Ne Oldu Bize Böyle?

Bazen öyle şeyler yaşıyoruz görüyoruz ki hayretler içerisinde kalıp ne oluyor demekten ayıramıyoruz kendimizi. Bence öyle ilginç bir şeye şahit odum ki prensibim olmasa dahi sizlerle paylaşma ihtiyacı duydum. Zira duyarlılığımızı da kaybetme üzereyiz gibi geliyor bana.

Ne oldu bize; Şişli Halaskargazi Caddesi Etfal Hastanesi girişi Tarih 21/05/2009 Saat 21:40 ofisimde bu haftaki yazımı tamamlamaya, yayınlanmasına hazır hale gelmesi için çalışmama devam ediyordum. Tam ofisimin önünde küt diye bir ses duydum.
Sık sık motosiklet kazası olan bir yer. Yine motosiklet kazası ancak ilginç olan motosiklete çarpan araç Ambulans.. Olmaz mı olabilir.

Sonuçta trafik.. Hastayı acilen hastaneye yetiştirmek için büyük  fedakarlık yapmakta olan şoförleri alkışlamaklazım. Hele İstanbul trafiğinde. Buraya kadar yaşananlar olabilirlik çerçevesinde. Motosiklete çarpan ambulans ilgilileri yerde yatan kazazede ile ilgilenmeden yola devam ettiler. Vatandaş bu kişiyi de alın diye bağırsa da durmadan devam etti. Allah'tan yerde yatan kazazede ağır durumda değildi.

Ben burada kazayı yapan suçlu konusunu düşünmüyorum. Acil bir vakayı veya diğer bir deyişle hayat kurtarmak için çalışan ekibin bir taraftan hayat kurtarırken diğer taraftan hayatı önemsememsi çelişki değil mi? Daha sonra gelen trafik ekipleri olayla gerekli işlemleri başlattılar. Ancak yine de yerde yatan bir insan, Ambulans ise tercihini arabadaki hastadan yana kullandı.

Ben bu konuda Ambulansın hastaneye gitmesi gerektiği konusunda yorum yapamam, ama en azından ambulansta bulunan bir görevlinin inerek yerde yatan kazazedeye müdahale etmesi gerekir diyorum.

E-TİCARET VE UYGULAMASI
Son günlerde teknolojinin nimetlerinden olan internet ortamında ticaret yapmak hayli ilgi çeken bir konu oldu. Bu ticaretle uğraşmak isteyenlerden oldukça yoğun konu ve mevzuat hakkında sorular soruyorlar. Doğal olarak müspet ticaret her zaman mümkün ve geçerli.

Yeniliklerin takip edilmesi ise bir avantajdır.
İnternet sitesinden e-ticaret adı ile iş yapmak isteyenler hali hazırda geçerli olan usul ve esaslar çerçevesinde işlem yapacaklar. Yani yapacakları işler hakkında ilgili vergi dairelerine müracaat ederek mükellefiyet tescillerini yaptırmaları gerekir.
Burada olay Gelir Vergisi'nin ilk 1. maddesinde olduğu gibi 'Gerçek kişilerin GELİRLERİ Gelir Vergisi'ne tabidir.

Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılında elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır' denilmektedir. Dolayısı ile kişilerin gerek gerçek olsun gerekse tüzel olsun gelirleri her halükarda vergiye tabi. Bunun uygulamasının yolu da mükellef olmaktan geçiyor.
E-ticaretin şekli; Ticari, Zirai, Serbest Meslek kazancı, Ücret, Gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı, Diğer kazanç ve iratlar olarak gerçekleşebilir.

E- ticareti yapanların teslim ettikleri mal ve hizmetlerle ilgili konularına giren her türlü vergi ile muhatap olurlar. Örneğin KDV, Damga, Vergi Usul Kanunu ve diğer vergi kanunları ilgili ticarette şimdiki yürürlükte olan yasa gereği diğer işletmelerle aynı olması gerekir. İnternetten satış gerçekleştiren mükellef satışı gerçekleştirdiğini belgelemek zorundadır.
Yani Vergi Usul Kanunu 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236. maddelerinde belirtildiği gibi, mükelleflerin kullanmak zorunda oldukları belgeleri aynen kullanmaları gerekir. Ticari defterlerini tutmaları gerekmektedir.

Böylece isteyenlerin internetten ticaret yapmalarına engel bir yasa hükmü yok. Dolayısı ile e- ticaret farklı bir uygulama olarak kullanılabilir. E â€'' ticaretin sonucu olarak mükellefiyetin tüm icapları yerine getirilmelidir.


 

 




CRA 25.Mayıs.2009 Pazartesi - 01:55:00

 

Gazete baskısı için tıklayınız..

 

 
OGÜNhaber