TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 35.032
  • Altın 2323.877
  • BIST 100 9129.19
  • Ekonomi

Çin halka 1.5 milyon dolar dijital para dağıttı

Çin'in güneyinde yer alan Shengzhen hükümeti yerel mağazalarda kullanılmak üzere çekilişle halka 10 milyon yuan (1.5 milyon dolar) para dağıttı Çin, nakitsiz bir gelecek için dünyadaki en büyük dijital para testlerinden birini başlattı.
Çin halka 1.5 milyon dolar dijital para dağıttı
Bloomberg'de yer alan habere göre, geçen hafta, Shenzhen hükümeti 10 milyon yuan (1.5 milyon dolar) değerinde dijital parayı halka dağıtmak için çekiliş yaptı. Yaklaşık 2 milyon kişinin başvurduğu çekilişte bunların 50 bini ödül kazandı.

Kazananlar dijital renminbi uygulamasını indirerek dijital yuanlarını alabilir ve Shenzhen bölgesindeki 3 bin mağazada bu dijital para birimini kullanabilirler. Çin’in güneyindeki teknoloji merkezi Shenzhen, Huawei ve Tencent gibi teknoloji devlerine de ev sahipliği yapıyor.

Shenzhen yönetiminin WeChat aracılığıyla yayınladığı bir açıklamada, yerel marketler ve eczanelerin yanında Walmart gibi zincirlerin de uygulamaya katıldığı belirtiliyor.

Dijital yuan Bitcoin gibi bir kripto para değil, aksine Çin Merkez Bankası tarafından çıkarılıp kontrol ediliyor.

Dijital yuan Alipay ve WeChat Pay gibi dijital cüzdanların yerini almayı amaçlamıyor ama muhtemelen onlarla ve diğer bankalarla birlikte çalışacak.

Bitcoin ile karşılaştırıldığında ise fark şöyle, Bitcoin merkezi olmayan bir para birimi, yani hiçbir kurum ya da kişi tarafından kontrol edilmiyor ve merkez bankaları tarafından dağıtılmıyor, dijital yuan ise merkezi olarak kontrol edilen bir para birimi konumunda.
Yorum Yazın