Tadı damaklarda kalıcak kolay ve pratik evde sushi nasıl yapılır hadi başlıyalım.

Evde sushi nasıl yapılır?

Streç filmile sarılmış bambu hasırı tezgaha alın. Üzerine yosunu serin ve sirke ile ıslatın.
Sushi pilavını, yosunun 1 parmaklık kadar kısmı boş olacak şekilde yayın.
Pilavın tam orta kısmına şerit halinde wasabi (dilerseniz sürmeye de bilirsiniz) sürün

Wasabi sürülü kısma dilimlenmiş salatalık ve şerit halinde kesilmiş parmak genişliğindeki çiğ somon veya ton balığını koyun. Üzerine susam serpin.

Hasırın size bakan kısmını biraz kaldırarak, bir parmak bırakılan boşluğa kadar bastırmadan sarın.

Bambuyu kaldırıp, kalan boşluğu da üzerine kapatın ve yapışmasını sağlayın.
Dilimleyip, yanında soya sosu ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Tarifi İçin Malzemeler
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı su
3 adet nori yaprağı (Sushi yosunu)
1/4 (çeyrek) adet avokado
1 adet ufak havuç
1 adet badem salatalık
50 ml pirinç sirkesi (mirin)
Salamura somon füme
Yarım yemek kaşığı şeker
Yarım yemek kaşığı tuz
Yanında:Soya sosu
Wasabi

Suşi Çiğ Balıktan İbaret Değildir
Yemeklerde bu tür bir genelleme yapmak çok kolay olmasa da sakatat türevleri, yukarıda saydığımız sebzelerle yapılan yemekler ve bazı deniz ve su ürünleri ilk akla gelenler olabilir. Suşi=çiğ balık algısı olduğu için pek çok insanda suşi de nasibini alır elbette bu ön yargıdan. İnsan çiğ balık yemek istemeyebilir, şaşılacak bir şey değil. Ama suşiyi çiğ balıktan ibaret sanmak, bu şekilde yaftalamak hem şaşılacak hem de insanda “neler kaçırıyorsunuz bir bilseniz” deme isteği doğuracak bir şey. Suşi sadece çiğ balıkla yapılabilen bir yiyecek değil çünkü. Genellikle tek başına sunulan çiğ balık suşi değil sashimidir. Genellikle diyorum çünkü çiğ olmak zorunda değil sashimi, farklı şekillerde pişmiş de olabilir.

Suşi deyince akıllarda canlanan yosuna sarılmış pirinç ve balık-sebze kombinasyonuna sahip (bugün tarifini paylaşacağım da dahil) şey maki sushidir. İçine çiğ balık koyma zorunluluğu yoktur. Avokado, salatalık, havuç, mor lahana gibi pek çok sebze kullanılabilir. Bunun yanı sıra kızarmış yumurta ve krem peynir gibi farklı dolgular da kullanılabilir. Maki sushi dışında 4 farklı sushi daha vardır. Maki sushi bile sarma şekline göre kendi içinde çok farklı sarılış yöntemlerine sahiptir ve sarım şekli, büyüklüğü ve içerdiği dolguya göre her biri ayrı ayrı isimlendirilir. Bu nedenle "Suşi mi, haa çiğ balık." deyip geçmek suşi kültürüne büyük bir hakarettir.

Lafı fazla uzatmadan tarife geçmek istiyorum, onunla ilgili de söyleyecek çok şeyim çünkü. Benim hazırladığım tarifte çiğ balık yok. Tütsülenmiş somon ve ton balığı kullandım balık olarak, onları da sevmiyor veya yiyemiyorsanız tariften çıkarabilir, kullanmayabilirsiniz. Yerine ekstra bir şey eklemek yerine salatalık, avokado ve havuç miktarını artırmanız yeterli olacaktır.

Suşi malzemeleri nereden alınır?
Suşi ile ilgili ilk akla gelen soru şu olacaktır muhtemelen; malzemeleri nereden bulunur? Öyle adım başı suşi malzemesi satılan bir ülkede yaşamıyoruz evet. Malzemelerin bulunması hem oldukça zor hem de malzemeler oldukça pahalı. Ama malzemelerin çoğu büyük miktarlarda satıldığı için bir kere yatırım yaptıktan sonra sizi epey uzun süre idare edeceklerdir. Merak edip tek sefer denemek için yapılacak bir masraf değil suşi malzemelerine yapılacak yatırım. Evde suşi yapmaya başlamak için hem suşiyi hem de yemek yapmayı seven biri olmalısınız. Eğer bu iki özellikten birisine sahip değilseniz hiç masraf yapmayın derim.

Asıl soruya gelecek olursak… Ben malzemelerin tamamını Macro Center’dan aldım. Bakabileceğiniz diğer yerler Metro gibi gross marketler. Bunun dışında online alışveriş sitelerinden de sipariş verebilirsiniz tüm malzemeleri.

Şimdi pazarlık masasına oturalım.

Suşide yosun yerine başka bir şey kullanabilir miyim?
- Yosun kullanmayabilirsiniz ama sarması daha zor oluyor. Suşi ustası değilseniz şekilleri de biraz dandini oluyor. Eğer ilk kez suşi roll yapacaksanız moral ve motivasyon açısından yosun kullanmanızı tavsiye ederim.

Suşide pirinç sirkesi yerine normal sirke kullanabilir miyim?
-Pirinç sirkesi de gayet normal bir sirkedir, sizin için normal olan bir şey herkes için normal olmayabilir o yüzden bu tür sorular sorarken normal tepsi, normal çikolata, normal bardak gibi tabirler yerine elma sirkesi, 20*20 cm'lik porselen fırın kabı, sütlü çikolata, meşrubat bardağı gibi neyi kastettiğinizi tam olarak anlatan kelimeler seçmeniz hem sizin açınızdan hem de soruyu sorduğunuz kişi açısından durumu kolaylaştıracaktır. Sorunun cevabına gelecek olursak; hayır suşi için pirinç sirkesi dışında başka bir sirke kullanmak istenen sonucu vermeyecektir, pirinç sirkesinin kendine has değişik bir aroması vardır.

Suşi pirinci yerine başka pirinç kullanabilir miyim?
-Hayır kullanamazsınız. Suşi pirincinin özel bir yapısı vardır ve suşi yaparken suşi pirinci kullanmalısınız.

Suşi yapmanın en zor kısmı malzemeleri bulmak inanın. Onun dışında bir zorluğu yok, en azından bu tarif için. Tarifte tek zorlayabilecek kısım pirincin yosunun üzerine yayılması olabilirdi, haşlanmış suşi pirincinin değdiği her yere yapışmaya bayılan bir yiyecek olduğunu tarifi uygularken göreceksiniz. Bunu da tarifte verdiğim püf noktası ile zorluk olmaktan çıkardım. O yüzden gözünüzü korkutmayın sakın, herhangi bir Türk yemeğinden daha zor değil. Çiğ köfte, sarma ve mantıdan çok ama çok daha kolay örneğin. Biraz vakit alıyor ama kesinlikle zor değil.

Afiyetle kalın…
OGÜNhaber