Yüzölçümü küçük olan bu bölge nüfus yoğunluğu açısından en fazla olanıdır. Üçüncü bölge iseMısır Yemek Kültürü Nil Nehri’nin her iki tarafında ve Sina Yarımadasının ortasında bulunan çöldür. Bu coğrafi konumMısır Yemek Kültürü toplumun sosyo-ekonomik konumunu belirlediği gibi yeme alışkanlıklarını da belirler.
Eski Misir’ lılar Nil vadisinin ülkeleri için her zaman verimli olacağından emindiler. Mısır’ lıların temel yiyecek ve içeceği olan ekmek ve bira, yetiştirdikleri en temel iki üründen sağlanırdı : Buğday ve arpa. Buğdaydan ekmek dışında pasta ve kek gibi diğer unlu mamulleri de üretirlerdi.
Şeker olmadığı için zengin insanlar balı, düşük gelirli aileler de hurma ve meyve sularını tatlandırıcı olarak kullanırlardı.
Eski Mısır’ da tat yönünden kuvvetli yiyecekler olan soğan ve sarımsak çok sevilirdi. Bu yiyeceklerin aynı zamanda sağlık için faydalı olduğu düşünülürdü.
Sebze olarak bezelye, marul , salatalık ve pırasa da çok tüketilirdi. Sebzeler genellikle sirke-yağ karışımı ile servis edilirdi.
İncir, hurma, nar ve üzüm bu sıcak iklimde üretilebilen az sayıda meyvelerdendi. Zengin aileler yetiştirdikleri üzümleri şarap olarak da değerlendirirlerdi.
Orta gelir grubuna sahip kişiler balık ve kümes hayvanları tüketirlerdi. Otlak alanlarının kısıtlı olmasından dolayı et pahalıydı ve ancak şenlik ve bayram günlerinde koyun, keçi veya domuz yiyebilirlerdi.
Eski Mısır’ lılar yiyeceklerini çömleklerde ve tahıl ambarlarında depolarlardı. Balık ve etler saklamak için özel işlemlerden geçirilmek zorundaydı. Tuzlama bu metotların ilkiydi. Bir diğer metot ise balığı güneşte asarak kurutmaktı.
Vasat gelire sahip ailelerde yemekler evin hanımı tarafından pişirilirdi. Daha zengin ailelerde uşaklar çalışır ve yemekler genellikle erkek olan aşçı tarafından pişirilirdi.
Eski Mısır’ lılar fırın kullanırdı ve yemeklerini kaynatarak, fırınlayarak veya kızartarak pişirirlerdi. Az sayıda mutfak gerecine sahip olan Eski Mısır’ lılar tarafından en çok havan eli, dibek ve elek kullanılırdı.
Mısırda FALAFEL in her türlüsü yapılır ama esas buraya ayit ise mercimekli FALAFEL
MALZEMELER
Falafel için
Nohut 250 gr.
Kırmızı mercimek 100 gr.
Beyaz peynir 100 gr.
Maydanoz 1 bağ
Kuru soğan 1 tane
Sarımsak 1 diş
Taze soğan 1 tane
Kimyon 1 çay kaşığı
Toz kişniş 1 çay kaşığı
Karabiber
Pul biber
Tuz
Susam
Ayçiçek yağı kızartmak için
SOSLARI İÇİN
Yumurta sarısı 2 tane
Süzme yoğurt 100 gr.
Ayçiçek yağı 250 ml.
Limon suyu 1 tane limondan
Sarımsak 1 tane, rendelenmiş
Tuz.