Sosyal Güvenlik Sisteminde Yapılacak Yenilikler

Bu rapor sosyal sigortalı ve Genel sağlık sigortalıları güvence altına alıyor. Sigortalıların bu sigortadan yaralanma koşullarını ve işleyişi hakkında usul ve esasları düzenlemektedir.

YAŞLILIK AYLIĞI
Sigortalının yaşlılık aylığı aylık kazancının ortalaması ile aylık bağlam oranının çarpılması ile belirlenen miktar olacak. Aylık bağlama oranı sigortalının yaşlılık, malullük ve ölüm sigortalıları içinde prim ödeme gün sayısının her 360 gün yüzde 2 olarak uygulanacak. Aylık bağlama oranı yüzde 90 ı geçmeyecek. SSK lıların ölüm aylığında yararlanmaları için 1800 gün prim ödemeleri gerekiyor. Devlet memurlarında ise 3600 gün zorunluluğu 1800 güne indirildi. Ayrıca 50 yaşını doldurmuş olup erken yaşlandığı tespit edilen sigortalıların diğer şartları yerine getirmeleri halinde yaşlılık aylığına hak sahibi olabilmeleri için yaş sınırı 50 den 55 olarak düzenlendi.

HANGİ ŞARTLARDA YAŞILILIK AYLIĞI KESİLECEK
Kanun yayınlanıp yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olan kişiler, yaşlılık aylığı hak kazandıktan sonra yeniden sigortalı olarak işe başlarlarsa yaşlılık aylığı kesilecek. Bu kişiler prime esas kazançları üzerinden kısa ve uzun vadeli sigorta kolları primi ile genel sağlık sigortası primi ödemeleri gerekecek. Tekrar bu kişiler eğer işten ayrılırlar veyaişyerlerini kapatırlar ve yeniden yaşlılık aylığı bağlanması için yazılı müracaatta bulunmaları halinde müracaat tarihi itibarı ile işten ayrıldığı tarihi takip eden ödeme döneminden itibaren yeniden yaşlılık aylığı bağlanacak. Yeniden bağlanan aylığa kesilen aylıktan sonra yapılan artışlar yansıtılacak.

EMZİRME ÖDENEĞİ
Sigortalı kadın, sigortalı erkeğin çalışmayan eşi ile Bağ-Kur lular Emzirme ödeneğinden yararlanacaklar. Sigortalının bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirmiş olması koşulu ile yararlanacaklar. Emzirme ödeneği çocuğun yaşamış olması koşuşu ile doğumda sonraki altı ay kapsıyor. Altı ayın her ayında doğumun gerçekleştiği tarihteki asgari ücretin 3'te biri tutarında emzirme ödeneği alacaklar. Bağ-Kur lular'ın bu ödenekten yararlanma koşulu her türlü prim borçlarını ödemeleri gerekiyor

CENAZE VE EVLİLİK YARDIMI
Hazırlanan raporda hak sahiplerine brüt asgari ücret kadar cenaze yardımı ödenecek. Sigortalıların kız çocukları ve eşlerine 1 yıllık yetim, dul aylığı kadar evlenme ödeneği verilecek.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI
Rapor SSK ve Bağ-Kur sigortalıların yanı sıra bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren devlet memuru olanlar, aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte binden az olan vatandaşlar, Dünya, olimpiyat ve Avrupa şampiyonluğu kazanmış sporcular ile bunların aileleri, mütekabiliyet esası da dikkate alınarak, oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişiler Genel Sağlık sigortalısı olarak kabul edilecekler.

KAYIT DIŞI İŞÇİ ÇALIŞTIRMANIN ENGELLENMESİ
Hazırlanan raporda kayıt dışı istihdamın önlenmesi için de düzenlemeler yapıldı. İşverenler işçilerine ödediği ücret, prim ve benzeri ödemelerini Banka marifetiyle yapacaklar. Bankaya ödenmeyen işçi aylıkları ödenmemiş sayılacak. Bankalar açılacak özel hesaplarla yapılacak ödemelere herhangi bir işletim ücreti, havale, eft ücreti gibi masraf almayacaklar.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILARIN DURUMU
İsteğe bağlı sigortalılar veya diğer bir deyişle zorunlu sigorta kapsamında olmayan kişiler ile kısmi zamanlı çalışanlar ve sosyal güvenlik sigortası imzalanmamış ülkelerde çalışan Türk Vatandaşları isteğe bağlı sigortalı olabilecekler. Kısmi zamanlı çalışan kişiler ay içinde çalışmadığı günlerini isteğe bağlı olarak tamamlayabilecekler. Kalan primlerini kendi belirleyecekleri kazanç üzerinden ödeyecekler.

       


asmokukcu@ogungazetesi.com.tr
OGÜN/17.Şubat-02.Mart.2008/Sayı:61/Sayfa:10
OGÜNhaber