Sayın Çalık ile yaptığım bir sohbette özellikle yabancıların ülkemize nasıl geleceğinin planlarını anlatırken, nerede ise Sayın Başbakanın 2023 projesine hazır gibi idi. Ben bu ülkede birçok Ahmet Çalık’lar olmasını diliyor ve istiyorum.
Başarılarıyla zirveye doğru yükselen, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık
Merhaba Sevgili Ogün okurları bu hafta sizlere başarıları ve mütevazi kişiliğiyle son derece saygı duyduğum, Ülkemizde ve dünyada uygulamaya koyduğu başarılı projeleriyle söz sahibi bir iş adamını Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık’ı anlatacağım sizlere... 1958 yılında Malatya'da doğan Ahmet Çalık, ticari hayatına 1981 yılında Ortadoğu Tekstil Ticaret ve Sanayi A.Ş.'yi kurarak başladı.
1930'lu yıllardan bu yana tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir ailenin üyesi olan Çalık, Doğu Anadolu'nun ilk büyük sanayi yatırımını Malatya'da Gap Güneydoğu Tekstil San. ve Tic. A.Ş.'yi kurarak gerçekleştirdi. Aynı dönemde, uluslararası faaliyet ve yatırım hedefleri doğrultusunda, Orta Asya ülkelerinde ilk yurt dışı yatırımlarına başladı.
1992 yılından itibaren Türkiye'de edinmiş olduğu ticari deneyimlerini yurt dışına taşıyarak, Çalık Grubu'nun faaliyet gösterdiği coğrafyalarda, enerji, telekom, finans, inşaat, medya, tekstil ve madencilik alanlarında önemli yatırımlara imza atan Ahmet Çalık, 1997 yılında tüm Grup şirketlerini tek bir çatı altında birleştirmek amacıyla Çalık Holding'i kurdu.
1999 yılında T.C. Devlet Üstün Hizmet Madalyası, Haziran 2002'de T.C. Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Madalyası ve 2006 yılında T.B.M.M. Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görüldü.
Kazakistan Cumhuriyeti Bursa Fahri Konsolosu olarak atanan Ahmet Çalık, Çalık Holding'te Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır. 32 yıldır iş hayatında olan Ahmet Çalık, 1,7 Milyar Dolar serveti ile en zengin ilk 100 listesinde 13. Sırada yer aldı. 55 yaşındaki işadamı Ahmet Çalık, Türkmenistan'ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana ülkeye en büyük yatırımı yapan işadamlarından biri olarak tanınıyor. Türk şirketlerinin Türkmenistan'a yaptığı yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırımın 1 milyar doları aşkın kısmını Ahmet Çalık tek başına gerçekleştirdi. Çalık, Türkmenistan'ın Trans-Hazar doğalgaz boru hattı projesinde de önemli bir görev üstlenmiştir. Türkiye merkezli olarak hareket eden Çalık Holding, Türkmenistan başta olmak üzere Türk Cumhuriyetleri ve Balkanlar'ı da kapsayacak şekilde geniş bir coğrafyada agresif bir büyüme politikası yürütüyor.
Ahmet Çalık’ın yönettiği Çalık Holdingin üretim tesisleri ise Türkmenistan ve Malatya'da bulunuyor. 2.5 milyar dolarlık aktif büyüklüğü bulunan holdingin 34 şirketinde toplam 14 bin kişi çalışıyor. 1 milyar dolarlık yıllık iş hacmi bulunan holding halen 13 farklı ülkede farklı iş kollarında yer alıyor.
AHMET ÇALIK, ENERJİ SEKTÖRÜ DEVLERİYLE YARIŞIYOR..
Çalık Enerji, enerji sektörünün en cazip alanlardan biri olduğunu çoktan fark etmiş durumdadır. Dünya üzerinde uluslararası bir çok enerji kuruluşu ile ortaklıklar yapan Ahmet Çalık, doğalgaz dağıtım ihalelerinde de ciddi projeleri başarıyla yürüttü.
Ahmet Çalık ile Çalık Holding’in zirveye yolculuğu; Tekstil alanındaki faaliyetleri 1930'lu yıllara dayanan Çalık Ailesi'nin bir ferdi olan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, bu sektördeki ilk şahsi girişimini 1981 yılında Ortadoğu Tekstil şirketini kurarak gerçekleştirdi.
