Orman Yangınları üzerine..

Hatta gün itibarıyla 44 sayısına ulaştık. Hepsi çok değerli, özverili ve uzman kadrolardan oluşan yapı bizleri çok mutlu etti. Doğal olarak her bölgenin hatta ilin kendini özgü geliştirdiği özel, pratik uygulamalar ve başarı hikayeleri var.

Dün ki son ziyaretimiz Antalya İtfaiye Daire Başkanlığında idi. Bilindiği üzere Antalya bölgesinin ormanlık alanı 1.146.062 hektar olup, il yüzölçümünün yüzde 56’sını kapsamaktadır. Gerek şube müdürü gerekse daire başkanı Orman bölge müdürlüğünden bu görevlere getirilmiş. Eski Daire başkanının da katkılarıyla 80’nin üzerinde İtfaiyecilik programlarından mezun toplamda 550’nin üzerindeki personeliyle ortalama araç yaşlılığının dezavantajı minimize edilmiş. 

Ayrıca, Daire başkanı Ahmet KISA’nın oluşturduğu proje, Ülke içerisindeki Gönüllü itfaiyeciliğin olmalı veya olmamalı şeklinde tartışmaları bitirecek nitelikte…,


Antalya Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanı Ahmet KISA ile..

Bilindiği üzere Yangınların, Doğal Afetler kapsamında değerlendirilip, değerlendirilmemesi süre gelen tartışmadır. Bu kapsamda yadsınamayan bir gerçek var ki oda Orman Yangınlarının Afet olarak değerlendirilmesidir. Hatta küreselleşen dünyada etkileri ve sonuçları itibarıyla bütün ülkeleri ilgilendiren doğal afetlerin başında gelmektedir. Yangınlar, dünya çapında her yıl milyonlarca hektar orman alanının yanmasına, katrilyonlarla ifade edilen yangınla mücadele masraflarına, reaksiyonel değer ve hatta can ve mal kayıplarına neden olan bir tehdittir. 

Artan nüfus ve aşırı tüketim, doğal kaynakların özellikle ormanların hızla yok olmasına neden olmaktadır. Bunların sonucunda ise Erozyon, kütle kaybı, Su kaynaklarının bozulması, Hava kirliliği, Çölleşme, Sel, Heyelan ve çığ gibi afetler sıkça yaşanmaktadır. Orman yangınları, Türkiye’de ormanların sürekliliğini tehlikeye sokan etkenlerin en önemlilerinden birisidir.

Özellikle orman yangınlarının çıkmasında ve yayılmasında en uygun koşullara sahip Akdeniz iklim kuşağının etkili olduğu ülkemizin önemli bir kısmında, bu doğal afetin tehdidi süreklilik arz etmektedir. Türkiye’de meydana gelen orman yangınlarının çoğunlukla saat 11 ile 20 arasında çıktığı gözlemlenmiştir. 

Orman yangınlarında, yakın ve orta vadede değişiklik göstermeyen topografya. Ağaçların gelişimine bağlı olarak zamanla boyut ve miktarında değişim gösteren yanıcı madde. Her an değişim gösteren meteorolojik faktörlerden bahsedilebilir.

Hava sıcaklığı-Nispi nem oranı-Rüzgar yön ve Hızı-Yağış & Kuraklık-Atmosferik Basınç-Atmosferik Kararlılık & Kararsızlık-Yıldırımlar-Yağışsız soğuk cephe geçişleri-Etkili olan hava kütlesinin Türü-Enverziyon-Bulutlar, en önemli faktör olan; Metrolojik faktörün alt başlıklarıdır.

Bu kadar ayrıntıya niye mi girdim?

Konut yangınları-Endüstriyel Yangınları çoğunluğuna müdahele de varız, iyiyiz ve yetişmiş personel sayısı olarak oldukça kayda değeriz. Ancak Afetlerin başında değerlendirilen Orman yangınlarında ne durumdayız.


UOEN Müdürü Mustafa ÜLKÜDÜR ve Mdç.Yrd.Dilek URSAVAŞ ileyiz.

Yeni adıyla Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili Bölge Müdürlüklerinde Yangın konusunda canla başla çalışan, özverili uzman personellerimiz var. Ancak Ülkemizdeki Orman alanı toplamının 22.3 milyon hektar ve yüzölçümümüzün yüzde 29’una tekabül ettiği dikkate alındığında yangın konusunda uzmanlaşmış orman personelin sayının azlığı çok net görülmektedir.

Konunun içinde olan özverili Orman sevdalıları, Başta Orman Bakanı Prof.Dr.Veysel Eroğlu ve Orman bakanlığı kadrosu içimize su serpecek bir oluşma imza atmışlardır.

24 Ekim 2011’de Uluslararası Orman Yangınları Eğitim Merkezi Müdürlüğü Antalya’da kurulmuştur.

10 Temmuz 2015 tarihinde kısa adı UOEM (Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi Müdürlüğü) değiştirilen merkez 50 hektar alan üzerine kurulmuş. İdari bölüm-Yangın Yönetim ve Yangın Eğitim Bölümü-Konaklama Tesisi-Sürücü Eğitim Parkuru (20 adet zorlu engelde oluşan) - Pentatlon Sahası Ve eğitim merkezinde Heliport(Orman yangınlarında havadan organizasyonu sağlayan idari helikopterimizin konuşlandığı) 6 ana bölümden oluşmaktadır.

