Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü çeltik ve soya hasat sonu raporunu açıkladı.
İHA - Rapor hakkında bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, “Çeltik, su içinde çimlenebilen ve kökleri suda erimiş oksijenden yararlanabilen tek tahıl cinsidir.
Çeltiğin Türkiye tarımı bakımından önemli bir yönü de, tuzlu ve alkali arazilerde yetiştirilmesi ve hatta bu tip arazilerin ıslahında etkili olmasıdır. Ayrıca çeltik besin kaynağı olarak tahıllar içinde buğdaydan sonra en önemli kültür bitkisidir. Çeltik üretiminde başta gelen bölgelerimiz Marmara, Karadeniz, Ortakuzey ve Ege Bölgesi’dir. En çok çeltik üretimi yapılan iller sırasıyla Edirne, Balıkesir, Samsun ve Çorum olup ülkenin üretiminden aldıkları pay ise sırasıyla yüzde 38,2, yüzde 14,2, yüzde 11,1 ve yüzde 9,4’tür. Ülkemizde kişi başı pirinç tüketimi 6-6,5 kg civarındadır. Bu durumda ülkemizin yıllık toplam pirinç talebi yaklaşık 390-422 bin tondur. Ülkemizde pirinç üretimi yurt içi talebi karşılayamamaktadır” dedi.
Samsun’da bu yıl toplam çeltik ekiliş alanının 15 bin 933,3 hektar olduğunu ve tamamının biçerdöverle hasat edildiğini belirten Güven, “İlimizde çeltik hasadı 02 Eylül 2015 tarihinde Terme ilçesinde başlamış olup, 03 Kasım 2015 tarihinde Bafra ilçesinde sona ermiştir. İl genelinde toplam 48 kontrolör ile çeltik ekimi yapılan 8 ilçede, 63 kontrol sonunda ortalama çeltik verimi 780 kg/da ile biçerdöverle hasat edilen ürün miktarı 124 bin 224 ton ve dane kayıp oranı yüzde 1,25 kg/da olarak tespit edilmiştir. Bu değerlere göre ilimizde 2015 yılı çeltik hasadında biçerdöverle hasatta müsaade edilen yüzde 2’lik dane kayıp sınırına göre ilimiz ekonomisine 1 milyon 500 bin TL kazanç sağlanmıştır” diye konuştu.
SOYA HASAT SONU RAPORU
Soya hasadı hakkında da açıklamalarda bulunan Kadir Güven, “Soya bitkisi, ülkemize ilk kez 1930’lu yıllarda girmiş ve uzun yıllar boyunca sadece Karadeniz Bölgesi’nde tarımı yapılmıştır. Dünyayı besleyen 5-6 önemli bitkisel üründen birisi olan soyanın, yağı çıkarıldıktan sonra kalan unu ya da küspesi çok besleyici olup, proteince çok zengindir. Bu özelliğinden dolayı gıda sanayisinde bolca kullanılır. Soya tohumlarında yüzde 40-45 oranında protein, yüzde 18-20 oranında da yağ bulunur.
Dünyada en fazla üretilen ve tüketilen yağ soya yağı, yem sanayisinde en fazla kullanılan hammadde ise soya küspesidir. Bir baklagil bitkisi olarak soya, toprağa azot kazandırarak, kendisinden sonra ekilecek olan ürünlerde verimi arttırır ve gübre tasarrufu sağlar. Ekim nöbeti için en uygun bitkilerden birisidir. Hasat zamanı gelmiş soya bitkisinde, yapraklar sararıp kurumaya ve dökülmeye baslar. Özellikle, alt kısımdaki baklalar içerisindeki taneler oldukça sertleşmiş olup dişle kırılması çok zordur. Bitki üzerindeki tüm baklalar renk değiştirmiştir. Çeşitlere bağlı olarak, bu baklalar gri, sarı veya kahverenginde olabilir. Hasat sırasında, bitki üzerinde hiç yeşil bakla kalmamalıdır” şeklinde konuştu.
Hasat zamanında, tane neminin yüzde 13-16 arasında olmalı gerektiğini ifade eden Güven şu bilgileri verdi: “Eğer hasat işlemi, yüzde 12’den daha az nem durumunda yapılacak olursa taneye zarar verilebilir. Hasat sonrası kurutma yapılmayacaksa, hasat için en uygun nem oranı yüzde 13-14 arasıdır. Soyada verim potansiyeli 250-400 kg arasındadır. İlimizde Terme, Çarşamba ve Tekkeköy ilçelerinde ekimi yapılan soya hasadı 17 Ekim 2015 tarihinde Terme ilçesinde başlamış olup, 08 Kasım 2015 tarihinde Terme ilçesinde sona ermiştir. İl genelinde toplam 48 kontrolör ile soya ekimi yapılan 3 ilçede, 9 kontrol sonunda ortalama soya verimi 475 kg/da ile biçerdöverle hasat edilen ürün miktarı 10 bin 780 ton ve dane kayıp oranı yüzde 1,5 kg/da olarak tespit edilmiştir. Bu değerlere göre ilimizde 2015 yılı soya hasadında biçerdöverle hasatta müsaade edilen yüzde 2’lik dane kayıp sınırına göre ilimiz ekonomisine 52 bin 822 TL kazanç sağlanmıştır.”