1980'li yıllarda tekstil sektöründeki atılımlarına devam eden Sayın Ahmet Çalık, 1987'de bugün dünyanın en büyük denim kumaş üreticilerinden biri olan Gap Güneydoğu Tekstil'i kurdu.
1994; Grubun, uluslararası tekstil ticaretindeki payını artırma hedef doğrultusunda Gap Pazarlama kuruldu.
1995; Grup, BDT ülkelerindeki ilk denim fabrikasını kurmak için Aşkabat - Türkmenistan'da girişimlere başladı ve Türkmenistan'da yatırım yapan ilk yabancı şirketler arasına katıldı.
1996; Çalık Grubu'nun tekstil sektöründeki fabrika inşaatlarını gerçekleştirmek üzere kurulan Gap İnşaat, yeniden yapılandırılarak is geliştirme faaliyetlerine başladı.
1997; Grup bünyesindeki şirketler tek bir yönetim çatısı altında toplandı ve Çalık Holding kuruldu.
Türkmenistan'daki Serdar İplik Fabrikası ve Türkmenbaşı Jean Kompleksi işletmeye açıldı.
1998; Çalık Enerji kuruldu.
1999; Holding, finans sektörüne girdi ve Çalıkbank kuruldu.
2000; Türkmenistan'da Türkmenbaşı Tekstil Kompleksi faaliyete geçti.
2001; Türkmenbaşı Open-End İplik Fabrikası işletmeye açıldı. 7 Aralık 2001 tarihinde Fitch, Çalık Holding'in ilk derecelendirme notunu açıkladı. Holding BBB (Tur) uzun vadeli ulusal nota layık görüldü.
2002; Gap İnşaat, yıl içinde üstlendiği küresel ölçekteki gübre, kâğıt ve çimento tesis inşaatlarıyla dünya çapında sahip olduğu konumu pekiştirdi.
2003; Çalık Holding'in toplam aktifleri 1 milyar Amerikan Dolarını astı. EBRD ile gerçekleştirilen işbirliği çerçevesinde Türkmenbaşı Jean Kompleksi üretim alanı genişletildi.
Çalık Enerji General Electric ile ortak toplam gücü 376 Megavat olan Türkmenbaşı, Abadan ve Balkanabad enerji santrallerini hayata geçirdi.
2004; 19 Nisan 2004 tarihinde gerçekleştirilen özelleştirme ihalesiyle Bursa'nın doğalgaz dağıtım firması olan Bursagaz, 120 milyon Amerikan Doları bedelle Çalık Enerji bünyesine katıldı. Gap İnşaat, Yaslık Kağıt Fabrikası'nın anahtar teslim inşaatını gerçekleştirdi.
2005; Samsun-Adana/Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi'nin gerçekleştirilmesi için Çalık Enerji tarafından kurulan TAPCO şirketine, İtalyan enerji şirketi ENI ortak oldu. Türkiye'de ilk defa Çalık Holding, geniş kapsamlı SAP uygulamasını bünyesinde başlattı.
Çalık Holding, Etisalat ile ortak girdiği Türk Telekom ihalesinde 6,5 milyar Amerikan Doları tekli e ve IOCL ile ortak girdiği Tüpraş ihalesinde 4 milyar 120 milyon Amerikan Doları tekli e ikinci oldu. Gap İnşaat, Tedjen Gübre Fabrikası ve Kelete Çimento Fabrikası anahtar teslim inşaatlarını gerçekleştirdi.
2006; TAPCO tarafından gerçekleştirilecek Samsun Ceyhan/ Adana Ham Petrol Boru Hattı Projesi'nin yapım lisansı, Milli Güvenlik Kurulu ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylandı. Çalık Holding, Arnavutluk'un en büyük ikinci bankası Banka Kombetare Tregtare'nin (BKT) yüzde 60 hissesini satın aldı. Gap Güneydoğu Tekstil, Kuwait Finance House ve Kuveyt Türk Katılım Bankası liderliğindeki konsorsiyumdan 50 milyon Amerikan Doları tutarında, bugüne kadar alınmış en uzun vade olan 4,5 yıl vadeyle murabaha kredisi aldı. Çalık Enerji, General Electric ile ortak 254 Megavat gücünde Aşkabat Enerji Santrali'ni hayata geçirdi.
