SSK sicil numarası almak,için en erken bir gün önceden müracaat edip sicil numarası almak gerekiyor.
Ebeveynler 29 Nisan 2008 tarihinde SSK müdürlüklerine koştular.
Küçük yaşta çocukların çalışabilmeleri için fiziki şartların uygun olduğu bir işyeri bulmak ve bu işyerinde çalıştığı yönünde tespitte bulunmak gerçekten yarışın bir parçası oldu .
Peki bu kargaşa ve karmaşaya ne gerek vardı .
Bir tarafta çocuklarının ileride karşılarına çıkacak anlaşılması zor emeklilik şartlarına karşı halkın önlem almaya çalışması .
Bir tarafta çok az kısmı halkın refahı ve iyiliğine yönelik bir kısmı elde edilen hakların inanılmaz şekilde değiştirilerek zorluklarla düzenlenen sosyal güvenlik yasası taslağı .
İnsanlar çocuklarının geleceğini kendi çabaları ile teminat altına almak zorundalar.
Böylece tedbir almak için yine kargaşa ve karmaşa yaşanıyor.
Ben çağdaş bir toplumda bu tür yaşananları hiç uygun bulmuyorum.
Çocukların yeni yasaya tedbir için SSK müracaatı süresinin 30Nisan 2008 olması da ayrıca kesinlik kazanmış bir durum değil.
Aslında bu tarihin geçerli olması için kabul edilmiş bir yasa henüz yayınlanmadı .
Taslak üzerinde yapılan bir yorum sonucudur.
Haklı olarak ebeveynler ‘ne olur ne olmaz‘endişesi ile tedbir almaya çalıştılar.
Hiçde haksız değiller.
Bu arada Sosyal Güvenlikte yaşanan bu kargaşa dan özellikle SSK nın hatırı sayılır miktarda gelir elde edeceği şüphesiz.
Zira SSK ya kaydı yaptırılan çocuklar için yapılacak prim ödemeleri hatırı sayılır bir gelir elde edilmesine neden olacaktır.
Umarım halkın çocukları için verdiği emekler ilgili kurum tarafından dikkate alınır ve yapılacak değişiklikler bir daha gözden geçirilir .
İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK'TA DEĞİŞİLİK VE DİKKATİsteğe bağlı sigortalılıkta yeni yapılan düzenlemede kanunun 6. bölümünde yer verilmiş ve 50 â€'' 51- 52 Maddelerinde düzenlemeler yapılmıştır.
Buna göre İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için Türkiye'de yasal olarak ikamet edenlerde;
a)Bu Kanuna tâbi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak veya sigortalı olarak çalışmakla birlikte, ay içerisinde 30 günden az çalışmak veya son bir yıl içinde 360 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak,
b) Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak,
c) 18 yaşını doldurmuş bulunmak,
d) İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle Kuruma başvuruda bulunmak,
şartları aranır.
İsteğe bağlı olarak sigortalı olanlar bakmakla yükümlü olunan kişi olsa dahi, 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır ve genel sağlık sigortası primini de ödemekle yükümlüdürler.
Yani isteğe bağlı olarak sigortalı olanlar normal emeklilik primi ödemeleri yanında sağlık primi de ödeyecekler ve 30 gün prim ödedikten sonra ertesi ay sağlık hizmetlerinden yararlanacaklar.
İsteğe bağlı sigortalıların hakkında yapılan değişiklikte de Kanunun 51. maddesinde bahsedilen İsteğe bağlı sigorta primi ödenmiş süreler, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulamasında dikkate alınır ve bu süreler 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilir.
Yani 4.Maddenin b bendin de bağ-kurlu olanlar ile ilgili uygulamadır.
Bu da isteğe bağlı sigortalı olanların bağ-kur lu statüye tabi olacakları anlamına gelmektedir.
Önceden isteğe bağlı olarak sigortalı olanlar da 3,5 yıldan fazla isteğe bağlı sigortalı olmaları halinde bağâ€''kur yönetmeliklerine tabi olacaklar .
Bu sürelere dikkat edilmesini özellikle tavsiye ederim.
asmokukcu@ogungazetesi.com.trOGÜN/04-10.Mayıs.2008/Sayı:71/Sayfa:10