TİC Holding Header
  • USD 32.369
  • EUR 34.977
  • Altın 2324.132
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Petrol talep endişeleri ile 40 dolar civarına sıkıştı

Petrol fiyatları, talep endişelerinin yükselişi engellemesi ile birlikte varil başına 40 dolar civarına kilitlendi.
Petrol talep endişeleri ile 40 dolar civarına sıkıştı
Bloomberg'de yer alan habere göre, petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini koronavirüs ve hava koşulları nedeniyle artan talep endişelerine ve ham petrol ve benzin stoklarındaki artışın devam edeceği beklentilerine çevirmesi ile birlikte varil başına 40 dolar civarına sıkıştı.

Aşı denemeleri umutları artırıcı sonuçlar veriyor, ancak pandemi halen dünyanın birçok kısmında artmaya devam ediyor. Çin'de ülkenin önemli rafinerilerinden biri, bu ay şiddetli selden dolayı üretim tesislerinden bazılarında kapasiteyi düşürmeyi planlıyor. Öte yandan, ABD'de ham petrol stoklarının, Bloomberg'in anketine göre, geçen hafta azalarak son dört haftada üçüncü düşüşünü gerçekleştirmesi bekleniyor.

Petrolde sıfır seviyesinin altına düşmesinin ardından başlayan toparlanma, büyük ekonomilerde koronavirüs vaka sayısındaki artışın talepteki toparlanmayı olumsuz etkileyeceği endişelerine bağlı olarak teklemeye başladı. OPEC + koalisyonu, tarihi üretim kısıntılarının ardından, gelecek aydan itbaren bu üretim kısıntılarını azaltmaya hazırlanırken, Çin'in alımları azaldı ve bu durum fiziki ham petrol fiyatlarında düşüşe neden oldu.

AxiCorp Ltd. baş piyasa stratejisti Stephen Innes, "Petrol fiyatlarındaki iyileşmenin hızı, gerçek virüs talep riskleri ortamında, muhtemelen durgun kalacak," dedi ve "Eğer virüs salgını yatay hale gelmezse ve karantina uygulamaları sona ermezse, fiyat riski yukarıdan ziyade kayda değer bir şekilde aşağı yönlü kalmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Salı günü vadesi dolacak Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında Pazartesi günü yüzde 0.5 yükseldikten sonra 3 sent değer kazanarak varil başına 40.84 dolara çıktı. Daha aktif işlem gören Eylül kontratı 1 sent yükselerek Singapur saati ile 12:12'de 40.93 dolara geldi.

Eylül vadeli Brent petrolü, önceki seansta yüzde 0.3 yükseldikten sonra 6 sent tırmanarak varil başına 43.34 dolara ulaştı.
Yorum Yazın