TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.078
  • Altın 2310.775
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Bitcoin fiyatı neden bir gecede yüzde 7 düştü?

Bitcoin fiyatı geçtiğimiz gece sert bir düşüş yaşayarak 37.800 dolardan 35 bin dolara geriledi. İşte 3 kilit nedeni.
Bitcoin fiyatı neden bir gecede yüzde 7 düştü?
Bitcoin (BTC) fiyatı geçtiğimiz gece sert bir düşüş yaşayarak 37.800 dolardan 35 bin dolara geriledi ve 572 milyon dolar değerinde kripto para vadeli işlem pozisyonunun likide edilmesine neden oldu.

Bitcoin fiyat düşüşünün üç ana nedeni bulunuyor: Fazla yükselen türev piyasası, sektördeki artan endişe ve yukarı yönde dalgalanma eksikliği.

Türev piyasası fazla yükseldi

Düzeltmenin gerçekleşmesinden önce Bitcoin türev piyasası son derece fazla yükselmişti. Normal zamanlarda yüzde 0,01 olan fonlama oranı, bu oranın tam on katı olan yüzde 0,1 civarında seyrediyordu.

Vadeli işlemlerin fonlama oranı, uzun veya kısa pozisyon sahiplerine teşvik sunarak piyasada dengeyi koruyan bir mekanizmadır.

Piyasada daha fazla uzun pozisyon sahibi veya alıcı bulunması halinde fonlama oranı pozitife dönüyor. Fonlama oranı pozitif olduğunda ise alıcıların her sekiz saatte bir sözleşmelerinin bir kısmını kısa pozisyon sahiplerine vermesi gerekiyor. Satıcıların ağırlıkta olması durumunda da tam tersi gerçekleşiyor.

Son günlerde neredeyse tüm büyük kripto paraların fonlama oranı yüzde 0,1 ile 0,3 arasına yükseldi, yani piyasa son derece fazla borçlandı.

Piyasanın bu kadar kalabalık olması, uzun pozisyon sıkışması yaşanması ihtimalini de artırdı ve kısa vadede çok sayıda vadeli işlem sözleşmesi likide edildi.

Piyasada belirsizlik artıyor

Santiment araştırmacılarına göre piyasada BTC fiyatının bir daha 40 bin doları görüp görmeyeceği konusunda büyük bir belirsizlik mevcut:

“Yatırımcıların Bitcoin fiyatının 40 bin doları yeniden görüp görmeyeceği konusundaki endişeleri giderek artıyor. Fakat adres faaliyeti ve işlem hacmi verileri, uzun vadeli trendin hala son derece sağlıklı gözüktüğünü gösteriyor. BTC'nin kullanım oranının mevcut seviyeye tutunup tutunmadığını yakından izleyin.”
Yorum Yazın