onun hakkında aşırı görüşler ileri sürerek tenasuhtan söz ediyordu. Onun ilahlığını söylüyor ve haramlari helal kılıyordu.
Genellikle Suriye bölgesinde yayılmış bulunan Nusayriler Karmatilerin 291 (903) yılında Suriye’yi ele geçirmesi üzerine bir kısmı Suriye’de kalırken bir diğer kısmı ise Antakya civarına çekildiler. Özellikle Nusayrilik Hamdanilerin Suriye’ye egemen olmasıyla bu dönemde büyük bir güç kazandılar.
Haçlı seferleri esnasında Haçlı ordularına yardım etmiş ve müslümanların aleyhinde Hristiyanlara destek olmuşlardı. Bundan dolayı Selahaddin Eyyubî tarafından cezalandırılmışlardır.
Aynı şekilde Memluklular aleyhinde Mogollara yardım ettikleri için Memluklu Sultani Baybars’tan da baskı görmüşlerdi. Nusayriler bölgede sırasıyla hüküm süren Selahaddin Eyyubi Haçlılar Ismaililer ve Moğollar’dan sonra Yavuz Sultan Selim’in 922 (1516) yılındaki Mercidabik Zaferi ile Suriye’yi ele geçirmesi ile daha sonraki devirlerde de aynı bölgede varlıklarını sürdürürler.
Nusayrilerin hemen hemen her devirde ve özellikle Osmanlı Döneminde varlıklarını sürdürmelerindeki en önemli faktör Osmanli Devletinin hükmü altindaki bölgelerde her inanç ve ırktan olan kavimlere gösterdiği müsamaha anlayışı ve tavrı gösterilmektedir. Zira Osmanlı Devleti bu tavrını devletin bağlayıcı ve birlestirici bir felsefesi olarak telakki etmekte idi. Zaman zaman Osmanlılara karşı isyan etmelerine rağmen II. Abdülhamid Han onları kendi başlarına bırakmıştı.
Bugün Suriye’de çeşitli bölgelerde Hatay, Tarsus, Adana Fırat boyları ve Lübnan’da yaygın olarak yerleşmiş bulunan Nusayrilerin sayısi bir kısım araştırmacılara göre yaklaşık 325-400 bin kişi civarındadır (L.Massignon “Nusayriler” Maddesi I.A.) Bir kısım araştırmacılara göre ise yalnız Hatay Bölgesi’nde yaklaşık yüz kırk dokuz bin Nusayri bulunmaktadır (Ahmet Turan Les Nusayris de Turquie dans la Religion d’Hatay Doctorat de III e cylcle Paris 1973 s. 21).
Ehli Sünnet Harici, batıl fırkalar kendi aralarında kollara ayrıldığı gibi Nusayrilik de kendi arasında çesitli fırkalara ayrılmıştır. Bunlar genel olarak dört kola ayrılmışlardır ki bunlar; Haydariyye Simaliyye (veya Semsiyye) Kilaziyye (veya Kameriyye) ve Gaybiyye’dir. Ancak bunlar esas itibariyle Simafiyye ve Kibliyye olmak üzere iki ana kol halinde yaygınlık kazanmışlardır.
Suriye sahil bölgesinde Nusayrilerin çoğunlukla yaşadıkları bölgeden bir yemek tarifi sunuyorum sizlere... "MUTABBAL"
Malzemeler
Ana Malzememiz Süzme Yoğurt ve Patlıcan.
3-4 ADET orta boy patlıcan
Yarım çay bardağı süzme yoğurt
1 Su bardağı haşlanmış mümkünse kabukları alınmış Nohut
2 diş sarımsak, 1 limonun suyu
Yarım çay bardağı susam ve yarım çay bardağı Tahin
İstediğiniz baharatlar.
Kimyon, kırmızı biber, tuz , karabiber, pul biber.
Süslemek için Kırmızı biber (kapya)
Mutabbal Meze Yapılışı
Nohutumuzu geceden çeşme suyu ile ıslatalım. Mezemizi yapacağımız zaman düdüklü tencerede haşlayalım. Haşlanmış nohutu, baharatları ve sarımsağı robota koyup çektirelim. Karışıma yoğurt , susam ve tahini dökelim. Patlıcanlarımızı közleyelim ve ılıdığında kabuklarını soyup çok çok ince bir şekilde doğrayalım. Hazırladığımız Tahinli karışıma ekleyip harmanlıyalım ve servis tabağımıza alıp istediğimiz gibi süsleyelim. Afiyet olsun.