TİC Holding Header
  • USD 32.346
  • EUR 35.157
  • Altın 2237.494
  • BIST 100 8753.67
  • Dünya

'Ermenistan'ın tutumu bölgedeki durumu normalleştirmeye hizmet etmiyor”

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, resmi temaslarda bulunmak üzere başkent Bakü’ye gelen Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmede, Ermenistan’ın tutumunun bölgedeki durumu normalleştirmeye hizmet etmediğini söyledi. Lavrov ise normalleşme için anlaşmaların tam anlamıyla uygulanmasının önemli olduğunu ve Moskova’nın Putin-Biden görüşmesini olumlu karşıladığını ifade etti.
'Ermenistan'ın tutumu bölgedeki durumu normalleştirmeye hizmet etmiyor”
İHA - Resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, temaslarına devam ediyor. Bakü ziyareti kapsamında Dağlık Karabağ’daki durumla ilgili görüşmeler gerçekleştiren Lavrov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile bir araya geldi. Lavrov ve Bayramov, görüşmenin sonunda Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı ve Rusya Dışişleri Bakanlığı arasında 2021-2022 yılı için bir istişare planı imzaladı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Rusya’nın Kazan kentinde bir okulda silahlı saldırıda çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle Rus tarafına taziyelerini dile getirdi. Bayramov, masum insanların ölümünün her zaman bir trajedi olduğunu belirterek, “Öncelikle mağdurların ailelerine, tüm Rusya halkına, dostlarımıza, ortaklarımıza başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar diliyorum. Terörizmin tüm tezahürlerini kınıyoruz. Bu, bir kez daha tüm ülkelerin bu belaya karşı mücadelede birleşmeleri gerektiğini gösteriyor” dedi.

Bayramov, daha sonra hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulmasını istedi.

“PANDEMİ, İLİŞKİMİZİN GÜCÜNÜ TEST EDEN İYİ BİR DERSTİ”
Düzenli karşılıklı ziyaretlerin diyaloğun devamına önemli katkı sağladığına vurgu yapan Bayramov, “İkili ilişkilerin gelişimi, güçlü bir sözleşme çerçevesine dayanmakta, ilişkilerimizi düzenleyen yaklaşık 230 belge var. Birçok belgenin üzerinde de çalışılıyor. İki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesinde hükümetler arası komisyonun çalışmaları önemli rol oynuyor. Korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle ticaretteki düşüşün üstesinden gelmek için Moskova’daki son toplantıda varılan anlaşmaların uygulanması önemli. Pandemi, herkese meydan okuyan ve ilişkimizin gücünü test eden iyi bir dersti. Bu testi mükemmel bir şekilde geçtiğimize inanıyoruz. Rus tarafına, Azerbaycan’a bir uzman ve Rus aşısı gönderdiği için teşekkür ederiz” dedi.

“ERMENİSTAN BARIŞ SÜRECİNİ İHLAL EDİYOR”
Bayramov, Ermeni tarafının barış sürecini ihlal etmeye devam ettiğini vurgulayarak, “Ermenilerin konumu, bölgedeki durumu normalleştirmeye hizmet etmiyor, 2020 yılının sonunda Ermenistan ordusunun Azerbaycan topraklarına sızarak askerleri ve sivilleri öldürmesi, varılan anlaşmaların büyük bir ihlalidir. Ermenistan, Azerbaycan’da savaş suçlarını sürdürüyor. Ermeni tarafı hala mayınlı bölgelerin haritalarını Azerbaycan’a vermedi, aynı zamanda ilk Karabağ savaşı sırasında kaybolan 4 bin Azerbaycanlı hakkında bilgi vermeyi de reddetti” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın rolünü ve faaliyetlerini ve ayrıca Rus-Türk izleme merkezinin ortak faaliyetlerini takdir eden Bayramov, “Azerbaycan varılan anlaşmalara sıkı sıkıya bağlı kalıyor ve yükümlülüklerini yerine getiriyor. Ülkemiz, özellikle insani yardımın Azerbaycan’dan geçmesine izin veren bir dizi tek taraflı adım attı. Azerbaycan ordusunun katılımıyla naaşların ve kalıntıların aranması organize edildi ve tahminen 2 bin 600 civarında naaş Ermenilere teslim edildi” diye konuştu.

"NORMALLEŞME İÇİN ANLAŞMALARIN TAM ANLAMIYLA UYGULANMASI ÖNEMLİ"
Bölgedeki durumu normalleştirmek için anlaşmaların tam anlamıyla uygulanmasının önemini vurgulayan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da, “Anlaşmaların tam olarak uygulanması, bölgedeki durumun normalleşmesinde kilit rol oynuyor. Bu anlaşmalar, düşmanlıkların yeniden başlamasını önlemek, ekonomik ve ulaşım hatlarını açmak için tüm mekanizmaları sağlar. Azerbaycan tarafına, Rusya’da barışı koruma birliğine verdiği destek için minnettarız. Somut planlar geliştiren üçlü çalışma grubu, ulaşılan anlaşmaların uygulanmasına önemli katkı sağlıyor” şeklinde konuştu.

Erivan’da mayınlı alanların haritalarının çıkarılması konusunun görüşüldüğünü belirten Lavrov, Rusya’nın başta mayın sorunları olmak üzere tüm insani sorunların mümkün olduğunca en kısa sürede çözülme ulaşılması taraftarı olduklarını söyledi. Lavrov, konunun Ermenistan’da tartışıldığını dile getirerek, “Bana öyle geliyor ki, Ermeni liderliği bu sorunu çözmek gerektiğini anlıyor. İlk adımlar atıldı ve Azerbaycan yönetimine bu konuda bilgi verdim. Bu sorunun çözümünün hızlanacağını ve tam bir çözüm bulunacağını umuyoruz” dedi.

“MOSKOVA, PUTİN-BİDEN GÖRÜŞMESİNİ OLUMLU KARŞILIYOR”
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rusya ve ABD’nin, önde gelen nükleer güçler olarak dünyada özel bir sorumluluğa sahip olduğunu defalarca ifade ettiğini hatırlatan Lavrov, “Daha önce Beyaz Saray, Biden’in ikili ilişkileri tartışmak için bu yaz Avrupa ülkelerinden birinde Putin ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi. Biden’in Başkan Putin ile yaptığı görüşmelerde önerdiği Rusya-ABD zirvesinin geleceğini memnuniyetle karşılıyoruz” diye konuştu.

Lavrov, Rusya-ABD zirvesinin ana konusunun stratejik istikrar olması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:“Washington ile diyalog önemli, özellikle ABD’nin sürekli silah kontrol mekanizmalarını kaldırdığı bir dönemde diyaloğu önemli görüyoruz. ABD’li meslektaşlarımıza gündemdeki konuları belirlemenin uygun olduğunu söyledik. Bize gelince, vurguladığımız konuları tartışmanın önemli olduğunu düşünüyoruz.”
Yorum Yazın