Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Kasım Çetin, Türkiye’de 1985 yılında ilk kez görülen AIDS hastalığının 9 bin 582 kişiye ulaştığını belirtti.

Türkiye'de 9582 AIDS hastası var

İHA - 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle bir açıklama yapan Uzm. Dr Kasım Çetin, “Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS 2014 yılı raporuna göre; dünyada 2014 yılı içinde yaklaşık 2 milyon kişinin HIV’e yakalandığı, dünyada 36,9 milyon HIV taşıyıcısının bulunduğu ve 1,2 milyon kişinin AIDS nedeni ile öldüğü belirtilmektedir.

Uluslararası hastalık ile mücadelede; Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı kapsamında Küresel Hedefler belirlenmiştir. Söz konusu küresel hedefler doğrultusunda tüm dünyada AIDS ilişkili ölüm sayısının 2020 yılında 500 bin, 2030 yılında 200 bine düşürülmesi, HIV ile enfekte olduğu tespit edilen kişilerin yüzde 90’ının tedaviye erişiminin sağlanması ve tedavi görenlerin yüzde 90’ında viral supresyonun sağlanması gerekmektedir.

Hastalığın önleme çalışmaları kapsamında ise; yeni HIV enfekte vaka sayısının yüzde 75 azaltılması, HIV enfekte yenidoğan sayısının sıfır olması hedeflenmektedir. Bu hedeflere ulaşmada her türlü ayrımcılığın engellenmesi; HIV ile yaşayan veya etkilenen kişilerin kendi toplumları içinde eşit koruma ve sağlık hizmetine erişim hakkına sahip olması temel yaklaşım olarak benimsenmektedir. Dünya Sağlık Örgütü bu Küresel Hedeflere paralel olarak 2020 yılı için ortak hedefler belirlemiştir” dedi.

Türkiye’de 1985 yılından bu yana HIV/AIDS enfeksiyonunun görülmekte olduğuna işaret eden Dr. Çetin, “1985 yılından bu yana 31 Aralık 2014 tarihi itibari ile doğrulama testi pozitif tespit edilerek bildirimi yapılan toplam vaka sayısı 9 bin 582’dir. Kasım 2015 tarihi itibarı ile yapılan bildirimlere göre AIDS insidansı yüzbinde 0,15 olarak tespit edilmiştir.

2014 yılı, tanı konularak bildirimi yapılan HIV/AIDS vaka sayısı 1967’dir. Bildirimi yapılan vakaların yüzde 75’i erkek, yüzde 25’i ise kadındır. Vakaların yüzde 16’sının yabancı uyruklu olduğu, bulaşma yollarına göre değerlendirme yapıldığında yüzde 52’sinin cinsel yolla bulaştığı tespit edilmiştir. Ülkemiz HIV/AIDS hastalığı açısından uluslararası değerlendirmelerde vaka sayılarında artış olmakla birlikte düşük prevalanslı ülkeler arasında yer almaktadır.

Enfeksiyona yönelik 1985 yılından günümüze yürütülen çok yönlü programlarla HIV/AIDS hastalığının insidansının azaltılması amaçlanmaktadır. Bakanlığımız, etik kurallar ve insan haklarını gözeten yaklaşımlar doğrultusunda ve DSÖ öneri ve uygulamaları takip edilerek, konunun tüm taraflarını kapsayacak bir bakış açısı ile çalışmalarını işbirliği ve dayanışma içinde sürdürmeye devam etmektedir. Virüsle savaşmanın en etkili yolu, ondan korunmaktır” şeklinde konuştu.
OGÜNhaber