Barış Pınarı Harekâtı ve Çin: İlişkilerimizi gözden geçirmek için daha ne olmasını beklemekteyiz (!)

Amaç bölgeye barış ve huzur getirmek ve ülkemizde yaşamakta olan Suriyeli mültecilerin bir kısmının dahi olsa ülkelerine dönmesini sağlamaktı.

Tarihin hiçbir devrinde sivil halka yönelik olumsuz hiçbir hareketi olmayan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne karşı Barış Pınarı Harekatı ile akla ziyan ithamlarla karşılaşılmış, alakalı-alakasız birçok devlet harekat hakkında beyanatlarda bulunup, Türkiye'yi uluslararası arenada yalnızlaştırma siyaseti güderek, gerçek yüzlerini ortaya koymuştu.

Evet, Türkiye bu harekat ile ne Kürtleri hedef almış, ne sivil halkın muzdarip olacağı fiillerde bulunmuş, ne de işgal gibi bir amaç gütmüştü. Buna rağmen haklı tedirginliklerine ve oynanan oyunlara, onca sabrın sonunda dur demeyi milli bir duruş telakki ederek son raddesine kadar derdini anlatma peşinde olmuş, son çare olarak da haklı gerekçeleri olan bir askeri harekat yapmak durumunda kalmıştı.

Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasını müteakip arka arkaya birçok ülkenden harekata karşı çıkan açıklamalar gelmeye başlamıştı. Bundan önceki süreçlerde yaşadığımız gibi, haklı olarak yaptığımız her işe karşı çıkan devletler, yine bizleri yanıltmayarak tavırlarını sergilemişlerdi. Ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz diyerek bu türden açıklamalarına alışık olduğumuz devletler, bizim için yine bir sürpriz oluşturmadılar ve yine aşina olduğumuz tavırlarını sergilekten imtina etmediler.

Karşı çıkan ve lehimizde beyanatlarda bulunan devletleri bir tarafa not etme hakkımız saklı olmak üzere, ilişkilerimizin iyi olduğunu bildiğimiz Rusya başta olmak üzere, Çin, İran, Arap Birliği ve dahi KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın beyanatlarının arka planını etraflıca incelemek ve irdelemek milli vazifemiz olmalıdır. Macaristan'ın, Venezuella'nın, Pakistan'ın ve Katar'ın destek açıklamaları ise unutulmamalıdır.

Harekatın başlamasını müteakip bir araya gelen bağımsız Türk devletleri toplantısında ise Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın "6 Devlet 1 Milletiz" sözü tarihe düşülmüş bir not olarak hafızalardan uzun yıllar silinmeyecektir. Arkasının doldurularak, uluslararası arenada 300 milyonluk Türk Dünyası ile "Turan Birliği"nin kurulmasının zorunluluk haline geldiğini ifade ederek asıl konumuz olan Çin'in tutumu ve yaptıklarına getirelim.

Bugün ki yazımızda hangi devletin hangi tavrı sergilediğini analiz etmekten ziyade, Tibet, İç Moğolistan ve Hong Kong gibi, 70 yıldır ırk ve dindaşlarımızı öz vatanlarında işgal altında tutan, şovenist Çin devletinin Barış Pınarı Harekatı'na karşı tutumunu değerlendirelim.

Anlaşılan o ki, varlığının devamını ve hegemon güç olma sevdasını Çin Seddi'ni aşmakta gören Komünist Çin Devleti, ikinci ABD olma veya tarihi süreçte sıcak denizlere inme hülyasını gerçekleştirmek için gece gündüz çalışan Rusya gibi, önce Türkistan coğrafyasında, akabinde Ortadoğu ve Afrika'da kendisini göstermişti. Çin tarihi  üzerine azıcık okuma yapanlar, Çin devlet felsefesini ve karakterini azıcık çözebilenler için Çin'i anlamak hiç de zor olmasa da, anlamamak için kafalarını kuma gömenlerin haline sadece üzülüyoruz.

