TİC Holding Header
  • USD 32.407
  • EUR 35.53
  • Altın 2322.291
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Taliban kabinesinin yemin törenine Rusya, Çin, Katar, Türkiye, Pakistan ve İran davet edildi

Sputnik'e konuşan Taliban kaynakları, İslamcı örgütün dün açıkladığı kabinenin yemin töreninin 11 Eylül'de yapılacağını, ilk etapta Rusya, Çin, Katar, Türkiye, Pakistan ve İran'ın davet edildiğini söyledi.
Taliban kabinesinin yemin törenine Rusya, Çin, Katar, Türkiye, Pakistan ve İran davet edildi
AJANSLAR - ABD'nin 11 Eylül 2001 saldırılarını müteakip işgal etmesinden 20 yıl sonra tamamen çekildiği Afganistan'da kontrolü sağlayan Taliban'ın yeni hükümetin yemin töreni için 11 Eylül gününü seçtiği ileri sürüldü.

Sputnik'e konuşan Taliban kaynağı, "Yeni geçiş hükümetinin yemin töreninin 11 Eylül'de yapılması planlanıyor" dedi.

Törene şimdiye kadar Rusya, Çin, Katar, Türkiye, Pakistan ve İran'ın davet edildiğini aktaran kaynak, yeni Başbakan Yardımcısı Molla Abdulgani Birader'in bir dizi başka ülkeden heyetleri davet etmek için Katar'a gittiğine dikkat çekti.

Taliban, 15 Ağustos'ta başkent Kabil'i ele geçirmesinden üç hafta sonra, dün geçici hükümeti ilan etti. Tümüyle erkeklerden oluşan ve bazı üyeleri terör listelerinde bulunan kabinede Taliban'ın 1996-2001'deki ilk iktidar döneminde özellikle kadınlara korku saçan Erdemin Teşviki ve ve Ahlaksızlığın Cezalandırılması Bakanlığı, bu kez Rehberlik ve Çağrı Bakanlığı adıyla yer aldı. Bu da Afganistan'a ahlak polisinin geri dönmesi demek.

1996-2001'de kızların eğitim almasını, kadınların çalışmasını yasaklayan, yüzleri dahil örtünmesi ve kamuya açık yerlere erkek akrabalarının refakatinde gitmesini zorunlu kılan Taliban, uymayanları ahlak polisi eliyle cezalandırıyordu. Bu da hakaretten dayağa ve işkenceye uzanan bir uygulama anlamına geliyordu.

Reuters'in Rehberlik ve Çağrı Bakanlığı ile ilgili sorularını yanıtlayan Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin, yeni bakanlığın dini törenler ve vaazlara odaklanacağını söylerken, kadınlara muameleye karışıp karışmayacağına açıklık getirmedi. Şahin "Bunu zaman gösterecek" dedi.
Yorum Yazın