Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için eskiden olduğu gibi 90 gün 120 gün çalışmak zorunluluğu kalkıyor. Bir işyerinde çalışan sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı olanlar için 1 ay içerisinde 30 gün sigortalı olarak prim ödemesi yapılmışsa sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Bura da önemi olan nokta ay içerisinde 30 tam gün karşılığı prim ödenmesi koşulunun olması.
Yani ay içerisinde eksik olarak prim ödenmişse sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı kalkıyor. Peki, bu durum nasıl aşılacak? Aradaki eksik günler sağlık primi olarak sigortalı tarafından ödenip 30 günlük prim tamamlandığı takdirde sağlık hizmetinden yararlanma hakkı tekrar elde edilecek. Böylece sosyal güvenlikte sağlık hizmetinden yararlanmanın şartlarından biri sağlık priminin aylık 30 günlük olarak ödenmesidir.
İşten ayrılan sigortalı ayrıldığı tarihten itibaren 10 gün sağlık hizmetinden yararlanabilir. Ancak sigortalının işten ayrıldığı tarihten önceki bir yıl içerisinde 90 gün lük prim ödenmesi durumunda 90 Genel Sağlık sigortasından yararlanabilecek. 10 Günlük veya 90 günlük süre sonrasında sigortalı işsiz olması halinde kendisi Bankaya 30 günlük sağlık primi ödemesi halinde Genel Sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.
Genel Sağlık sigortası prim tutarının hesaplanması da işyerlerinde Prime esas kazancın %12,5 kadardır. Bunun % 5 i işçi tarafından %7,5 i işveren tarafından karşılanarak ödenir. Yalnızca Genel sağlık sigortası için prim ödenmesi halinde ödenecek prim % 12 dir.
Ödenecek olan Genel Sağlık sigortası prim tutarı kişinin gelir durumuna göre hesaplanacak ve Soysa Güvenlik Kurumu tarafında yapılan tespite göre prim ödemesi yapılacak. Ayrıca asgari ücretin 3/1 den az geliri olarak tespit edilenlerin primleri devlet tarafından karşılanacak.
Emekli aylığı hak kazananlarda 1 Ekim 2008 den itibaren iki ayrı kurumdan emekli aylığı alanlarda tercih kararına göre ödeme yapılacak. Yani Hem eşinden hem babasından maaş bağlanan kişi eğer 1 Ekim 2008 den sonra maaş bağlanacaksa herhangi birini tercih edecek.
Önceden olduğu gibi her ikisinden aylık alma hakkı kalkıyor. Ancak 1 Ekim 2008 tarihinden önce ayrı kurumlarda maaş bağlananlarda durum değişmeyecek. Yani aylıklarını almaya devam edecekler. Müktesep hak olarak değerlendirilen durumda değişiklik olmayacak.
Yeni uygulama oldukça karmaşık. Farklı uygulamalar olacak. Yenilikler bazı kolaylıklar getirdiği gibi alışılmış bazı kolaylıkları da götürecek.
asmokukcu@ogunhaber.comOGÜN/28.Eylül-04.Ekim.2008/Sayı:92/Sayfa:10