Çin seviciliğinin zararı sadece bu türden kişi, grup, kurum veya kuruluşlarla sınırlı kalsa, bir yere kadar bu durumu anlamak veya anlamlandırmak mümkün olabilirdi. Lakin işin ucu ülkemiz, devletimiz, milletimiz, dinimiz ve milli değerlerimize dokunmaya başlayınca, "daha ne olmalı ki şu Çin devletinin bütün emperyal güçlerden daha tehlikeli ve sinsi olduğunu anlatmak, dini ve milli bir duruş olduğu kadar insani ve vicdani bir sorumluluk olduğunu da" demek durumunda kalıyoruz.Anlaşılana kadar da söylemeye devam edeceğiz.

Daha da üzücü olan ise artık yanı başımızda "ben de varım" diyebilen bir Çin'in tutumu maalesef kamuoyunda ciddi bir şekilde tartışılmadı bile. Doğu Türkistan'da onca yaşananlara, yeni bir cephe açmamak adına sessiz kalınan ve ilişkilerin üst düzeyde geliştirilmesi için ziyaretlerin yapıldığı bir dönemde, Barış Pınarı Harekâtı'na Çin'in tavrı, en azından beni şaşırmamıştı.

Tarih ilmi bize geçmişten ders alırsak, geleceğe daha güvenle bakabilme imkanlarının verilerini sağlayan çok değerli donelerle dolu. Çin ile ilişkilerimizi geliştirmeliyiz düşüncesini kamuoyuna kabul ettirmeye çalışanlara tarihi doneler üzerinden sormak gerekir.

Bırakın harekata karşı çıkan beyanatını, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi ülkesinden biri olan Çin, geçmişten günümüze kadar hangi konuda lehimize bir karar almış veya tekliflerimize set kurmamıştır?

Mesela PKK, YPG/PYD veya FETÖ terör olaylarında bizden yana aldığı bir tavır var mıdır?

Mesela Kıbrıs konusunda lehimize bir açıklama yapmış mıdır?

Mesela ekonomik dengelerin sağlanmasında lehimize bir faydası olmuş mudur?

Meselaları aklınızın alabileceği kadar uzatabilirsiniz ama karşılaşacağınız sonuç koca bir hiç olacaktır.

Hal böyleyken bizler, Doğu Türkistan'da yaşanan onca insan hakları ihlallerine, dini ve ırkı aşağılamalara, demografik yapının değiştirilmesine, devlet merkezli bir asimilasyona rağmen hep ilişkilerimizin gelinmesine zarar vermemek adına alttan alıp, sessizliğe büründük. Ama bilmemiz gerekliydi ki, Çin için asl olan onun menfaatidir. Çin gibi düşünmediğiniz, Çin gibi bakmadığınız, Çin gibi değerlendirmediğiniz müddetçe sizin hiçbir değeriniz yoktur. Gerçi Çin'e sessiz kalarak onun dostu olamayacağınızı da en başından bilmeniz gerekli olduğu bilgisini de üzülerek buradan paylaşmış olayım.

Peki ya, Barış Pınarı Harekatı'nda Çin ne yaptı?

Çin, açık bir şekilde, biraz da üst perdeden, operasyonu durdurmamızı isteme küstahlığını gösterdi.

Bu durumda daha geçen Haziran ayında Xi Jin-ping ile Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'ın görüşmesinde "teröre karşı işbirliği" sözünü Çin'in bu kadar çabuk unutma ihtimali sizce var mıdır?

Yoksa, o da kapitalist dünyanın hegemon gücü olma sevdasıyla "senin teröristin-benim teröristim" oyununu oynayanlar safındaki yerini mi almıştı?

Emin olun Çin dün de öyleydi, bugün de öyle, yarında öyle olmaya devam edecek.

Haşmetmeapları cenahından Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, 15 Ekim'deki beyanatında  ülkemizi "doğru yola dönmeye" davet etmekle kalmamış, Türkiye'nin bu operasyon ile İŞİD'i yeniden canlanabileceğini küstahça ifade etmişti. Terör sevici olanların kimler olduğunu biz çok iyi biliyoruz da Çin bu cesareti herhalde sessizliğimizden alıyor yanılgısına düşmemesini bizler yine de bu vesile ile tavsiye etmiş olalım. 

