TİC Holding Header
  • USD 32.428
  • EUR 35.064
  • Altın 2326.442
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

'Kurda olmaması gereken köpüğün bir kısmı gitti'

Erten&Erten Danışmanlık Kurucu Ortağı Mehmet Erten Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'ndaki görev değişikliğinin etkilerini değerlendirdi.
'Kurda olmaması gereken köpüğün bir kısmı gitti'
Erten&Erten Danışmanlık Kurucu Ortağı Mehmet Erten Merkez Bankası’nın yeni başkanı Naci Ağbal’ın göreve geldikten sonra bankacılarla yaptığı toplantısını ve 19 Kasım’da gerçekleşecek PPK toplantısında piyasanın beklentisini Bloomberg HT’ye değerlendirdi.

“Kurda olmaması gereken köpüğün bir kısmı gitti”

Erten, yeni başkan Naci Ağbal'ın göreve gelir gelmez banka yöneticileri ile toplantı yapması ve bundan sonra gelen açıklamanın etkisiyle kurun düştüğünü söyledi.

Erten: “Bu açıklamalarda da gözüken o ki şu anda TL’nin Döviz karşısında baskı altında kalmışlığına hem Merkez Bankası’nın elindeki araç setini kullanarak hem de gerekirse yeni politikalar uygulayarak ele alacağını ifade etti. Bu olumlu bir beklenti yarattı. Kurdaki gelişme buna bağlı. Kurda ve faizlerde düzelme beklentisi 19 Kasım’dan önce başka bir toplantı da yapılmayacağı iyice netleşti. Bu da faiz artırımı ihtimalini daha da güçlendirdi. Zaten kurda olmaması gereken köpüğün bir kısmı gitti bence hala yer var ama artık eylemi gördükten sonra fiyatlamaları yapmak söz konusu olacak”

Ayrıca Erten, “Bankalarla yapılan toplantıda da aktif rasyosu üzerine görüşmeler yapıldı ve aktif rasyosunu beklenmeyen yan etkilerinin ortadan kalkacağına dair dolayısıyla aktif rasyosunun toptan kalkacağına dair beklenti bankaların Borsada üzerindeki baskıyı azalttı ve oralarda da ciddi alımlarla banka hisseleri yukarı geldi” diye belirtti.

Piyasaların yeni başkanın faiz arttıracağı dair beklentiye girmesine ise “Merkez Bankası’nın son toplantısında bütün piyasa oyuncuları daha mütevazı bir faiz artışı beklentisi içindeydi. Bu olmayınca piyasalardaki dengeler yeniden bozuldu. Ondan sonra Merkez Bankası diğer kanalları kullanarak parayı sıkılaştırdı. Ağbal’ın açıklamaları bunun farkındalığı ve düzeltilmesi gerektiğine dair inancı kuvvetlendirdi” dedi.
Yorum Yazın