Çınar ilçesine bağlı Bayırkonak Mahallesi’nde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesindeki etkinlik; Vali Murat Zorluoğlu, Çınar Kaymakamı Zikrullah Erdoğan, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar ve meslek odaları başkanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Diyarbakır’ın en özel mahsullerinden biri olan Karacadağ pirincinin hasadı vesilesiyle çiftçilerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Zorluoğlu, “Çiftçimizin bayramı niteliğinde olan bu hasadın, bereketli ve hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. Vali Zorluoğlu, Diyarbakır'ın binlerce yıllık tarım geleneğine dikkat çekerek, Çayönü Tepesi'nin tarımın ilk uygulandığı ve buğdayın ilk üretildiği yerlerden biri olduğunu hatırlattı.
16 milyar liralık üretim değeriDiyarbakır'ın Türkiye'nin 10. büyük tarım şehri olduğunu belirten Vali Zorluoğlu, 2023 yılında ilin tarımsal ve hayvansal üretim değerinin 16 milyar lirayı aştığını açıkladı. Kral Kızı, Dicle ve Silvan barajları gibi sulama projelerinin tamamlanmasıyla birlikte sulanabilir tarım arazilerinin üç kat artacağını vurgulayan Zorluoğlu, “Şu anda bir buçuk milyon dönümü sulanabilen toprağımız, bu barajlar tamamlandığında 4 buçuk milyon dönüme çıkacak. Böylece şehrimizdeki tarımsal üretim en az üç kat civarında artacak ve istihdam da genişleyecek” şeklinde konuştu.
Karacadağ pirincinin özelliklerine de değinen Vali Zorluoğlu, bu pirincin protein ve nişasta bakımından zengin olduğunu, düşük glisemik indeksi nedeniyle şeker hastaları tarafından tercih edildiğini belirtti. Diyarbakır'da 9 ilçede toplam 10 bin 700 dekarlık alanda pirinç ekimi yapıldığını ve bu yıl 6 bin ton rekolte beklendiğini aktaran Vali Zorluoğlu, devletin tarım desteklerinin devam edeceğini ve gelecek yıl ise destek oranlarının artırılacağını müjdeledi.
Vali Zorluoğlu beraberindekilerle pirinç tarlasını gezdikten sonra biçerdöverin başına geçerek pirinç hasadı yaptı. Hasadın ardından vatandaşlarla bir araya gelen Vali Zorluoğlu, sorun ve talepleri dinledi.