Çin devlet yetkilileri yanı sıra akademisinden bazı isimlerin açıklamaları ise daha da enteresan hatta düşmanca…

Mesela Komünist Parti'nin bir nevi yayın organı olan China Daily'de yer alan bir haberde operasyon çok sert bir şekilde eleştirilerek: İnsani krize neden olabilecek yeni bir kaos riski taşıyor. YPG'ye yönelik saldırı IŞİD'i yeniden canlandıracak. Türkiye sivilleri koruyacağız demesine rağmen siviller acı çekecek.  Şimdiye kadar 70 bin sivil yerinden edildi. Operasyon sonucunda 10 sivil hayatını kaybetti. Türk uçakları alt yapı tesislerini ve sivil yerleşim yerlerini hedef alıyor. Mesela yine Komünist Parti’nin yayın organı olan Global Times’da yer alan bir haberde ise hiçbir şekilde PKK ve YPG terör örgütlerine atıf yapılmaksızın operasyonun Kürtleri hedef aldığı izlenimi yaratılmıştı. Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüsü araştırmacılarından Tian Wenlin de aynı gazete de yazdığı makalede operasyonu "Türkiye’nin Osmanlı İmparatorluğu kurmaya çalışması” olarak tarif etmişti. Şangay Üniversitesi Türk Çalışmaları Merkezi direktörü Profesör Guo Changgang ise operasyonla ilgili iki temel çekincesi olduğunu söylüyor: İlk olarak Erdoğan’ın Sünni İslam dünyasının lideri olma isteği. İkincisi ise binlerce IŞİD üyesinin nasıl kontrol edileceği. Çin’deki önemli Türkiye uzmanlarından Profesör Guo, "Eğer IŞİD militanlarının kontrolü Türkiye’ye geçerse bu büyük bir problem oluşturacaktır" ifadelerini kullanmıştı. (Bakınız, independentturkish)

Sadece bu yazılardan ve atılan başlıklardan Çin'in nasıl bir ülke olduğunu, ülkemiz ile alakalı nasıl düşüncelere sahip olduğunu siz değerli okurlarımızın takdirlerine bırakalım.
Ama aklımızda tutmamız gereken bir hususu da buraya not edelim; Çin-İsrail, Çin-İran, Çin-Kuzey Irak Kürt yönetimi, Çin-Arap ülkeleri ilişkilerinin son beş yıllık serüveni…

Bununla da bitmedi maalesef…

Bugün yazıyı kaleme almaya başladığımda sosyal medya hesaplarında Çin'in Barış Pınarı Harekatı ile ilgili Doğu Türkistan'da medyaya servis ettiği haber görselleri ile karşılaştım.

Bu nevi haberler ise bizlere, Çin'i daha iyi anlamamız açısından önemli birer ipucu vermekte.

Bakınız sevgili dostumuz (!) Çin, resmi haber sitesi Tianşan'da Barış Pınarı Harekatı'na dair haberleri nasıl vermiş;

1- Devletimizin gemileri Amerika gemisini kuşattı,

2- Türkiye Amerika’yı umursamadı, Amerika dehşetli ceza uyguladı,

3- Türkiye'nin mühimmatı bitti ve askere mermi temin edemedi, harekat durduruldu,

4- 550 sivil öldü, Türkiye savaş suçu ile suçlandı,

5- İran’ın taburları Türkiye'yi kuşattı ve hemen çekilmezse savaş açacağını ilan etti.

Hep söylüyoruz, yine de söylemeye devam edeceğiz…

Dahildeki ve hariçteki Doğu Türkistan halkının Türkiye sevgisi Çin'i hala ürkütüyor ve Çin, bilhassa Doğu Türkistan'da halkın moralini bozmak, Türkiye sevgisini ortadan kaldırmak için kara propaganda yapmayı milli bir görev olarak görmekte. Bu türden haberler ile Doğu Türkistan halkının moralini bozmak, Türkiye'ye güvenini ortadan kaldırmak amacıyla sadece Doğu Türkistan'a yönelik özel haberler servis etmekte. Aynı haberlerin merkezi Çin haber sitelerinde olmadığını da buraya ekleyelim.

Hal böyleyken; Çin'in gerçek yüzünü ve niyetini anlamamız için daha neyi yapmasını bekliyoruz deme hakkımızı kullanalım. Ayrıca Çin ile ilişkilerimizi ciddi manada masaya yatırmanın zamanının geçtiğini de ifade edelim.

OGÜNhaber