TİC Holding Header
  • USD 32.375
  • EUR 34.958
  • Altın 2324.222
  • BIST 100 9129.19
  • Dünya

Kongo'da İtalyan elçinin öldürüldüğü saldırıdan sorumlu tutulan Ruanda kökenli milisler suçlamaları reddetti

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) doğusunda Birleşmiş Milletler (BM) konvoyuna saldırılması ve İtalya'nın Kongo Büyükelçisi, koruması ile BM çalışanı şoförün öldürülmesinden sorumlu tutulan Ruanda'nın Kurtuluşu için Demokratik Güçler (FDLR) örgütünden yalanlama geldi.
Kongo'da İtalyan elçinin öldürüldüğü saldırıdan sorumlu tutulan Ruanda kökenli milisler suçlamaları reddetti
KDC İçişleri Bakanlığı'nın 43 yaşındaki evli ve üç çocuk babası Büyükelçi Luca Attanasio'nun öldüğü saldırıyla ilgili bölgede etkin FDLR'yi suçlamasının ardından, örgüt saldırıyı 'alçakça suikast' diye niteleyen bir açıklama yaptı. Açıklamada "FDLR saldırıya hiçbir şekilde müdahil olmadığını beyan eder" denildi.

FDLR, BM'nin 1994 Ruanda Soykırımı'nı işlemekle itham ettiği Ruandalı yetkililer ve milisler tarafından kuruldu. Bu Hutu milisleri, Kongo'nun doğusunda faaliyet gösteren 120 silahlı örgütten biri. Kongo'nun Ruanda ve Uganda sınırında bulunan ulusal doğal park bölgesinde çok sayıda silahlı grup aktif.

KDC devlet başkanlığından pazartesi günkü saldırıyla ilgili yapılan açıklamada, 6 silahlı erkeğin Goma'nın kuzeyindeki yolda iki araçtan oluşan konvoyu durduğu, konvoydaki 7 kişiyi dışarı çıkarıp kaçırmaya çalışırken sürücü Mustapha Milambo'yu öldürdüğü aktarıldı.

Askerlerle ulusal doğal park güvenlikçilerinin silahlı grubun peşine düşmesiyle çatışma çıktığı, grubun yakın mesafeden ateş açması sonucu vurulan 30 yaşındaki İtalyan koruma Vittorio Iacovacci'nin olay yerinde ve karnından vurulan Büyükelçi Luca Attanasio'nun bir saat sonra kaldırıldığı hastanede öldüğü kaydedildi. Olayla ilgili soruşturma açıldı.

Bölgedeki çatışmaların haritasını çıkaran Kivu Güvenlik Takipçisi girişiminden Pierre Boisselet, saldırının FDLR'nin işi olması ihtimalinin dışlanamayacağını, ancak hükümetin henüz bununla ilgili kanıt sunamadığını söyledi.

Aynı noktada 2018'de iki İngiliz turist FDLR tarafından kaçırılıp günler sonra serbest bırakılmıştı.
Yorum Yazın