'Hattı diplomasi yoktur, sathı diplomasi vardır, o satıh bütün dünyadır'

Merhaba Sevgili Ogün okurları yeni bir haftada daha sizlerle beraberiz. Bu hafta sizlere dışişleri konusunda ki başarıları, küresel düzeydeki projelerin sahibi ve mütevazı kişiliğiyle son derece saygı duyduğum, Akademisyen, Diplomat, Siyasetçi, Uluslararası İlişkiler Uzmanı, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu anlatacağım.

Kendisini Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a dış politika konusunda danışmanlık verdiği zamanlardan tanırım. Konuşulanları hiçbir zaman unutmayan ve verdiği sözleri yerine getirmek gibi bir misyonu olan Ahmet Davutoğlu çevresinde bu yönünden dolayı çok sevilmektedir.

Dışişleri Bakanı olmadan önce de dış ilişkiler konusunda başarılı projelerin sahibi olan sayın Davutoğlu’na her zaman hayran olmuşumdur.
26 Şubat 1959 yılı Konya Taşkent doğumlu olan Ahmet Davutoğlu, Sare Davutoğlu ile evlidir.

1 Mayıs 2009'da, Dışişleri Bakanı olarak TBMM dışından atandı. 58., 59. ve 60. hükümetler döneminde başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve hem bakanlık hem de cumhurbaşkanlığı görevlerinde Abdullah Gül'e dış politika başdanışmanlığı yaptı.

24. Dönem Konya Milletvekili olarak TBMM'ye girdi.

Evli ve dört çocuk babası olan Ahmet Davutoğlu; İngilizce, Almanca ve Arapça bilmektedir.

1959 yılında Konya'nın Taşkent ilçesinde doğan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Erkek Lisesi'ni bitirdikten sonra, 1983–84 eğitim öğretim yılında Boğaziçi Üniversitesi'nin Ekonomi ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerini çift ana dal programıyla(ÇAP) bitirdi. Aynı üniversitenin "Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler" bölümünde doktora yaptı.

Ahmet Davutoğlu-OGÜNhaber1990 yılında, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak çalışmaya başladı. Üniversitenin Siyaset Bilimi bölümünü kurdu ve 1993 yılına kadar bu bölümün başkanlığını yürüttü.
1993 yılında doçent oldu ve 1995–1999 yılları arasında Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde çalıştı.
1998–2002 yıllarında, Silahlı Kuvvetler Akademisi ve Harp Akademilerinde misafir öğretim üyesi olarak ders verdi.

1999–2004 yılları arasında profesör oldu ve Beykent Üniversitesi'nde, üniversite yönetim kurulu üyeliği, senato üyeliği ve Uluslararası İlişkiler Bölümü başkanlığı, Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde de misafir öğretim üyeliği yaptı.

Ahmet Davutoğlu, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve dönemin Başbakanı Abdullah Gül'ün 17 Ocak 2003'te birlikte aldıkları ve 18 Ocak 2003'te Resmî Gazete'de yayımlanan kararla büyükelçi ünvanı verildi.

Davutoğlu, Gazze Savaşı'na çözüm getirmek için Türk Hükümeti'nin uyguladığı mekik diplomasisinin önde gelen aktörlerindendi. 1 Mayıs 2009'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Dışişleri Bakanlığı'na atandı. Halen Dışişleri Bakanıdır.

Eserleri:
Alternative Paradigms: The Impact of Islamic and Western Weltanschauungs on Political Theory. University Press of America, 1993
Civilizational Transformation and the Muslim World. K.L., Quill, 1994
Tarih idraki oluşumunda metodolojinin rolü: Medeniyetler arası etkileşim açısından dünya tarihi ve Osmanlı. Divan Dergisi, 1999/2
Rewriting of Muslim Politics in the 20th Century: A Retrospective. Border Crossings (ed. Fred Dallmayr, Lexington, 2000, 91-112)
Stratejik derinlik: Türkiye'nin uluslararası konumu. Küre Yayınları, 2001
Küresel Bunalım: Küre, 2002.
Osmanlı Medeniyeti: Siyaset İktisat Sanat. Klasik, 2005

Hem anne, hem hekim, hem eş, hem STK üyesi; Sare Davutoğlu...
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu hanımefendi halkın gönlünde taht kurmuş bir doktor. Dışişleri Konutunda ikamet eden Sare hanım Türkiye’yi bölgesel bir aktöre dönüştürmek için baş döndürücü bir tempoyla çalışan babalarının yokluğunu çocuklarına hissettirmemek için de tüm gücüyle çalışan bir anne…
Bir yandan hastalarına şifa olmak adına çalışırken, diğer yandan da annelik görevini yerine getirmek için mücadele veriyor.

OGÜNhaber