TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.985
  • Altın 2324.875
  • BIST 100 9129.19
  • Ekonomi

İkinci el eşya piyasasına belge zorunluluğu getiriliyor

İstanbul Valiliği ikinci el eşya alım satımında yaşanacak usulsüzlüklerin önüne geçmek için önemli bir karara imza attı.
İkinci el eşya piyasasına belge zorunluluğu getiriliyor
Hurda ve ikinci el malzeme alım satımlarında riayet edilmesi gereken hususlara dair duyuru yayımlandı.
Duyuruda hırsızlık yapılarak elde edilmiş eşyaların ikinci el piyasasına sürülebildiği ve bu durumun suç oranını ve mağduriyeti artırdığı üzerinde duruldu.
Açıklamada Suç ile elde edilmiş eşyaların bilerek veya bilmeyerek alım-satımının yapılması suç olmakla birlikte herhangi bir kayda tâbi tutulmamaları nedeniyle kolluk kuvvetlerince çalıntı eşyalara ve şüphelilere ulaşılmasına da engel teşkil ettiği vurgulandı.
Tüm bunların önüne geçmek ve ikinci el piyasasını daha güvenli kılmak adına alıcı ve satıcılara İkinci El Malzeme Alım Satım Belgesi ibraz etme şartı getirildi.
Bu belgede her türlü elektronik eşya ile beyaz eşya ve hurda satan ve satın alan kişi/kişilerin kimlik ve adres bilgilerini, eşya miktar ve özellikleri gibi bilgiler yer alacak. Veyahut eşya ile ilgili fatura tanzim edilecek.
Yeni karar doğrultusunda İşletmeler, alım-satım işlemlerini envanterini tutmakla yükümlü olacak.
Ayrıca iş yeri ve işletmelerin iç ve dış kısmına güvenlik kamera ve kayıt sisteminin kurulması zorunlu olacak.
Seyyar hurdacılık yapan şahıslar ise Mahalli İdareler veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden gerekli belgeleri alması gerekecek.
18 yaş altına da ikinci el eşya ticareti ile ilgili kısıtlama getirildi. Buna göre 18 yaşından küçük kişiler, yanlarında vasileri bulunmadığı sürece eşya alımı ve satımı yapamayacak.
Tanzim edilen İkinci El Malzeme Alım Satım Belgesinin 1 yıl süre ile saklanması gerekecek.
-İHA-