• Dünya

Dünyayı fakirleştiren Çin, 'zenginleştik' diye övünüyor

Koronavirüsü dünyanın başına bela eden ve milyonlarca insanın işsiz kalmasına neden olan Çin, kendi ülkesinde ‘yoksulluğu azalttık’ diye seviniyor.
Dünyayı fakirleştiren Çin, 'zenginleştik' diye övünüyor
AJANSLAR - Çin Devlet Konseyi Enformasyon Ofisi bugün "Küresel Yoksulluğunun Azaltılmasında Çin’in Katkısı" başlıklı beyaz kitabı yayınladı.

Beyaz kitapta, Çin Komünist Partisi 18. Ulusal Kongresi'nden bu yana, Çin'in insanlık tarihindeki en büyük nüfusa fayda sağlayan, en büyük ölçekli ve güçlü yoksullukla mücadeleyi gerçekleştirdiğine işaret edildi.

8 yıllık kesintisiz mücadeleyle Çin’in, 2020 yılının sonuna kadar planlandığı gibi yoksulluğun azaltılması misyonunu tamamladığı vurgulandı.

ÇİN KAZANDI, DÜNYA ÇÖKTÜ
Çin kendi ülkesinde yoksulluğu azaltırken, korona virüsü dünyanın başına bela ederek milyonlarca insanı yoksullaştırdı.

Merkez bankaları 12 trilyon dolarlık destek paketlerini ekonomilere enjekte etse de özellikle küçük işletmeler iflas etti.

Seyahatler kısıtlandı, turizm sektörü ağır darbe aldı. Kısa vadede de ekonomilerin toparlanması zor görünüyor. İşsizlik rakamları 2008 yılındaki mali krize göre 10 kat artarken, Çin ekonomideki hızlı büyüme ile övünüyor. Devlet imkanların kullanarak küresel rakiplerine karşı avantaj sağlayan Çin şirketleri ise özellikle Asya ülkelerindeki pazarları birer birer ele geçiriyor. ABD ve AB ülkeleri bayta olmak üzere birçok gelişmiş ülke ise özellikle Uygur Türklerine yönelik soykırım politikaları nedeniyle Çin’e önemli yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor.
Yorum Yazın