Vahiy ile gelen her türlü söz Tanrının sözü kabul edilir. Dolayısıyla vahiy sonucu yazıldığına inanılan kitapların (kutsal kitaplar) Allah’a ait olduğuna ve mutlak doğrular olduklarına inanılır. Müslümanlar Kur’an dışındaki kutsal kitapların tahrif olduğuna inanırlar.
İslami anlayı؛ta Allah'ın insanlara vahiy gِndermesinin bir takım nedenleri bulunmaktadır, bu nedenlerin en ِnemlisi Allah'ın insanları uyarmak istemesidir. Allah Kuran'ın bir ِğüt olduğunu ve anla؛ılmak için indirildiğini belirtmektedir. Özet olarak vahiy, insanlığa gerçek inanç esasları, iyi, doğru ve güzel olanı öğretmek için gِnderilmi؛tir. Vahye benzer bir kavram olan ilham ise melek aracılığı ile gelmez ve herkesin ya؛ayabileceği bir “içe doğma”dır.
İslam dışı kaynaklarda ise kutsal kitapların kaynağı “esin” kavramıyla ifade edilir. Esin İslami terminolojideki ilham kar؛ılığı olarak değerlendirilebilir. “İlahi esin” ile yazılan Kutsal kitabın İslami anlayı؛tan farklı olarak tanrı sِzleri yanında askeri ve politik ِnderlerin sِz ve emirlerinin, çobanlar, krallar, esirler ve sakiler tarafından yazılmı؛ olan tarih, soyağaçları, kanunlar, ؛iirler, ilahiler ve kehanetlerin bulunduğu, yazılanların yazıldığı dِneme ait insanların anlayış ve kavrayımıyla ilgili özellikler taşıdığı vurgulanır.
Allah vahiy gِndermek suretiyle insanlara büyük bir lütuf, yardım ve destek sağlamı؛tır. Yüce Rabb'imiz, insanı bilme, düşünme gibi yetenekler vererek varlıkların en şereflisi, en mükemmeli olarak yaratmıştır. Bunun karşılığı olarak da insandan kendisinin halifesi, yani vekili olmasını istemiştir. İnsanı, Allah'ın koyduğu düzeni, yarattığı varlıkları kullanmak ve korumakla gِörevlendirmiştir. Evrende ki en büyük sorumluğu insana yüklemiştir. İnsanın bu sorumluluğu tam olarak yerine getirebilmesi için, Allah'ın yardım ve desteğine ihtiyacı vardır. Vahiy insana yol gِsteren bir ışık, bir rehberdir. İnsanı vahiy yolu ile iyi, güzeli ve doğruyu bulabilir ve yanlışlıklardan kurtulabilir.
Allah, insanın sorumluluklarının neler olduğunu vahiy yolu ile bildirmiştir. Bizim aklımız, duyu organlarımız ve bilgilerimiz sınırlıdır. Yüce Rabb'imizin bizlerden neleri istediğini, nelerin iyi, nelerin kِötü olduğunu tam olarak bilmemiz mümkün değildir. Allah insanın sorumluluklarının neler olduğunu ve bunları nasıl yerine getireceğini bildirmek için vahiy gِöndermiştir.
Allah, nelere inanmamız gerektiğini ve kendisine nasıl ibadet edeceğimizi vahiy yolu ile bildirmiştir. İnsan, aklıyla Allah'ın varlığını kavrayabilir. Ancak insan neye, nasıl inanacağını, yaratıcısının niteliklerini, yaratıcısına nasıl ibadet edileceğini tam olarak kavrayamaz. Allah peygamberleri aracılığı ile gِönderdiği vahiylerle kendisini insanlara tanıtmıştır. Allah, insanların nasıl ve niçin ibadet etmeleri gerektiğini, kendisinin hoşnutluğunu kazanmak için neler yapmaları gerektiğini bildirmek için vahiy gِöndermiştir.
Allah, insanın niçin yaratıldığını ve yaşamın amacının ne olduğunu vahiy yolu ile bildirmiştir. Çünkü sınırlı bir varlık olan insan, aklı ile ِölümden sonraki yaşam, cennet, cehennem gibi konularda bilgi sahibi olamaz. Allah, insana yaşamın amacını, ِöldükten sonra ne olacağı, cennet ve cehennem gibi konularda bilgilendirmek için vahiy gِöndermiştir. Bِöylece hayatımızı anlamlandırmamıza yardımcı olmuştur.
Allah, uyulması gereken ahlak kurallarını, iyi, güzel ve doğru davranı؛ları vahiy yolu ile bildirmi؛tir. İnsan aklı ile neyin, iyi, neyin doğru olduğunu tam olarak bilemez. Allah vahiy gِndererek, insanın aklını iyi, güzel ve doğru olan şeylere yِönlendirmiştir. Ailemizle ve bir arada yaşadığımız diğer insanlarla olan ilişkilerimizde yol göstermiştir. Bunlarla ilgili sorumluluklarımızı hatırlatarak, davranışlarımızda bilinçli olmamıza yardımcı olmuştur. İnsanları sevmemizi, aile, komşu, akrabalarımızla iyi ilişkiler kurmamızı öğütlemiş insan haklarını gözetmemizi, adaletli olmamızı, herkese karşı hoşgörülü olmamızı istemiştir.
Allah, yaşadığımız çevreyi korumamız gerektiğini vahiy yolu ile bildirmiştir. Allah vahiy göndererek; evrendeki varlıklarla olan ilişkilerimizde yol göstermiş, bunlarla ilgili sorumluluklarımızı hatırlatarak, tüm canlıları sevmemizi, hayvanları ve doğayı korumamızı öğütlemiştir..