• Ekonomi

Bitcoin fiyatı neden artıyor ve BTC yatırımı yaparken nelere dikkat edilmeli?

2014 yılından beri kripto para haber sitesi olarak hizmet vermekte olan Türkiye'nin ilk kripto para haber kaynaklarından CoinTürk, Bitcoin fiyatı ne Bitcoin yatırımı yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili kapsamlı...

Bitcoin fiyatı neden artıyor ve BTC yatırımı yaparken nelere dikkat edilmeli?
2014 yılından beri kripto para haber sitesi olarak hizmet vermekte olan Türkiye'nin ilk kripto para haber kaynaklarından CoinTürk, Bitcoin fiyatı ne Bitcoin yatırımı yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili kapsamlı bir yazı hazırladı.

Bitcoin Fiyatı ve Tarihsel Veriler


Lider kripto para birimi Bitcoin fiyatı her ne kadar zaman zaman ciddi geri çekilmeler yaşasa da uzun vadede sürekli artış potansiyeline sahip bir kripto para birimi olarak biliniyor. Peki, Bitcoin fiyatının uzun vadeli sürekli artış potansiyeline sahip olmasının temel nedeni ne?

Bitcoin piyasaya sürüldüğünden itibaren arzı sınırlı ve belli bir varlık. Bitcoin arzının 21 milyon adet olacağı ve 21 milyonun Bitcoin’in (BTC) tahmini olarak 2140 yılında piyasaya sürüleceği düşünülüyor. Dolayısıyla BTC fiyatının sürekli bir artış potansiyeline sahip olması arzı ile ilgili durum olarak nitelendiriliyor.

Buna ek olarak her dört yılda bir Bitcoin arzı, “Bitcoin blok ödülü yarılanması” adı verilen sistem ile yarı yarıya düşürülüyor. Yani, BTC’ye olan talep aynı kalsa dahi arz sürekli azalacağı için Bitcoin fiyatının sürekli artış eğiliminde olacağı düşünülüyor. Bu noktada Bitcoin’e olan talebin her geçen arttığı konusunun bir gerçek olduğunu belirtmek gerekiyor.

Örneğin; Bitcoin piyasaya sürüldüğü ilk günlerde görmezden gelinen bir varlıktı, çünkü görmezden gelinebilecek kadar küçük bir kesim lider kripto para biriminden haberdardı ve kullanıyordu. Daha sonra Bitcoin, daha büyük isimlerin dikkatini çekmeye başladı. Ama bu sefer de BTC’nin sadece yasadışı faaliyetlerde kullanılabileceği ifade edildi. Günümüze geldiğimizde ise tüm dünya için önemli şirketlerin Bitcoin kullanmaya başladığı, BTC rezervleri tutmaya başladığı, Bitcoin ödemelerini kabul ettiği ve hatta bir ülkenin resmi para birimi olarak Bitcoin’i benimsediği görülüyor. El Salvador yaptığı son açıklama ile Bitcoin’i resmi para birimi olarak benimsedi ve artık El Salvador’da faaliyet gösteren tüm işletmeler BTC ödemesi kabul etmek zorunda.

Bunların yanında Bitcoin fiyatının tarihsel değerlendirmesi yapıldığında, BTC’nin 2009’dan bu yana sürekli yukarı yönlü bir ivme çizdiği görülüyor. Örneğin; Bitcoin 2009 yılında ilk piyasa sürüldüğünde değeri 0 dolardı. 2010 yılında ise 1 Bitcoin ortalama olarak 0,006 dolardan işlem görürken 2011 yılında BTC fiyatı 6,05 dolara, 2012 yılında 8,46 dolara ve 2013 yılında 189,54 dolar yükseldi.

Daha sonra CoinTürk adlı haber sitesinde de belirtildiği gibi 2017 yılına gelindiğinde 20.000 dolara kadar yükselen Bitcoin fiyatı yaklaşık 3 yıllık bir düşüş ve durağanlığın ardından 2021 yılında 64.900 dolar ile yeni bir rekor kırdı. Yani, tarihsel olarak değerlendirildiğinde zaman zaman düşüşler yaşanıyor olsa da Bitcoin fiyatının uzun vadeli olarak sürekli yükseldiği görülüyor.

Ancak bu noktada Bitcoin fiyatında yaşanan bu artışlar ve büyük karlar elde edilmesi BTC yatırımının çok dikkatli yapılması gerektiği gerçeğini de beraberinde getiriyor.

Bitcoin Yatırımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bitcoin haberleri ve kripto para haberlerinde zaman zaman dolandırıcılık haberleri ve büyük kayıpların oluştuğu ile ilgili haberler yer alıyor. Her ne kadar işin içinde Bitcoin ve kripto para birimleri olsa da aslında dolandırıcılık haberleri ile her zaman karşılaşıldığını unutmamak gerekiyor.

Sadece kripto para birimi alanı nispeten yeni bir alan olduğu için ve gerçekten büyük kazançlar elde edilebildiği için bu haberler daha dikkat çekici olabiliyor.

Bitcoin ve kripto para birimi yatırımı yaparken öncelikle kullanılacak platformun ve yatırım yapılmak istenen kripto para biriminin dikkatli bir şekilde araştırılması büyük önem taşıyor. Bireyler yatırım yapmadan önce “Bitcoin nedir, güvenilir platform ya da borsa nasıl seçilir, kripto para birimi nedir?” gibi soruların yanıtlarını kendileri araştırıp öğrenmeli.

Ayrıca kolay para kazanma hırsının genellikle hatalara yol açtığı görülüyor. Bu noktada kısa sürede büyük kazançlar vaat eden projelerden uzak durulması gerektiği özellikle belirtiliyor.

Bitcoin ve kripto para borsası seçerken ise borsanın kullanıcılarına sundukları, borsanın güvenlik altyapısı, kullanıcı yorumları, kullanıcılara sunulan işlem çiftleri gibi pek çok etken önemli hale geliyor.
Yorum Yazın