TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 35.032
  • Altın 2323.877
  • BIST 100 9129.19
  • Dünya

Erdoğan ile Trump ile görüşmesi detayları

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray'da bir araya geldi. İkilinin toplantı ve konuşma detayları ortak basın açıklaması öncesi haberimizde.
Erdoğan ile Trump ile görüşmesi detayları
- 'Ateşkes korunuyor'
- "İkili ticaret hacmi kolaylıkla 100 milyar dolar olabilir"
- "S-400 ve F-35 konusunu da konuşacağız"
- Erdoğan: Basın toplantısında her şeyi etraflıca anlatacağız
- Erdoğan'dan senatörlere: Sizin Kürt diye kast ettiğiniz YPG-PYD terör örgütüdür
- Erdoğan: Güvenli bölgeye 1 milyon mülteci yerleştirebiliriz
- Trump: Avrupa artık mülteciler konusunda sorumluluk almalı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump tarafından resmi törenle karşılandı.

Beyaz Saray'a gelişinde tören kıtası tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, makam aracından inişlerinde ABD Başkanı Trump ve eşi Melania Trump ile tokalaşarak gazetecileri selamladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump, Barış Pınarı Harekatı sonrası ilk kez Beyaz Saray'da bir araya gelmiş oldu.

Erdoğan ile Trump'ın görüşmesi TSİ 20.13'te başladı. Görüşme, 1 saat 15 dakika sürdü. Baş başa görüşmede Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Trump'ın eşi Melania Trump da yer aldı. Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien da hazır bulundu.

Trump, görüşme öncesi Oval Ofis'te basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye-Suriye sınırında yaptığı işten dolayı Erdoğan’a teşekkür ettiğini söyledi.

'Ateşkes korunuyor'

Suriye'nin kuzeydoğusunda Türkiye ve ABD arasında varılan anlaşma sonucu sağlanan "ateşkesin" korunduğunu belirten Trump, "Kürtler ile konuşuyoruz, gayet memnun görünüyorlar" dedi.

"7 bin mil" ötedeki sınırlar hakkında korkmak istemediğini belirten Trump, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a (Türkiye -Suriye sınırı) yaptıkları için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.

Trump, bölgedeki sorunun tarihi anladığını belirterek, "Onların (Türkiye ile sorunlarını anlıyorum. Üzerinde konuştuğumuz bölgede Türkiye'den de birçok insan hayatını kaybetti. Bunun hakkında da bir şeyler yapmak zorundayız. Bu tek yön bir yol değil" ifadesini kullandı.

"İkili ticaret hacmi kolaylıkla 100 milyar dolar olabilir"

Türkiye ile ABD'nin ticaret hacmini genişletmeye çalıştıklarını da vurgulayan Trump, "Türkiye ile ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarabileceğimizi düşünüyoruz. Şu andaki ticaret hacmimiz 20 milyar dolar ama bu rakam kolaylıkla 100 milyar dolar olabilir" dedi.

ABD'nin IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'yi yakaladığını vurgulayan Trump, "Türkiye de IŞİD tutuklularını izliyor ve son dönemde 100'den fazla IŞİD savaşçısını yakaladı" diye konuştu.

"S-400 ve F-35 konusunu da konuşacağız"

Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bugün S-400 ile F-35 konusunda da konuşacaklarını vurguladı.

Öte yandan ABD Başkanı Trump, kendisine yönelik azil soruşturmasını "cadı avı" sözleriyle niteledi ve soruşturma kapsamındaki kamuya açık oturumları izlemediğini belirtti.

Erdoğan: Basın toplantısında her şeyi etraflıca anlatacağız

Görüşme öncesi açıklamada bulunmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Basın toplantısında her şeyi etraflıca anlatacağız” ifadelerini kullandı.

Erdoğan'dan senatörlere: Sizin Kürt diye kast ettiğiniz YPG-PYD terör örgütüdür

Heyetler arası görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Beyaz Saray'da senatörlerle bir araya geldi.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, "Sizin Kürt diye zikrettiğiniz, PYD/YPG. Bunlar terör örgütü, bunlar PKK'nın yan kuruluşlarıdır. Ferhat Abdi Şahin (Mazlum Kobani), Apo denilen bölücü terör örgütü başının aslında manevi evladıdır" dedi.

'Güvenli bölgeye 1 milyon mülteci yerleştirebiliriz'

Erdoğan, güvenli bölgeye ilişkin, "6 ay ile 2 yıl arasında, Güvenli Bölge'ye 1 milyon mülteciyi yerleştirebiliriz. 1 milyon da Rakka ve Deyrizor bölgesine yerleştirebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yönelik yatırımın 40 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Avrupa'dan bize gelen ise maalesef sadece 3 milyar avrodur" dedi.

Trump: Avrupa artık mülteciler konusunda sorumluluk almalı

ABD Başkanı Trump ise Türkiye'nin 4 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını, Avrupa'nın artık mülteciler konusunda sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin, bu mültecilerin Avrupa'ya geçişine izin vermesi durumunda milyonlarca mültecinin Avrupa'ya geçeceğini dile getiren Trump, Türkiye'ye mültecilere ev sahipliği yaptığı için bir kez daha teşekkür etti.

S-400'lerle ilgili bir soru üzerine Trump, "Bu konu üzerinde çalışıyoruz" yanıtını verdi.

Öte yandan, toplantıya katılan Cumhuriyetçi senatörler, Türkiye'nin NATO açısından çok değerli bir müttefik olduğunu ancak S-400 ve Suriye'deki "Kürtler" (YPG) konusunda bazı endişeleri olduğunu dile getirdi.
Yorum Yazın