“İran istihbarat servislerinin Avrupa’da ve Almanya’da aktif olduğunu biliyoruz” yönündeki açıklama, güvenlik ve diplomasi çevrelerinde dikkat çekti. Söz konusu değerlendirme, Avrupa’daki güvenlik kurumlarının uzun süredir dile getirdiği istihbarat faaliyetleri iddialarını yeniden gündeme taşıdı.
Avrupa ülkelerinde zaman zaman İran bağlantılı olduğu öne sürülen casusluk, izleme ve muhalif gruplara yönelik faaliyet iddiaları kamuoyuna yansımıştı. Almanya başta olmak üzere bazı ülkelerin iç istihbarat raporlarında, yabancı devlet aktörlerinin faaliyetlerine ilişkin uyarılar yer alıyor.
Uzmanlar, bu tür açıklamaların diplomatik ilişkiler üzerinde doğrudan etkileri olabileceğini ve karşılıklı güven krizlerini derinleştirebileceğini belirtiyor. Konuya ilişkin somut deliller ve resmî raporlar, sürecin seyrini belirleyecek unsurlar arasında görülüyor.
