TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 35.06
  • Altın 2325.486
  • BIST 100 9129.19
  • Ekonomi

Euroclear'da Türk tahvilleri dönemi başladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 09 Haziran 2020'de duyurulan anlaşma sonrası Euroclear ile teknik çalışmalar tamamlandı. Devlet İç Borçlanma Senetleri'ne bugünden itibaren Euroclear'da takas ve saklama hizmeti verilebilecek.
Euroclear'da Türk tahvilleri dönemi başladı
Bloomberg'de yer alan habere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ihraç ettiği Devlet İç Borçlanma Senetleri’nin (DİBS) Euroclear’da takasının gerçekleşebilmesi ve saklamasına ilişkin teknik çalışmaların da tamamlanmasıyla DİBS’lerin bugün itibariyle Euroclear’a erişiminin yolu açılmış oldu.

Bloomberg HT’ye bilgi veren kaynaklar bugünden itibaren söz konusu projenin uygulamaya geçtiğini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 09 Haziran 2020’de Devlet İç Borçlanma Senetleri’ne (DİBS) takas ve saklama hizmeti verilmesi hususunda yabancı merkezi saklama kuruluşu (YMSK) Euroclear Bank ile mutabakata varıldığını duyurmuştu.

Aynı gün Euroclear da açıklamasında kurum ile Bakanlık arasında varılan anlaşmanın uluslararası yatırımcıların yerel Hazine tahvili piyasasına daha güçlü erişimini sağlayacağı işaret etmişti.

Euroclear'a erişimi olan ülkelerin yerel piyasalara daha güvenli ve standartlaştırılmış bir şekilde yabancı yatırımcı erişimi gibi birçok yönden fayda sağladığı belirtilen açıklamada, yerel ihraççıların daha geniş likidite havuzlarına eriştiği ve borçlanma maliyetlerinin volatilitesini düşürebileceği ifade edildi.

Açıklamada “PwC tarafından geçen yıl yapılan bir çalışmaya göre yakın zamanda Euroclear erişimi sağlayan ülkeler için borçlanma maliyetlerinin düşmesinden doğan potansiyel kazanç, 10 yıllık bir sürede GSYİH'de sağlanan 3.8 milyar dolarlık katkı ile ilişkili.” ifadesine yer verildi.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından yapılan açıklamada Sermaye piyasaları ve #MKK için bir kilometre taşı olan #Omnibus Hesap Projesi başarıyla tamamlandı.Euroclear'ın MKK üyeliği ve açılan omnibus hesap ile bugün itibarıyla yabancı fonlar ve kurumsal yatırımcılar #DİBS işlemleri yapabilmektedir.Tüm paydaşlarımız için hayırlı olsun" dendi.
Yorum Yazın