TİC Holding Header
  • USD 32.346
  • EUR 35.132
  • Altın 2306.967
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

İş Bankası ve Denizbank'ın ardından kamu bankaları da Rus ödeme sistemi Mir'i askıya alıyor

Denizbank ve İş Bankası'ndan geçtiğimiz hafta gelen açıklamaların ardından Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakifbank'ın da Rus ödeme sistemi Mir'den çıkma kararı aldığı bildirildi.
İş Bankası ve Denizbank'ın ardından kamu bankaları da Rus ödeme sistemi Mir'i askıya alıyor
Bloomberg'in isimsiz bir kaynağa dayandırdığı haberine göre batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik yaptırımları sonrası Mir sistemini kullanmaya devam eden son üç banka da bunu sonlandırma kararı verdi.

Türkiye bu yaptırımları uygulamayarak Ukrayna ve Rusya arasında dengeli bir politika sürdürüyordu. Fakat Bloomberg'in haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler toplantısı için 'Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahati sonrası bu duruşta küçük de olsa değişim işaretleri gözlendi'.

ABD ziyareti sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de olmak üzere ekonomi ekibiyle toplantı yapan Erdoğan Mir sistemine alternatifler üzerinde tartıştı. Aynı gün Cumhubaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın savaşta Ukrayna'nın yanında olduklarını ve Rusya'nın işgal ettiği topraklardan çekilmesi gerektiğini açıkladı.

Aybaşında da Amerikan hazine bakanlığı Türk finansal kuruluşları Mir sistemini işleten kuruluşla yeni anlaşma yapmamaları veya varolan anlaşmaları genişletmemeleri konusunda uyarmıştı.

Bu uyarı sonrası Denizbank ve İş Bankası, Rus turistler arasında oldukça popüler olan Mir kartları ile olan iş birliklerini askıya aldığını duyurmuştu.
Yorum Yazın