2007; Çalık Holding, 5 yıl vadeli 200 milyon Amerika Doları tutarında Eurobond ihracı gerçekleştirdi. Uluslararası yatırım kuruluşlarının büyük ilgi gösterdiği ihraca, yaklaşık 1 milyar Amerikan Doları talep geldi. Arz edilen orandan 5 kat fazla talep toplayan Grup, Türkiye Cumhuriyeti'nde bir ilke imza attı. Çalık Holding, Arnavutluk'un en büyük sabit telefon işletmecisi ve internet sağlayıcısı olan Albtelecom'un özelleştirme ihalesini kazanarak şirketi devraldı. Banka Kombetare Tregtare'nin (BKT) Kosova'daki ilk şubesi açıldı. Çalık Enerji, Kayseri'nin doğalgaz dağıtım ve işletmesini üstlenen Kayserigaz'ı satın aldı. Çalık Enerji, Bursagaz'ın yüzde 39,9 oranındaki hissesini Almanya merkezli uluslararası enerji kurulusu EWE'ye satmak üzere anlaşmaya vardı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Çalık Enerji'nin yıllık 15 milyon ton kapasiteli entegre rafineri ve petrokimya kompleksi için yaptığı lisans başvurusunu kabul etti. Çalık Enerji, General Electric ile ortak 254 Megavat gücünde Dasoğuz Enerji Santrali'ni hayata geçirdi.
2008; Bursagaz, o dönemde Türkiye'de sadece 7 şirkete verilen "Avrupa Kalite Büyük Ödülü"ne layık görüldü. Bursagaz'ı ve Kayserigaz'ı, Türkiye'nin en iyi yönetilen özel sektör gaz dağıtım şirketlerine dönüştüren Çalık Enerji, büyüme ve yeniden yapılanma stratejisi doğrultusunda hisselerinin bir bölümünü 35 kat FAVÖK çarpanı ile değerlenmiş olarak Alman ortağı EWE Grubu'na sattı. Grup, Türkiye'de yabancı yatırımcılara yapılan en kârlı hisse satışlarından birini gerçekleştirmiş oldu. Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) tarafından ATV-Sabah Ticari İktisadi Bütünlüğünün satısı düzenlenen ihaleye 1,1 milyar Amerikan Doları tekli e katılan ve ihaleyi kazanan Çalık Holding resmi süreçleri tamamlayarak şirketi devraldı. ATV-Sabah Medya Grubu'nun yüzde 25 hissesi Qatar Investment Authority'e (QIA) satıldı. Çalık Holding, son iki yılda yaklaşık 1 milyar Amerikan Doları tutarla Türkiye'ye en fazla doğrudan yabancı yatırımcı (FDI) sağlayan kurumlardan biri oldu. Çalık Bank, yeniden yapılanma sürecine girdi ve Aktif Bank ismini aldı. Farklı coğrafyalarda üretim stratejisinin bir adımı olarak Çalık Holding, Mısır Konfeksiyon Fabrikası'nda üretime başladı. Eagle Mobile, Arnavutluk'un en genç operatörü olarak GSM pazarına girmesinin ardından altı ay gibi rekor bir sürede çalışmalarını tamamlayarak Mart ayında faaliyete geçti.
2009; Çalık Holding, hisseleri Toronto Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören Kanada merkezli Anatolia Minerals şirketiyle ortaklık kararı alarak maden sektörüne girdi. Turkuvaz Medya Grubu, dünyanın en prestijli gazetelerinden The New York Times ile işbirliği yaparak, gazeteyi her Pazar günü Türk okurlarıyla buluşturmaya başladı. Çalık Holding, Banka Kombetare Tregtare'nin (BKT) toplam yüzde 40 hissesini EBRD ve IFC'den satın alarak bankanın yüzde 100 sahibi oldu. Çalık Enerji, Kasım ayında gerçeklesen elektrik dağıtım özelleştirmesinde, Samsun, Amasya, Çorum, Ordu ve Sinop illerinin dağıtımını üstlenen Yeşilırmak Elektrik Dağıtım şirket ihalesini 441,5 milyon Amerikan doları bedelle kazandı.
