Seçim Ekonomisi Ve Devamı

Hele bu küresel ekonomik krizde yapılan kaçınılmaz harcamalar. Yerel seçimlerde harcanan miktar bu ekonomik krizde pek anlamlı olmadı.
Seçime katılanların yaptıkları harcamalar adeta bir seçim sektörü doğurdu. Gerçekte bu sektör pek yaygın bir alana yayılmamış bir sektör değil.  Ama olsun bir kısım gruba hareketlilik sağladı.

Bizim de gözümüz cıvıl cıvıl rengarenk bayram havası, sanki her şey yolunda görsel olarak tatmin olduk. Seçim şenliğinde az da olsa üzerimizdeki kaosu unutma fırsatı bulduk. Seçimler bitti. Tekrar bıraktığımız yerdeyiz.  Bu arada 3 aylık da olsa yapılan bazı vergilerdeki indirimler de işadamlarına cesaret getirdi.


Bazı ürünlere örneğin otomobillere zam yapma cesareti bile gösterdiler. Zamanlama mükemmel.  Evet, seçimler bitti. Sonuçlar açıklandı ve hemen Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan G-20 zirvesi için Londra'ya gitti.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown tarafından yapılan açıklamalar da gelişmiş ülkelerin merkez bankalarını genişleteceklerinden bahsediyor. Ekonomik teşviklerini büyüteceklerini ifade ediyor.
Ekonominin finans kaynağı ihtiyacını birlik ve beraberlik içerisinde fonlar ile çözmeye çalışacaklar.
Buradan zorda olan ülkelere destek kaynak sağlayacaklar. Ayrıca gelişmekte olan ülkelere de kaynak aktarımının yapılacağını belirtiyorlar.
Böylece krize karşı ortak bir tutum sergileyerek 19 ülke ve Avrupa Birliği ülkeleri 2 Nisan'da Londra da gerçekleştirdikleri toplantıyı yaptılar.
Ülkeler kapanmak yerine birlik olarak düzenleyecekleri bir platformda ekonominin tekrar canlanması gerekli desteklerin sağlanması ve en önemlisi bir daha böyle bir krizin yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması konusunda anlaşmaya vardılar.

KURUMLARIN VERGİ DÖNEMİ
2008 yılına ait Gayrimenkul Sermaye İradı ve Mesleki Ticari ve Zirai ve diğer gelirlerin beyan verme süresi 27 Mart 2009 akşamında biti.  Şimdi Tüzel Kişilerin 2008 yılında elde ettikleri gelirlerinin beyannamelerinin verme zamanı geldi. 1-25 Nisan 2009 akşamına kadar kurumlar bağlı bulundukları vergi dairelerine beyannamelerini verecekler.

Aslında 2008 dönem içerisinde Geçici Vergi ile mükellefler gelirlerini beyan ettiler. % 20 oranında olan vergilerini bildirdiler.  Şimdi işletmelerinin 31/12/2008 Tarihi itibarı Varlık ve Sermayeleri,Öz kaynakları Alacakları Borçları yani şirketlerinin Mali durumlarını gösteren son şeklini de içeren beyannamelerini verecekler. Mükelleflerin beyanlarını verecekleri Vergi daireleri

-Tam mükellefiyette, kurumun kanuni veya iş merkezinin bulunduğu yerin

-Dar mükellefiyette, kurumun Türkiye deki iş yerinin veya daimi temsilcisinin bulunduğu yerin, Türkiye de iş yeri veya daimi temsilcisi olmadığı taktirde yabancı kuruma kazanç sağlayanların bağlı olduğu vergi dairesidir. Kurumlar Vergisi Beyannamesine Eklenecek Bildirim ve Belgeler

-Ayrıntılı bilanço ve ayrıntılı gelir tablosu veya işletme hesabı özeti,

-Kesinti yoluyla ödenen vergilere ilişkin belgeler,

-Yabancı ülkelerde ödenen vergilere ilişkin belgeler,

-Dar mükellef ortağı bulunan kurumların bu ortakların adları, unvanları ve ikamet adreslerine ait bildirim,

-Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflere ait ticari kârdan mali kâra ulaşmak için yapılan hesaplamayı gösteren bildirim,

-Beyannamedeki tabloların yetersizliği nedeniyle ayrıca düzenlenen liste ve ekler. Kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk ettirilecek kurumlar vergisi, beyanname verme süresi içinde bir defada (tek taksit) ödenecektir. Hesaplanan kurumlar vergisi;

-Bağlı bulunulan vergi dairesine,

-Bağlı bulunulan vergi dairesinin belediye sınırları dışındaki herhangi bir vergi dairesine,

-Vergi tahsiline yetkili banka şubelerine ödenebilir.


 




CRA 05.Nisan.2009 Pazar - 02:09:00

 





Gazete baskısı için tıklayınız..
OGÜNhaber