Hakk'a vuslatının 746. sene-i devriyesinde Mevlana Celaleddin-i Rumi hazretlerini anmak adına Kastamonu'da tasavvuf musikisi konseri icra edilecek.

Kastamonu'da Şeb'i Arus Konseri

Enderun Hafızlar Topluluğu tarafından tertip edilen konser, 17 Aralık Salı günü saat 20 de Kastamonu Üniversitesi Hoca Ahmed Yesevi konferans Salonunda icra edilecek.

Program öncesi topluluğu oluşturanların başında gelen Muhammed Feyzi İbrahimoğlu ile yaptığımız kısa sohbette, topluluk ve konser hakkında bilgiler aldık.

Topluluğu 2016 yılında oluşturduklarını, yine ilk konserlerini de Atatürk Spor Salonu'nda Kutlu Doğum etkinlikleri adı altında gerçekleştirdiklerini ifade eden İbrahimoğlu, çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini ifade etti.

İstanbul kültürünün bir ürünü olduğu varsayılan  Enderun teravihleri geleneğinin, aynı şekilde Kastamonu'da icra edildiğini tarihi vesikalardan, hatıra ve belgelerden öğrendikten sonra son iki-üç yıldır  Kastamonu’muzun değişik camilerinde "Enderun teravihleri" kültürünü yeniden canlandırmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Ayrıca kadim musikimizin Osmanlı devleti döneminde Kastamonu’muzda da 1900’lü yılların ortalarına kadar sıra geceleri tarzında ve tadında musiki geceleri tertip edilerek icra edildiğini fakat son 50-60 yılda bu geleneğin unutulmaya yüz tuttuğunu, kendilerinin ise bu geleneği tekrar canlandırmak üzere Kastamonu'muzda da çalışmalar yürüttüklerini dile getirdiler.

Bu kapsamda haftanın belli bir günü halka açık olmak üzere kadim musikimizin muhtelif makamlarından tertip edilen eşsiz eserlerini icra etmek ve davetimize icabet eden halkımıza şerbet ve muhabbet ikram etmek niyetinde olduklarını dile getirdiler. Bununla birlikte yine kandil gecelerinde o geceye münhasır eserler icra etmek ve gelenlere tekke pilavı olarak bilinen Mevlana pilavını yahut Özbek pilavını ikram etmek istediklerini belirttiler.

Geçtiğimiz Ramazan ayı boyunca özel bir tv kanalının Kastamonu Nasrullah Cami avlusundan yaptığı iftar programının saz ve icra heyetini de  oluşturan Enderun Hafızlar Topluluğunun  neden Şeb'i Arus konseri icra etmek istediği sorumuza şöyle cevap verdi:

"Ben Mevlevi kültürünü çok seviyor, çok önemsiyorum.

Ayrıca, Kastamonu’muzun Mevlevi kültürü açısından en önemli şehirlerden biri olduğunu tarihi vesikalardan öğreniyoruz.

Mevleviliğin yayıldığı tüm coğrafyadaki sekiz  'Asitane'den birinin Kastamonu' da olduğu biliniyor.

Bu günkü Hüma Hatun Kız İmam Hatip Lisesi, yurt binası, meteoroloji müdürlüğü gibi bulunduğu alanın 1900’lü yılların ilk çeyreğine kadar Mevlevi dergâhı yani Asitanesi olduğu kayıtlarda mevcut.

Öte yandan, 12 büyük tarikatının mühim merkezlerinin bulunduğu Kastamonu'ya Mevleviliğin gelişi de çok eskilere dayanmakta olduğu da biliniyor.

Mevlana hazretlerinin 1273 yılında vefatından sonra tarikatlaşmaya, sistamatize olmaya başlayan Mevlevilik, 1308 yılında Candoroğulları Beyliği yada Devletinin kurucusu sayılabilecek Candarlı Süleyman Paşa'ya ulaşmış ve adeta Mevlevilik, Halvetilikten sonra Candaroğulları Beyliğinin manevi sultanlığına oturmuştur.

Son yüz yıldır izleri bu topraklardan silinmeye başlayan Mevleviliğin yeniden hatırlanmasını istiyoruz.

Önümüzdeki yıllarda tam bir Mevlevi ayini düzenlemeyi hedefliyoruz.

Kastamonu’muzun tanıtımına, maddi-manevi kalkınmasına bu yolla hizmet etmek, katkıda bulunmak istiyoruz.

Halkımızdan ve büyüklerinizden çalışmalarımıza destek bekliyoruz" şeklinde konuştu.

 

Enderun Hafızlar Topluluğu sazende ve hanendeleri şu isimlerden oluşuyor:

Abdurrahmân Özsağır-İstanbul Kemençesi

Ümit Aşlakçı-Tambur

Emir Ferdi Matur-Kanun

Mustafa Sâdık Yakupoğlu-Ud

Oğuzhan Göloğlu-Ud

Cihângir Âşıkgarip-Ney

Muhammed Doğan-Ney

Kutay Urgancı-Kemân

Fikret Kuşoğlu-Kudüm

Fâtih Çatak-Bendir

Muhammed Feyzi Ibrahimoğlu - Ser-Hânende,

Erdem Yapıcıoğlu-Hânende

Fâtih Sezer-Hânende

Yılmaz Kabaca-Hânende

Mücâhit Kaya- Hânende

Emre Gevgeşoğlu-Hânende

Mehmet Emre Emiroğlu-Hânende

OGÜNhaber