof. Dr. Kerem Alkin - Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi

”Piyasa açısından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yönetiminin aldığı bu kararı yine geçmişteki gibi bir bazuka etkisi olarak ifade edebiliriz. Ama bu atılan adım reel sektörün desteklenmesi noktasında; dün sayın Cumhurbaşkanımızın ekonomi şurasında altını kuvvetle çizdiği noktada, Türkiye'de reel sektörün çok yüksek reel faiz yüküyle kredi kullanması gibi bir tabloya asla dönüşmemeli. Dolayısıyla bu atılan adım sonrasında enflasyonda olağanüstü hızla etkili sonuçlar alıp, enflasyonun belini kırıp, enflasyonu 2021'in başından itibaren tek haneye düşürüp, bunu başarma noktasında da derhal bu yükselmek durumunda kalmış olan faizleri de hızla aşağı çekerek; hem kovid-19 süreci hem de sonrasında Türkiye'de yeni bir büyüme hamlesinin gerisinde kalmamak lazım.”
Yorum Yazın