Cezayir, Zeytinli tavuk

Cezayir'in komşuları kuzeydoğuda Tunus, doğuda Libya, güneydoğuda Nijer, güneybatıda Moritanya ve Mali, batıda Fas ve Batı Sahra'dır. Etnik açıdan bir İslam, Arap ve Berberi ülkesidir. Ülke ismi (El Cazayir) Arapçada "adalar" anlamına gelir.

Modern Cezayir edebiyatı Arapça ve Fransızca arasında bölünmüş durumda olup ülkenin yakın geçmişinden etkilenmiştir. 20. yy Cezayir romancıları arasında en önemlileri Muhammed Dib, Albert Camus ve Katib Yasin'dir. 1980'lerin önemli romancıları daha sonraUluslararası Af Örgütü'nün başkan yardımcısı olacak Raşid Mimuni ve laik görüşleri nedeniyle şeriatçi bir grup tarafından öldürülenTahar Djaout'tur.

Ünlü modacı Yves Saint Laurent, Oran kentinde doğan bir Cezayirlidir.

Fransız kökenli ünlü Cezayirliler arasında filozof Jacques Derrida da bulunur. Melek Bennabi ve Frantz Fannon sömürgecilik karşıtı görüşleriyle tanınmıştır. 1905-1973 yılları arasında yaşamış olan Malik bin Nebi Cezayir halkının sosyolojik dönüşümünde oldukça emeği geçmiş ve bu konularda önemli eserler vermiştir. Hıristiyan düşünür Aziz Augustinus Annaba yakınlarında, Tagaste'de doğmuştur. Tunus'lu olan İbni Haldun, ünlü eseri Mukaddime'yi Cezayir'de yazmıştır.

Cezayir müziğinin ülke dışında en çok bilinen türü rai'dir. Rai, çobanların folklorik müziğiyle popun bir karışımıdır. Cheb Khaled ve Cheb Mami gibi uluslararası yıldızlar bu tarz müzikle ün kazanmıştır. Cezayir içinde ise sözel ağırlıklı eski şaabi türü müzik halk tarfından tercih edilmektedir. Kabile müziği de kıvrak tonlarıyla beğeni toplamaktadır. Kıyı kentlerinde Endülüs göçmenlerinin getirdiği Endülüsi müzik, klasik bir tarz olarak hâlâ dinlenmektedir.

Mutfak
Cezayir yemekleri Akdeniz mutfağının özelliklerini gösterir. Bazı yemekler ülke genelinde pişirilse de çoğu yereldir ve kültürel çeşitliliğe delalet eder. Bu durum, yerel coğrafya, iklim ve tarihin bir sonucu olarak zamanla ortaya çıkmıştır. Buğdaydan yapılan, et veya sebzeyle servis edilen kuskus; biber, soğan ve sarımsakla yapılanşakşuka tipik yemeklerdir

Özellikle  ZEYTİNLİ TAVUK  bir ziyafet yemeğidir.

Zeytinli Tavuk
Hazırlama: 30 dakika
Pişirme: 35 dakika
5 parça kemiksiz tavuk budu
250 gr. yeşil zeytin
200 gr. kıyma
1 büyük baş soğan
2 çorba kaşığı un
100 gr. mantar
1/2 demet maydanoz
1/2 limon
50 gr. tereyağı
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz

Derin bir kapta suyu kaynatın. İçine yeşil zeytinleri atarak 2-3 dakika haşlayın. Daha sonra soğuk sudan geçirip çekirdeklerini çıkarın ve bir kenara bırakın. Maydanozları yıkayıp, ince ince kıyın. Soğanı rendeleyin. Mantarları ince dilimler halinde doğrayın, üzerlerine 1/2 limonu sıkarak bir kenara bırakın.

Kıyılmış maydanozları bir çorba kaşığı rendelenmiş soğan ve kıyma ile derin bir kapta karıştırın. Tuzunu karabiberini ekleyin. Daha sonra kemikleri çıkarılmış tavuk butlarını elinizle iyice açın. Kıymalı harçtan bir çorba kaşığı kadar alarak, tavuk etinin bir ucuna koyun ve eti sarın.

Diğerlerini de hazırlayın ve tavuk eti dolmalarını açılmamaları için, her birini kürdanla tutturun.
Harcın kalanından küçük parçalar halinde alın. Avucunuzun içinde biraz açarak içlerine birer adet zeytin koyup, yuvarlayarak uzun köfteler hazırlayın. Tencereye tereyağını ve sıvıyağı koyun. İçine kalan rendelenmiş soğanları atın. Biraz çevirip içine unu ekleyin. Hep birlikte karıştırarak kavurun. Üzerine 1 bardak su ekleyerek koyu bir sos oluncaya kadar hafif ateşte karıştırarak kaynatın.

Daha sonra içine hazırlamış olduğunuz tavuk dolmalarını dizin, tuz ve karabiber ekleyerek 15 dakika kadar pişmeye bırakın. Tavuk etleri biraz pişince, tencereye hazırlamış olduğunuz zeytinli köfteleri, artan zeytinleri ve ince dilimler halinde doğradığınız mantarları atın. Kaşığın ucu ile mantar ve zeytinleri hafifçe yayın. Tencerenin kapağını kapatarak 20 dakika kadar, hep birlikte hafif ateşte pişirin. Bir servis tabağına önce etleri daha sonra da köfteleri dizin. Üzerine zeytin ve mantarlı sosu dökün ve sıcak olarak yanında kızarmış veya haşlanmış patateslerle servis yapın.

OGÜNhaber