2010; Kendi alanlarında öncü TV kanalı, 4 gazete ve 26 dergi ile Türkiye televizyon ve gazete ilan pazarının yüzde 20'sini elinde bulunduran Turkuvaz Medya, Güney Kore'nin en büyük medya grubu Maeil Business ile içerik değişimi anlaşması imzaladı. Eagle Mobile iki yıl gibi kısa bir sürede pazar payını müşteri bazında yüzde 15'e çıkardı. Çalık Enerji, Adana Doğu Akdeniz Rafineri projesinde Shaw Group ile Proje Yönetimi Danışmanlığı hizmetleri (PMC) alımına yönelik sözleşme imzaladı. Çalık Maden, yeniden yapılandırıldı ve Lidya Madencilik ismini aldı. Çalık Enerji, Irak'ta 1250 Megavat gücündeki El Khairat Doğalgaz Çevrim Santrali inşası için açılan ihaleyi 445,5 milyon Amerikan Doları bedelle kazandı. Lidya Madencilik'in, Kanada merkezli Anatolia Minerals Development ile ortak olduğu Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni'nde ilk altın üretimi 22 Aralık'ta gerçekleşti. Gap İnşaat, Bağdat Uluslararası Havalimanı'nı şehir merkezine başlayan 19 kilometrelik otoyol ıslahını ve 1 milyon 600 bin metrekarelik peyzaj alanı oluşturulmasını kapsayan projeyi üstlendi. Çalık Holding ile Rus devlet petrol şirketi Rosneft, uluslararası petrol ticareti ve Türkiye pazarında işbirliği çerçevesinde ortaklık kararı aldı. Yeşilırmak Elektrik Dağıtım Şirketi'nin devir teslim süreci tamamlanarak Çalık Enerji bünyesine katıldı. Turkuvaz Medya Grubu'nun FAVÖK'ı tarihinin en yüksek rakamına yani, 85 milyon Amerikan Dolarına ulaştı. 2011; Turkuvaz Medya bünyesinde iki yeni tematik kanal; A Haber ve Minika yayın hayatına başladı.
Çalık Enerji, Irak'ın Musul şehrinde 750 Megavat gücünde elektrik santralinin ihalesini alarak inşasına başladı. Gap İnşaat, Türkmenistan Sağlık Bakanlığı adına Aşkabat'ta anahtar teslim inşa ettiği 120 yatak kapasiteli Göz Hastanesi'ni proje bitiş tarihinden 5 ay önce tamamladı. Yine Aşkabat'ta Sağlık Bakanlığı adına yıllık 10 milyon şişe kapasiteli İnfüzyon Çözeltisi Fabrikası'nın ve anahtar teslim Diş Hastanesi'nin projesine başladı. Turkuvaz Medya Grubu'nun TIKA ve Kızılay ile ortak başlattığı Somali'ye yardım kampanyası için yaklaşık 100 milyon TL bağış toplandı.
Gap Güneydoğu Tekstil, Ar-Ge departmanını kurdu. Lidya Madencilik, Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'ni birlikte işlettiği ortağı Alacer Gold ile çeşitli illerdeki 16 maden sahası için ortaklık anlaşmaları imzaladı ve bu amaçla kurulan üç şirkette yüzde 50'ser hisseye sahip oldu.
Ahmet Çalık'ın yaptıkları daha saymakla bitmezken, ülkemiz adına yapacağı çok daha fazla şeyler olduğuna inanıyorum, cesareti ve yüreği ile Ahmet Çalık daha birçok ilklere imza atacaktır.
Ülkemizde Sayın Çalık gibi iş adamları çoğaldıkça inanıyorum ki! hem işsizlik azalacak, hem de yabancı sermayede bu sayede daha hızlı giriş yapacaktır. Sayın Çalık ile yaptığım bir sohbette özellikle yabancıların ülkemize nasıl geleceğinin planlarını anlatırken, nerede ise Sayın Başbakanın 2023 projesine hazır gibi idi.
Ben bu ülkede birçok Ahmet Çalık’lar olmasını diliyor ve istiyorum. Haftaya yeni bir Portrede buluşmak ümidi ile sağlıcakla kalın sevgili okurlarım...