• Ekonomi

İSKİ Genel Müdürü açıkladı: Bitirilemeyen Melen Barajı’nın yaratığı zarar 460 milyon TL

İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, 'Melen Barajı’nın gecikmesi nedeniyle İSKİ, 5 yılda 460 milyon TL fazladan bir enerji bedeli ödemiştir. Aradan geçen 5 yıla rağmen baraj işletmeye alınamadığı gibi ne zaman devreye alınacağına dair de kesin bir tarih tarafımıza verilememektedir' dedi.
İSKİ Genel Müdürü açıkladı: Bitirilemeyen Melen Barajı’nın yaratığı zarar 460 milyon TL
AJANSLAR - İBB Meclisi'nin kasım ayı oturumlarının 5'inci oturumu Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde İBB Meclisi 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında toplandı. Oturumda İSKİ'nin 2022 yılı bütçesi sunuldu. 10 milyar 364 milyon TL’lik bütçenin 610 milyon TL'si borç ile denkleştirilecek. Bütçenin 4 milyar 945 milyon 545 bin TL'si yatırım için ayrıldı. Kurumun bütçesi İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu tarafından meclise sunuldu.

'DSİ ne yapıyor bilmiyoruz'
Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre Mermutlu, sunumunda Melen Barajı'nın gecikmesi nedeniyle uğradıkları zararla ilgili çarpıcı bir açıklama yaptı. Melen Barajı'nın 7 Aralık 2016 saat 14.59'da devreye alınacağına ilişkin yapılan resmi açıklamayı hatırlatan Mermutlu, “Ancak aradan geçen 5 yıla rağmen baraj işletmeye alınamadığı gibi ne zaman devreye alınacağına dair de kesin bir tarih tarafımıza verilememektedir. Güçlendirme ihalesi devam ediyor. İşin sahibi olmamıza rağmen bilgi alamıyoruz. DSİ ne yapıyor bilmiyoruz” dedi.

'İSKİ 460 milyon dolar zarar etti'
Mermutlu, İSKİ'nin uğradığı zararı şöyle açıkladı:
“Melen regülatörlerinden terfi edilen 1 metreküp su için 0,62 kwh enerji harcanmaktadır. Halbuki bu su barajdan temin edilebilseydi 0,34 kwh enerji harcanacaktı. Aradaki fark 0,28 kwh'dir. Son 5 yılda terfi ettiğimiz su miktarına Kasım ayı elektrik fiyatını uygularsak 458 milyon 984 bin 162 TL kurumumuzun zararı oluşmuştur. Diğer bir ifade ile Melen Barajı'nın gecikmesi nedeniyle İSKİ, 5 yılda 460 milyon TL fazladan bir enerji bedeli ödemiştir” diye konuştu. AKP grubundan “karlı değilse kapatalım o zaman” sesleri yükseldi. Mermutlu “Ben anlatamadım galiba, biz kapatılmasını değil barajın bir an önce bitirilmesini istiyoruz” karşılığını verdi.
Yorum Yazın