TİC Holding Header
  • USD 32.563
  • EUR 35.138
  • Altın 2320.624
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Sanayi üretimi Kovid-19 öncesi seviyesini geçti

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, yükselişini üst üste 3. ayda da sürdürerek salgın öncesindeki seviyesini aştı.
Sanayi üretimi Kovid-19 öncesi seviyesini geçti
AJANSLAR - Sanayi üretim endeksi temmuzda hem aylık hem de yıllık bazda artış göstererek, yurt içinde ilk vakanın görüldüğü mart ayındaki seviyesini geçti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının en yüksek noktasına ulaştığı nisan ayında sert düşen endeks, bu seviyeden yakaladığı yukarı yönlü ivmesini sürdürüyor.

Ekonomi yönetiminin uyguladığı tedbirler sayesinde endeks üst üste 3. ayda da yükseliş kaydetti.

Türkiye'de salgının pik yaptığı nisan ayında 78,1'e kadar gerileyen mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, mayısta 92,9, haziranda 109,5 ve temmuz ayında 118,7 seviyesine yükseldi.

Böylece endeks, yurt içinde ilk vakanın görüldüğü mart ayındaki 112,6 seviyesini geçmiş oldu.

Sanayi üretim verisi kapsamında hesaplanan alt sektörlerin hepsinde temmuzda aylık bazda artış kaydedildi. Bu dönemde en fazla artış yüzde 13,2 ile dayanaklı tüketim malları kaleminde görüldü. Bu kalemi yüzde 11,7 ile sermaye malları, yüzde 9,7 ile orta-yüksek teknoloji takip etti.

"Sanayi üretimindeki toparlanma devam edecek"
Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmet Demirkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanayi üretiminde başlayan toparlanmanın net bir şekilde görüldüğünü söyledi.

Endekste görülen yıllık bazdaki yükselişin sanayi üretimindeki olumlu gidiş açısından önemine dikkati çeken Demirkol, şunları kaydetti:
"Ağustosta da sanayi üretimindeki toparlanmanın devam edeceğini düşünüyorum. Bankaların, özellikle kurumsal kredi tarafında teknoloji yatırımlarına ve imalat tarafına daha çok destek vermeleri sanayi üretimindeki ivmeyi artırabilir. Sanayi üretimindeki toparlanma Türkiye'nin büyümesine de pozitif katkı yapacak."
Yorum Yazın