TİC Holding Header
  • USD 32.355
  • EUR 35.537
  • Altın 2325.737
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Citroen Oli, Paris'te vitrine çıkıyor

- Citroen, Paris Expo Porte de Versailles’de 1-5 Şubat'ta gerçekleştirilecek Retromobile 2023 fuarındaki etkinlik için kırmızı ve beyazla renklendirilen, ikonik modellerinden bazılarını sergiliyor
AA -

İSTANBUL (AA) - Citroen, Retromobile 2023 için hazırladığı özel stantta geçmişte otomotiv dünyasına damga vuran ikonik modellerine yer verirken, Oli konsept otomobilini de ilk defa görücüye çıkarıyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Citroen, Oli ile birlikte elektrikli ulaşımı herkesin kullanımına sunma taahhüdünü yerine getirmek için işleri farklı yapma cesaretini gözler önüne seriyor.

Citroen, Paris Expo Porte de Versailles’de 1-5 Şubat 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Retromobile 2023 fuarındaki etkinlik için kırmızı ve beyazla renklendirilen, ikonik modellerinden bazılarını sergiliyor.

Retromobile 2023’te Asterix and Obelix: The Middle Kingdom filmindeki konsept savaş aracı da ilk defa tanıtılırken, B2 autochenille Scarabee d’Or, ilk Sahra geçişinden 100 yıl sonra tekrar sergileniyor.

Citroen’in Eylül 2022’de tanıttığı son konsept otomobili Oli, markanın, herkesin günlük hayatını iyileştirmek için tasarladığı, işlevsel, elektrikli ulaşıma yönelik yol haritasını gözler önüne seriyor.

Oli, ağırlığı ve karmaşıklığı önemli oranda azaltarak gelişmiş yaşam döngüsü yönetimini hedefliyor. Geri dönüştürülen ve geri dönüştürülebilir malzemeler bu yaklaşımı yansıtıyor ve tekerlekli, tam teşekküllü bir fikir laboratuvarı olmasıyla da öne çıkıyor.

- Citroen Oli, 1000 kg ağırlığa sahip

Oli, geleneksel koltuklara göre yüzde 80 daha az parça gerektiren ağ tipi koltuk sırtlıklarına sahip. Ayrıca son derece güçlü, geri dönüştürülmüş petek yapılı mukavvadan üretilen kaput, tavan ve bagaj zemin panelleri ile yenilikçi çözümler sunuyor.

Uygulanan etkin çözümler sayesinde Oli sadece 1000 kg ağırlığa sahip Oli, hafif yapının sağladığı avantajla 40 kWsa kapasiteli batarya ile 400 km’ye kadar hedef menzil sunuyor.

Citroen Oli, işlevsellik, verimlilik ve sürdürülebilirliği harmanlayan akıllı bir tasarım izliyor. Örneğin ön cam düz ve dikey olarak tasarlanırken, küçültülmüş boyutlar, daha az kütle ve daha düşük üretim maliyeti anlamına geliyor.

Oli’nin Citroen ailesinin bir parçası olduğunu vurgulamak üzere Citroen tarihinde önemli kilometre taşlarını temsil eden ve tasarımı kadar yenilikleriyle bireylerin yaşam tarzına yön veren ikonik modeller de Retromobile 2023’de yer alıyor. Oli, Citroen’in imzası olan logonun yeni bir yorumunun yanı sıra yeni, canlı bir kızılötesi imza rengi ile dikkati çekiyor.

Yeni beyaz renk ile Oli çekici bir görünüm sergiliyor. Oli’yi tamamlamak ve onun Citroen ailesine katılımını kutlamak için, stanttaki araçlar beyaz veya kırmızı renk olacak. Ayrıca bazı özel sportif modifikasyonlar da yapılacak. C4 Torpedo, Traction Avant Cabriolet ve Mehari beyaza boyanırken, 2CV’nin koltuklarında Oli’nin Kızılötesi kumaşı kullanılıyor.

- Stanttaki yerlerini alıyorlar

C4: C4, 1928 yılında pazara sunuldu ve Citroen’i, gelişmiş süspansiyonları ve yüzer motoruyla modern çağa taşıdı.

Traction Avant: Önden çekiş, monokok yapı, hidrolik frenler ve dört tekerlekten bağımsız süspansiyon ile donatılan ilk seri üretim araç olmasıyla Citroen’in bir başka tarihi üretimi de Traction Avant.

1934’te pazara sunulan otomobil döneminin en iyi dinamiklerine sahipti. Yolcularını çok rahat ettiriyordu. Bu nedenle yolun kraliçesi lakabına sahipti. Retromobile 2023’de 1937 model bir Traction Avant Cabriolet sergilenecek.

C10 tanıtıldığında çok dikkat çekti ve şekli itibariyle “Su damlası” lakabını kazandı. 1956 Concept C10 Su Damlası stanttaki yerini alıyor. 2 CV: Minimalist 2CV, 1948’de pazar talebine yanıt olarak geldi. Amacı, herkesin otomobili olmak idi.

1990 model 2 CV 6 Club, Retromobile 2023’de sevenleriyle buluşuyor.

AMI 6: 1961’de tanıtılan Ami 6, 4 metreden daha kısaydı. Ferah iç mekanı ve geniş bagajıyla konforlu bir otomobil arayan müşteriler için tasarlandı. Citroen’in cevabı devrim niteliğindeki Z-şekilli arka kısmına sahip bu araç oldu. Ters arka cam, bagaj için ek alan kazandırdı. Sergi için 1963 Citroën Ami 6 Sedan hazırlandı.

Mehari: Akıllı, sıra dışı ve arkadaş canlısı eğlence aracı Mehari, 55. yaş gününü kutluyor. Hafif, ısı ile şekillendirilen renkli plastik gövde, çizilmelere karşı ve basınçlı su jeti ile yıkamaya karşı dayanıklıydı. Kanvas tavanı ve katlanan ön camıyla, maceracıların gönlünü kazanmaya devam ediyor. Retromobile 2023 için beyaz bir 1972 Mehari hazırlandı.

CX: Akıcı, zarif ve son derece aerodinamik tasarımı, geniş cam yüzeyleri ve içbükey arka camı ile CX, 1974’te üstün konfor seviyesiyle sınıfının en iyi otomobiliydi. Fütüristik gösterge paneli kadar ergonomik kontrolleri hilal şeklinde bir araya geliyordu. CX, 1975’te yılın otomobili seçilerek başarısını tescil etmiş oldu. 1989 CX Prestige Phase II, Citroen standında yer alıyor.

17 Aralık 1922 ile 7 Ocak 1923 arasında Citroen’in Autochenille B2’si, Sahra’yı geçen ilk otomobil olmuştu. Bu tarihi başarının 100. yıldönümü anısına, I. Dünya Savaşı öncesi araç standında, Scarabee d'or'un bir kopyası sergileniyor.

Masif meşe gövde, Lutetia kanvas tavan, geri dönüştürülmüş kalkanlardan yapılan jantlar, ateşböcekleriyle çalışan farlar ve 2CV’den ilham alan genel tasarıma sahip konsept otomobil, Guillaume Canet tarafından yönetilen ve 24 Şubat’ta Türkiye’de de vizyona girecek Asterix & Obelix: The Middle Kingdom filmi için Citroen tarafından tasarlanıp geliştirildi.