Her Türkiye'li gibi özel bağım vardır benim de Kıbrısla..
Bu sevgim büyük oğlumun DA.Ü’yü
(Doğu Akdeniz Üniversitesi-Kıbrıs) bitirmiş olmasıyla daha da derinleşmiştir.
Benim için eğlence sektörü seçeneklerinin çok olması pek anlam ifade etmiyor. Zamanımı her defasında olduğu gibi özel ilgilendiğim konularda yaptığım görüşmelerle geçirdim.
13 öğrencisi olan+3
YODAK (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yüksek Öğretim Kurumu)’tan onay almış,
YÖK(Ankara)’ten onay bekleyen üniversite sayısı, YODAK’tan ön inceleme aşamasında olanlar ile 16 sayısı KKTC’de 32 Üniversiteye ulaşmış olacak.
Gün itibarıyla,100 bini aşan öğrenci sayısı bulunan
Kuzey Kıbrıs’ta
Türk Ve
Kıbrıs Vatandaşı dışında 110 Ülke vatandaşından oluşan bir yaı mevcuttur. Yabancı öğrenci oranı ise % 35 olarak görülüyor.
(Fotoğraf 1: Prof.Dr.Hülya HARUTOĞLU makam ziyareti. Fotoğraf 2: Prof.Dr.Halil NADİRİ makam ziyareti)
4-5 Mayıs 2018’de Sakarya’da düzenlenen İSHAD’18- Uluslararası Kongredeki ‘2’ Bildirimin sunumunu dikkatle izleyen açık mavi üniformalı 4 izleyici dikkatimi çekmişti.
Oturumdaki sunumların bitiminde sohbet imkanı bulduğumuz sektördaşlarla sohbet imkanımız oldu.
‘Yangın ve biz’ kitabımızdan takdim ettiğimiz üniformalı arkadaşların
KKTC Sivil Savunma Teşkilatı personeli olduklarını öğrendik. Merkezleri olan Lefkoşa’ya davetlerine icabet etmemek olmazdı. En üst seviyede karşılandık.
(Fotoğraf 3: Erdoğan ÇELEBİ, Ali GÜRTEKİN, Serkan ŞAKACI ile Başkanın makam ziyareti. Fotoğraf 4: Ali GÜRTEKİN İle Sivil Savunma Merkez ziyareti)
Yapılanlar ve yapılması planlananlar beni hem çok mutlu etti, hem de çok heyecanlandırdı.
“IUSARGames2018” Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Oyunları’nın başarıyla tamamlanmış ve iki yılda bir devamının olması…
Benzer şekilde iki yılda bir uygulama periyodunda olan,Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Sempozyumu 2019’un organizasyonuna başlanmış olması müthiş gelişmeler..
Sempozyumun Konseyiyle ilgili Başkan
Erdoğan ÇELEBİ’den gelen ve bizi onurlandıran üyelik davetine bizim hayır dememiz mümkün değildi. Aynı konsey üyeliğine de konusunda Dünyaca tanınan
Prof. Dr. Şerif BARIŞ’ın katılımını sağlayarak, bu konuda
Kocaeli Üniversitesi olarak üzerimize düşeni yapmanın mutluluğunu yaşayacağız.
(Fotoğraf 5: Mimar Bertan ZAROĞLU(Yeniden Doğuş Partisi Lefkaşa Milletvekili) ziyareti)
‘
Akıllı Şehirler ve Yangın’ konusundaki odaklanmam hep bilinir. Sıra itfaiyeye gelmişti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Polis Genel Müdürlüğü İtfaiye Bölüm Müdürlüğü Merkezine vardığımızdaki misafirperverlik her gittiğimiz yerdeki gibi çok iyiydi. Bir de üzerine ikram edilen “ada çayı ile helim peynirli börek” ziyafeti mükemmeldi..
(Fotoğraf 6: Ahmet ÖZMENEK ile Polis merkezi ziyareti)
Bilimsel birkaç yayın çıkartılabilecek kadar bilgi aktarımı ve paylaşımı olan iki ayrı periyottaki (2 gün) görüşmeler benim adıma çok yararlı oldu.
Ana başlıkkları ile;
Türkiye’de olduğu gibi Belediyelere bağlı değil itfaiyeler. Başbakanlığa bağlı. Merkez Lefkoşa’da. KKTC’nin tümündeki şube (öyle tanımlıyorlar) sayısı 9,a raç çeşit sayısı 7, toplam araç sayısı ise 75’tir(52 metrelik merdivenli yapı da mevcuttur). Mevcut personel sayısı 202, eklenmesi hedeflenen 80’dir.
Gönüllü itfaiye yapısı yoktur.
Bayan itfaiyeci yoktur. KO.Ü.İtfayecilik Programı’ndan staja gelen bayan öğrenci olmuşsa da sürekli çalışma alanında olacak konumda işleyişe ne getirip götüreceği konusu tartışılmaktadır.
7 kata kadar ilgili şubeler, daha yüksekleri ise merkez projeden devreye almaya kadar inceliyor ve denetliyor.
Sürekli eğitimler veriliyor. Yayınlar güncelleniyor. Yangın ile ilgili
KKTC’ye girecek yangın malzemelerinin onayı bu merkez de yapılıyor.
En enteresanı da 1990’lı yıllardan beri çok sağlıklı istatistikler tutulmuş olması. Konuyla ilgili 8 Mayıs 2018 dahil, 10 yıllık belge paylaşımları yeni makalemiz için yeterli belge geldi bana.
Yangın çıkış sebepleri-Şubelere göre meydana gelen Yangın Dökümleri-Orman Yangınlarının Açılımı-Yangın Sınıflarının Açılımı-Arazi Yangınlarının Açılımı ve tümünün yaklaşık maddi değerlerine ait verilerin tümü paylaşıldı.
Bu işbirliğini Sempozyum-Lojistik vb. konularla derinleştireceğimiz karşılıklı sözleriyle vedalaştık.
Son cümle olarak şunu haykırıyorum;
"İyi ki varsın ve yaşasın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti"
Dip Not:
Yayın Sektöründeki her paydaşa çok katkısı olan 10. Kocaeli Kitap Fuarı'nda kitap imzalamak bir ayrıcalık. Ancak imza verirken ‘NECMİ’ye’ sadece yazmak olmuyor. Özelllikle X-Y-Z kuşağına imza verirken biraz daha pedagojik formasyonla bakmak lazım.