Orman Genel Müdürlüğü personeline yönelik;
İleri sürüş teknikleri…960 kişi
Muhafaza Memurları Eğitimi…1686 kişi
Yangın Uzmanlık Eğitimi (BTES)…820 kişi
Simülasyon Eğitimi (OYMES)…330 kişi olmak üzere, toplamda 3796 kişi eğitilmiştir.

Farklı Ülkelerden gelenlere ise;
Yangın Yönetim Eğitimi…169 kişi
Diğer Eğitim Faaliyetleri…87 kişi yani Uluslararası Eğitime (Yangın Yönetim Eğitimi alan Ülkeler; Bosna Hersek-Ukrayna-Kırgızistan-Azerbeycan-Tacikistan-Kazakistan-Türkmenistan-Makedonya-Pakistan-Pakistan-Filistin-Moritanya-Senegal-KKTC-Nijer-Tunus-Gürcistan iken, diğer eğitim faaliyetlerinden; Bosna Hersek-Fransa-AGİT-FAO Ülke ve kuruluşlarından bahsedilebilir.) Toplamda 256 kişi katılmıştır.

Ayrıca hevesli İlgili meslek lisesi ve Meslek yüksekokulu öğrencilerinden 574 kişiye eğitim imkanı sağlanmıştır.

Özellikle 2016 yılı itibarıyla tamamen yerli yazılım ürünü olan, Orman Yangınları İle Mücadele Simülatörü ile Amerika-Fransa ve İngiltere’den gelen sektör uzmanlarının da övgüsünü hak eden Simülasyon merkezi görülmeye değer.

Yazılım dikkat edilmesi gereken her türlü veriyi ilgili Genel Müdüründen, bu yıl 9 ay 29 gün mevsimlik işçisinden gelen tüm bilgiler dikkate alınarak oluşturulduğundan, oldukça verimli ve sade. Yani rahat anlaşılabilir nitelikte. Antalya ve İzmir mevcut coğrafik yapısı ile güçlendirilen yazılım alt yapısı, yaşanan olayların da data paylaşımıyla adeta örnek bir proje durumundadır.

18 kişilik eğitim salonları-120 kişilik 3 dilde tercüme yapılabilen salonu-5 yıldızlı otel şeklinde konaklama ve deniz seviyesinden 256 metre yükseklikte konuşlandırılan merkez Antalya’nın en güzel bölgelerinden Döşemealtı ilçesinin Nebiler mahallesindedir.

Orman Genel Müdürlüğü kapsamında, yetki verilen her personelin Türkiye’deki tüm araçları uzaktan izlemesi mümkün. Kritik bölgelere konulan Video analiz özellikli, algılama yapan Speed dome kameralarda merkezden izlenebilmektedir. Üstelik Kule ve benzeri noktalarda konuşlandırılan kameraların elektrikleri de yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmaktadır.

Kiralanan Hava araçları yerine araçların satın alınma projesinin yanı sıra, insansız Hava araçlarının Orman gözetiminde kullanımıyla ilgili çok odaklanarak yapılan hummalı bir çalışma da söz konusudur.


OGM Antalya Bölge Müdürü Vedat DİKİCİ ileyiz.

Üniversitelerimiz, Eylül 2018 döneminde, 1.öğretimde 32-2.öğretimde 9 itfaiyecilik programında öğrenci alacaktır. Sektör adına sevindirici bir durumdur. Ancak İlgili bölümlerde, Orman yangınları konusunda kısman ya da tamamen eksikler vardır. İçeriğe eklenmesi ve farklı bir uzmanlık isteyen çalışmanın UOEM gibi Eğitim Merkezlerinin sayısının çoğaltılması (ikincisi İzmir’de yapıldı ancak eğitime henüz tam açılmadı) ve koordineli çalışmayla sadece Ülkemize değil Dünya’ya hizmet edilmiş olacaktır.

'Böylesine Uzman, Teknolojiyi takip eden, özverili, Türkiye sevdalısı Orman Genel Müdürlüğü personeli ne ister?' diye soracak olursanız;

2016’da Antalya Kumluca Adrasan mevkiinde meydana gelen yangında duymak istedikleri ‘Orman Genel Müdürlüğünün Özverili Personelinin üstün gayretleriyle söndürülen yangın' olarak yapılması beklenen ancak yapılmayan onere edici paylaşımın yapılmasıdır…

Yani sadece Manevi Motivasyon’dan ibarettir beklentileri..

Bize de düşen her türlü platformda bunun altını çizmek olacaktır.

Orman Yangını Şehidlerini Anma Köşesi çok anlamlı ….


Yangın Şehidleri Anma Köşesi. Orman Yangını Şehit sayısı 113

Finike’nin bende farklı yeri vardır. Finike de doğan, bölgeyi iyi bilen Antalya Bölge Müdürü Sayın Vedat DİKİCİ, bölge için bir şanstır. Başta Orman Yangın Uzmanları Dikici olmak üzere, UOEM Müdürü Mustafa ÜLKÜDÜR ve Müdür Yardımcısı Dilek URSAVAŞ (Bu konuda Bayan Yangın Uzmanı olması nedeniyle sevindiricidir)’a bilgi paylaşımları için teşekkür ederim.
OGÜNhaber