Geleneksel sanatları yarınlara taşımayı hedefleyen Zeytinburnu Belediyesi ve Geleneksel Sanatlar Derneği’nin düzenlediği Geleceğin Ustaları yarışmasının bu yıl üçüncüsü gerçekleşiyor. Alanında usta 41 ismin jüri koltuğuna oturacağı yarışmada hüsn-i hat, tezhip, minyatür, çini, ebru, kaatı’, cilt ve kalemişi olmak üzere 8 ayrı dalda birçok eser birbiriyle mücadele edecek.
Geleceğin ustaları belli oluyor
İHA - Zeytinburnu Belediyesi ve Geleneksel Sanatlar Derneği’nin işbirliğiyle bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Geleneksel Sanatlar Yarışması’nın başvuru kayıtları başladı.
Ana temanın “kardeşlik” olduğu yarışmada amaç Türkiye’de özellikle son 10 yılda geleneksel sanatlara karşı artan ilginin devamını sağlayıp sanata gönül veren insanları bir araya getirmek.
İslam sanatları olarak da bilinen hüsn-i hat, tezhip, minyatür, çini, ebru, kaatı’, cilt ve kalemişi alanında düzenlenen Geleneksel Sanatlar Yarışması’na son katılım tarihi 31 Aralık 2015.
02-10 Ocak 2016 tarihleri arasında seçici kurulun toplanacağı yarışmada, ödüller 11 Ocak Pazartesi günü açıklanacak. Detaylı bir elemenin ardından dereceye girmeye hak kazanan sanatkarların ödül töreni ise 13 Şubat’ta gerçekleştirilecek. Uluslararası katılıma açık olan yarışmayla ilgili konuşan geleneksel sanatlar ustalarından cilt ustası Gürcan Mavili, geleneksel sanatlar adına düzenlenen yarışmaların sanat adına atılabilecek en iyi adımlar olduğunu belirtti. Yarışmayla ilgili açıklamada bulunan bir diğer usta isim Kalemişi sanatçısı Semih İrteş ise sanatın iltifata tabi olduğunu ve geleneksel sanatların da gelişimini böyle sürdürdüğünü ifade etti.
KARDEŞLİĞİ SEMBOLİZE EDECEKLER
Her yıl farklı bir temayla vatandaşların karşısına çıkan yarışmacıların bu yıl “kardeşlik” temasını işleyeceklerini belirten Geleneksel Sanatlar Derneği Başkanı Ahmet Akcan, "Kardeşlik düşüncesi bizleri birleştirebilir, hepimiz bir araya gelebiliriz. Dinimizin emrettiği de budur. Bu nedenle yarışmacıların kardeşlik üzerine ayet ve hadislerle çalışmalarını istedik" dedi.
Geleneksel Sanatlar Derneği olarak 2006 yılından bu yana faaliyette olduklarını belirten Akcan, “Derneğimizin ana amacı geleneksel sanatların gelişimini teşvik etmek, sanatçılarımızı bir araya getirmek. Yarışmamızı da 3 yıldır aynı sebeplerle düzenliyoruz. 8 dalda yaptığımız bu yarışma için her alanın uzmanlarından oluşan seçici kurullar oluşturduk. Bunun yanı sıra gelecek kuşağa bu tür yarışmaların nasıl düzenlendiğini göstermek ve onları eğitmek adına her kurula bir genç sanatçımızı da ekledik” diye konuştu.
GELENEKSEK TÜRK SANATI GELECEK NESİLE AKTARILIYOR
Geleceğin Ustaları yarışmasını Geleneksel Sanatlar Derneği ile beraber düzenleyen Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da belediye olarak kültür ve sanat etkinliklerinin toplumsal dönüşüme katkısının bilincinde olduklarına vurgu yaparak bu alanda gerçekleştirilen projelere ciddi derecede önem verdiklerini ifade etti. Aydın, “Periyodik aralıklarla gerçekleştirdiğimiz kültürel etkinlikler ve eğitimlerin yanı sıra 3 yıldır Geleceğin Ustaları Yarışması’na da destek veriyoruz. Her sene yarışmaya olan katılım giderek artıyor ve bu durum bizi memnun ediyor.
Yarışmaya uluslararası sanatçıların, akademisyenlerin de katılım göstermesi ve başta Geleneksel Sanatlar Derneği olmak üzere kültür sanat kurumlarının projeyi desteklemesi bizim için gurur verici bir durum” dedi.
Dereceye girenlerin para ödülünün yanı sıra eserlerini de sergileme fırsatını yakalayacağı Geleceğin Ustaları Geleneksel Sanatlar Yarışması’na başvuru yapmak isteyen sanatçıların detaylı bilgi için “www.geleceginustalari.org” adresini ziyaret etmeleri gerekiyor.