• Ekonomi

ABD Hazine tahvillerinde getiri eğrisi kontrolü beklentileri artıyor

Fed'in ABD Hazine tahvillerinde getiri eğrisi kontrolüne yöneleceğine ilişkin beklentiler giderek güçleniyor.
ABD Hazine tahvillerinde getiri eğrisi kontrolü beklentileri artıyor
Bloomberg'de yer alan habere göre, Fed'in çok zaman geçmeden getiri eğrisi kontrolü uygulamaya başlayacağına ilişkin beklentiler pozisyonlanma verilerinde ve eğrinin kendisinde görünüyor.

Bunun kanıtı ABD Hazine tahvili getiri eğrisinin ortası boyunca mevcut. Beş yıl vadelilerin faizleri Pazartesi günü rekor düşük seviyeye geriledi. Beş ve on yıllıklara dayalı vadeli kontratlarda açık kontrat sayısı artarak geçen hafta 36 milyar dolarlık nakit tahvile denk geldi.

Traderların Çarşamba günkü Fed toplantısı öncesinde pozisyonlanmaları merkez bankasının getiri eğrisi kontrolüne ne kadar yaklaştığını işaret ediyor. Bu ay başında Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yarısından fazlası getiri eğrisi kontrolünün gerçekleşmesini bekliyordu. Çoğunluğu ise açıklamanın Eylül'de geleceğini tahmin ediyor.

Beş yıllık tahvil vadelilerinde açık kontrat sayısı geçen beş işlem gününde 120 binden fazla arttı. Bu da yaklaşık olarak 13 milyar dolarlık nakit tahvile denk geliyor. Dayanak varlık olarak yedi yıllık tahvilleri kullanan 10 yıllık vadeli kontrat sayısındaki artış neredeyse 180 bin oldu. Bu da 23 milyar dolarlık nakit tahvile denk geliyor.

Bloomberg'ün ekonomistlerle gerçekleştirdiği anketine göre Fed'in getiri eğrisi kontrolü uygulaması durumunda bankanın iki ya da beş yıl vadelileri hedeflemesi bekleniyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, iki hafta önce kanun yapıcılara yetkililerin bu seçeneği değerlendirmenin ilk aşamasında olduğunu ve henüz bir karara varılmadığını söylemişti.

Beş yıllıkların faizi Pazartesi günü yüzde 0.2705'e geriledi ve Salı günü yüzde 0.28 seviyesinde seyretti.
Yorum Yazın