Kaybederek öğrenmek gibisi yok.
Sınavlar bitti. Yine gençler suçlanıyor.
“TYT'de ortalama, 120 soruda 35 doğru. Sosyal bilimler kategorisinde 20 soruda 6 doğru. Matematik kategorisinde 40 soruda yalnızca 5 doğru. Fen bilimleri kategorisinde ise 20 soruda 2 doğru. AYT'de ortalama 160 soruda 22 doğru.” “Sıfır” çekenler de cabası.
Bu oranlarda biz %100 gençleri suçlamıyoruz.
Makro iktisadi sistemin
Eğitim sisteminin
Ailelerin
Basının
Dizi ve filmlerin dahi gençlerin yanlış yönlendirilmelerinde payları var.
A- Makro iktisadi sistemin hatası. Çocuklara denen şu;Oku, al diploma, gir kpss’ye, gel memur ol. Ömür boyu ben seni istihdam ederim. Öğretmen-memur aday yerleri açıklanınca toplantı salonunda yaşanan sözde mutluluk görüntüleri tam bir trajedi. Bu bir devlet ve toplum için 50 tsunamiden 100 büyük depremden beter bir sarmaldır. Biz bunun kasıtlı bu hale getirildiği kanaatindeyiz. Liyakatı yok sayan bir yapı. Bu haddizatında feto gibi örgütlerin ekmeğine yağ sürdü. Devletin kodları ile oynandı. Bu kadar fazla memur sayısı ve alım şekli hiçbir devlet tarihimizde yoktur. En kısa sürede bu hatadan dönülmeli.
B- Eğitim sisteminin hatası; bu kadar değişiklik ilme aykırı. Bu kadar mesleksizlik akla aykırı. Bu kadar pratik-uygulama arasındaki açı farkını izah etmek imkansız.
C- Ailelerin hatası; aileler çocuklarının hayatta başarılarını sadece ve sadece okulla ölçtüler. Ezberi kuvvetli komşunun çocuğu ile mukayese ettiler. Bir defa ezberci sistemin ilmî hiçbir dayanağı yoktur. Nice yavrumuz bu yolda yolunu kaybetti. Niceleri hayatını, sağlığını. Halbuki onlar bu topluma bedenen, aklen, ruhen sağlıklı lazımlar. Unutmayalım ki başarılı olmak için bazen başarısız olmak lazım, bunda artık pedereci hocalar hem fikir.
D- Basının hataları; basın ikinci meclistir, der Cemil Meriç. Siz bir topluma sadece maddî başarıları takdim ederseniz tirajınız 1960’lı yıllarda kalır.
E- Dizi ve filmlerin hatası; sinema-tiyatro toplumların düşünce dünyalarını şekillenmesinde çok ehemmiyete haizdir. Devlet TRT gibi kendi organlarında okumanın nasıl olması ve olmaması gerektiğini anlatmalı beyaz perde dilinden.
E1- Sistemin yaz-boz tahtasına dönmesi
E2- Balıktan uçmasının kuştan yüzmesinin istenmesi
E3- Ezbercilik
E4- Fazla müfredat. Çok ders sayısı.
E5- Herkese Matematik-Fizik öğretmeye kalkışmak. Bırakalım bir kısım yavrumuz meslekî eğitime yönelsin. Bırakalım birileri hayvancılık yapsın. Akşam olunca ekmek, sabah kahvaltıda peynir yemeyecek miyiz? 20 sene önce bir çobanın dağda büyüttüğü keçinin et kalitesi ile bugün yanlış endüstri anlayışıyla kapalı ahırlarda üretilen et’in kalitesi bir mi? Hangisini yemek istersiniz?
Üniversite;
Para için okunmaz. “
Tebliğ görevime karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim, mükâfatım âlemlerin, bütün varlıkların Rabbine aittir.” Şuara 109
Memur olmak için hiç okunmaz.
Hiçbir şey putlaştırılmamalı. Şimdi de üniversite bir aldatmaca mı yaygarası başlattı bazı mihraklar.
Üniversitede insan;
Farklı fikirlere saygılı olmayı öğrenir
Hayatın zorlularını birebir yaşar
Ailesinin vatanın, eldeki imkanların değerini daha iyi anlar.
Üniversite okumak güzeldir. Tez yazmak, münazara adabını öğrenmek güzeldir. Münevver insan olmak, dünyadaki farklılıkları tanımak için okunur. Üniversite mezunu neyi nerde bulacağını daha iyi bilir bilgi olarak.
Amma ve lakin. Diploma putlaştırılmamalı. İfrat tefrit dengesi muhafaza edilmeli.
Üniversite mezuniyeti aramayan 15 şirket:
Google, Ernst and Yound (EY), Penguin Random House, Apple, Starbucks, Costco Wholesale, IBM, Bank of America, Hilton, Nordstrom, Publix, Lowe’s, Home Depot, Whole Foods, Chipotle
Gençler!
Varlığınız bize onur veriyor. Biz sizi sadece okul başarınızla sevmiyoruz. Önce ahlaklı olun sonrası kolay.
Allah’a emanet olun